rss
  • Tökmagos kenyér

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    50 deka fehér tönkölyliszt, 50 deka fõtt, finomra turmixolt sonkatök, 2 tasak (14 g) szárított élesztõ, 3 ek. enyhe borecet, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. só, 2 tk. cukor, 1,5-2 dl víz, dió, pekándió, tökmag, pisztácia, mogyoró, napraforgómag

    loading...

    A tököt meghámozom, félbevágom, a magházát kikaparom (a sonkatök magháza jóval kisebb, mint pl. a hokkaido töké) a húsát pedig felkockázom. Egy csészényi víz hozzáadásával lefedve puhára párolom. Botmixerrel pürésítem az egészet, és miután kihûlt, kiveszek belõle 50 dekányit. (A többit adagonként le lehet fagyasztani a következõ felhasználásig) Egy dagasztótálba teszem a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, és beleöntöm a tökpürét.

    Ehhez jöhet a cukor, az olaj, ecet, és az élesztõ. A liszt szélére szórom a sót, majd szépen belülrõl haladva kézi mixerrel, elkezdem összedolgozni az egészet. Az odakészített 4 dl langyos vízbõl csupán 1,5-2 dl kellett ahhoz, hogy egy nagyon szép sima, nem túl puha tésztává álljon össze. Miután lefedve a duplájára kelt, belegyúrom a diót és a darabolt pisztáciát, majd megint kelni hagyom 1-2 órán át. (közben elviszem a gyereket oltásra és hazafelé bevásárolok) A másodszori kelesztés után lisztezett deszkára borítom, ököllel levegõtlenítem, átgyúrom, és hosszúkásra formázom.

    Egy 30x15x10 cm-es formába helyezem a tésztát (mint amilyenben a hokkaido kalács is sült) és ruhával letakarva egy jó fél órát pihentetem még. Vízzel lekenem és tökmaggal megszórom. 200°C fokos sütõben alsó-felsõ lángnál kb. 55 perc alatt készre sütöm a kenyeret. A sütõbõl kivéve újra lekenem vízzel.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Padlizsánkrém

    Hozzávalók: 2-3 db kisebb padlizsán, 1 citrom leve, 1 evõkanál olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 13 dkg friss sajt, 2 evõkanál joghurt, fekete olajbogyó és paprika a díszítéshez.

  • Tökös kapros lecsó

    Hozzávalók: 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg tök, 2 nagy hagyma, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 4 evõkanál olaj, 1 csokor kapor, 1 evõkanál piros fûszerpaprika, 1 evõkanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál cukor.

  • Libamáj sütve

    Hozzávalók: 1 libamáj, 1 liba testháj (kb. fél kg), 1 fej hagyma, kevés víz, esetleg 1 kávéskanál pirospaprika.

  • Mediterrán salátatál

    Hozzávalók: 2 citrom, 4 narancs, 2 banán, 20 szem érett olivabogyó, 2 ek citromlé, 1/4 kk só, 2 ek cukor, 3 ek joghurt, frissen õrölt bors.

  • Fit turmixok

    ...a tiszta fejért! A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag italok felfrissítenek, erõt adnak, üdévé varázsolják a bõrt és segítik a koncentrációt.

  • Sült túrókolbászkák

    Hozzávalók: 25dkg túró (félzsíros) 10dkg vaj 3tojás 10dkg liszt 10dkg zsemlemorzsa só, 1dl napraforgó étolaj petrezselyem, késhegynyi reszelt hagyma vagy snidling.

  • Húsvéti kenyér

    Hozzávalók: 75 dkg liszt, 4 dkg élesztõ, 2,5 dl tej, 25 dkg margarin, 7 dkg cukor, csipetnyi só, 7 dkg vágot mandula (ebbõl lehet 4 szem keserûmandula), reszelt citromhéj, 3 tojás.

  • Csokoládé-sodó

    Hozzávalók: 10 deka csokoládé, 2 deci tej, 1 deci víz, 2 egész tojás és 8 deka cukor. (a víz helyett adhatunk bele még egy fél deci tejet.)

  • Sült hot dog

    Hozzávalók: 8 db stangli (egyenes kicsi kifli), 8 kicsi virsli, 1 evõkanál mustár, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, 1 gerezd fokhagyma;

  • Jamie Oliver: Jamie fõzõiskolája

    Ha nem hitted, hogy valaha is megtanulsz fõzni, akkor hallgass rám: vedd ezeket a recepteket, nézd meg szép sorjában az elkészítésüket lépésrõl lépésre bemutató színes fotókat, és garantálom, hogy 24 órán belül valami tényleg finomat fogsz összehozni.

    Egyszerû hozzávalókból ízletes ételeket fõzni alapvetõ emberi készség. Aki ezt megtanulja, nemcsak pénzt takarít meg, de örömét is lelheti benne, sõt családjával és barátaival együtt sokat tehet az egészségesebb táplálkozásért. Ha meg már rákaptál, miért ne taníthatnád meg a többieknek is?

  • Zöldségropogós

    Hozzávalók: fél kg burgonya, 2 db sárgarépa, fél csokor petrezselyem, 2 db tojás, 20 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, 1 késhegynyi õrölt bors, sütéshez: olaj, vegeta.

  • Majorannás aprópecsenye

    Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 60 deka marhapacsni ( marhafartõ) majoránna, 1 deci tejfel, kis kanál liszt, só.

  • Fatörzs

    Hozzávalók: A tésztához: 10 tojássárgája, 10 evõkanál porcukor, 3 evõkanál zsemlemorzsa, 4 evõkanál dió, 4 kávéskanál liszt, 1/2 csomag sütõpor. A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg dió, 0,5 dl rum, 1/4 liter tej, kevés liszt.

  • Tejes bodzaital

    Elkészítés:

    A tejet felforraljuk, leöntjük a virágokat. Állni hagyjuk, míg a tej langyosra hûl, majd leszûrjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

  • Milánói makaróni

    Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg fõtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagy doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán jellegû sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 tk cukor, 1-1 púpozott mk szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfû, 1 mk törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Vörösboros-édes lila káposzta

    Hozzávalók: kisebb fej lila káposzta, 1 vöröshagyma, 2 evõkanál balzsamecet, 2 nagy alma, 2 evõkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl vörösbor, só, bors.

  • Háromszéki palacsinta

    Hozzávalók: 16 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, tej.

  • Májas sajttekercs

    Kitûnõ szilveszteri nassolnivaló, amely jótékonyan csökkenti az alkohol hatását. Érdemes már elõzõ nap elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

  • Szilvás-õszibarackos lepény

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 40 dkg liszt
    - 1,5 csomag sütõpor
    - 8 dkg õrölt mandula
    - 1 citrom reszelt héja
    - 5 tojás
    - 20+5 dkg porcukor
    - 20 dkg puha margarin
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 1 dl tej
    - 0,5 dl rum
    - csípet só

    Töltelékhez:

    - 1 kg szilva
    - 0,5 kg õszibarack

    Szórni:

    - fahéjas porcukor

  • Gránátalmakoktél

    Hozzávalók: 2 cl gin, 1,5 dl tonik, 5 cl kifacsart gránátalmalé, porcukor, jég.

loading...