2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tökmagos kenyér

Hozzávalók:

50 deka fehér tönkölyliszt, 50 deka fõtt, finomra turmixolt sonkatök, 2 tasak (14 g) szárított élesztõ, 3 ek. enyhe borecet, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. só, 2 tk. cukor, 1,5-2 dl víz, dió, pekándió, tökmag, pisztácia, mogyoró, napraforgómag
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tököt meghámozom, félbevágom, a magházát kikaparom (a sonkatök magháza jóval kisebb, mint pl. a hokkaido töké) a húsát pedig felkockázom. Egy csészényi víz hozzáadásával lefedve puhára párolom. Botmixerrel pürésítem az egészet, és miután kihûlt, kiveszek belõle 50 dekányit. (A többit adagonként le lehet fagyasztani a következõ felhasználásig) Egy dagasztótálba teszem a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, és beleöntöm a tökpürét.

Ehhez jöhet a cukor, az olaj, ecet, és az élesztõ. A liszt szélére szórom a sót, majd szépen belülrõl haladva kézi mixerrel, elkezdem összedolgozni az egészet. Az odakészített 4 dl langyos vízbõl csupán 1,5-2 dl kellett ahhoz, hogy egy nagyon szép sima, nem túl puha tésztává álljon össze. Miután lefedve a duplájára kelt, belegyúrom a diót és a darabolt pisztáciát, majd megint kelni hagyom 1-2 órán át. (közben elviszem a gyereket oltásra és hazafelé bevásárolok) A másodszori kelesztés után lisztezett deszkára borítom, ököllel levegõtlenítem, átgyúrom, és hosszúkásra formázom.

Egy 30x15x10 cm-es formába helyezem a tésztát (mint amilyenben a hokkaido kalács is sült) és ruhával letakarva egy jó fél órát pihentetem még. Vízzel lekenem és tökmaggal megszórom. 200°C fokos sütõben alsó-felsõ lángnál kb. 55 perc alatt készre sütöm a kenyeret. A sütõbõl kivéve újra lekenem vízzel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!