2024.04.23. - Béla

Mentás zöldborsóleves

Hozzávalók:

8 vékony karéj kenyér, 2*2 cm-es kockákra vágva vagy 25 dkg-s vekni kicsipkedett belseje, olívaolaj, tengeri só és frissen õrölt bors, 1 nagy marék friss mentalevél, 20 dkg pancetta vagy húsos szalonna (én most erdélyi szalonnát használtam), 1 cs zöldhagyma, durvára aprítva, 2 diónyi vaj, 50 dkg zöldborsó, 1,1 l alaplé, 1 dl tejszín, a tálaláshoz tejföl
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sütõt elõmelegítem 180 fokra, egy sütõlapra sütõpapírt fektetek. A kenyérdarabokat rászórom, megcsurgatom olívaolajjal, sózom, borsozom, meghintem a fele mentával és ráfektetem a hasonló méretûre aprított szalonna darabokat. (Minél vékonyabbak, annál ropogósabbak lesznek.)

A felaprított hagymát olajon megpárolom 3 perc alatt, közben hozzáadaom a maradék mentát, sózom, borsozom. Jól felemelem a hõfokot, úgy adom hozzá a borsót és az alaplevet. Felforralom, majd hozzáadom a tejszínt s így fõzöm még 15 percig. A kész levest merülõmixerrel pürésítem - maradnak benne egész szemek, de az úgy a jó szerintem. Újra megkóstolom és fûszerezem ha úgy találom.

A forró levest tálakba szedem, egy kanál tejfölt ültetek a közepére, megpermetezem pár csepp olívaolajjal és vagy megszórom a ropogós betéttel vagy kis tálkába mellé tálalom.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!