2024.04.25. - Márk

Céklaleves

Hozzávalók:

9 dl alaplé, 22,5 dkg cékla, apróra kockázva, 22,5 dkg krumpli, apróra kockázva,11,5 dkg sárgarépa, vékonyra karikázva, 11,5 dkg paszternák (nálunk inkább gyökér), vékonyra karikázva, 5,5 dkg zeller, apróra kockázva, 1 póréhagyma, vékonyra szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva, 1 vöröshagyma, apróra vágva, 5,5 dkg libazsír vagy olaj, 1 kk vegyes zöldfûszer (a könyv provance-it ajánl), 1 ek apróra vágott petrezselyem
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a céklát, a krumplit, a répákat, a zellert, a póré zöld részét, majd a teljes puhulásig gyöngyöztetjük. Eközben egy serpenyõben megmelegítjük a zsírt, az apróra vágott vöröshagymát rádobjuk és pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a póré fehér részét, s ha már majdnem kész (10-15 perc kell neki) mehet bele a fokhagyma is (akár több gerezd is). Ekkor adjuk hozzá a zöldfûszert, majd lehúzzuk a tûzrõl.

Az átpirított hagymákat a leveshez adjuk, felforraljuk, majd a tûzrõl levéve 5 percet hagyjuk állni. Turmixgépben összepépesítjük és meghintjük a petrezselyemmel. Adhatunk a leveshez egy evõkanálnyi sûrített paradicsomot a színe miatt, egy pohár száraz vörösbort az ízéért. Tálaláskor pedig kínálhatunk mellé tejfölt.
Céklaleves
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!