2024.04.20. - Tivadar

Szedertorta

Hozzávalók:

a tésztához: 20 dkg puha vaj, 20 dkg finom szemcséjû cukor, 20 dkg liszt, 1 tk sütõpor, 5 dkg õrölt mandula, 2 egész tojás és 2 sárgája, 2-4 ek tej, 15 dkg szeder + 8 szem a díszítéshez; a tojáshabhoz: 2 tojás fehérje, 10 dkg finom szemcséjû cukor + 2 tk a hab megszórásához, 2 ek szeletelt mandula; a krémhez: 2 dl hideg tejszín, 4 ek szeder lekvár vagy a szederhez passzoló ízû lekvár
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

2 db 20 cm átmérõjû kör alakú tortaformát kivajazunk vagy sütõpapírt vágunk bele, a sütõt elõmelegítjük 140 fokra. A tésztához egy tálba tesszük a vajat, a cukrot, a lisztet a sütõporral, az õrölt mandulát, a tojásokat és 2 ek tejet. Habosra verjük, beleforgatjuk a szedret és lazítjuk a másik 2 ek tejjel. A masszát elosztjuk a 2 formában.

A tojáshabhoz a fehérjéket verni kezdjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Végül kemény és fényes habot kell kapnunk. Az egyik tészta tetején elosztjuk a tojáshabot, a kanál gyors felhúzásával, az aljára tapadt hab kis csúcsokká formálódik. A sütõbe toljuk a formákat és úgy 40 percet sütjük õket. Tûpróbával ellenõrizzük a végeredményt.

Közben a tejszínt habbá verjük (én tettem hozzá 2 tk vanília aromát). Az elkészült lapokat rácson kihûtjük, nagyjából 1 óra alatt. Az emelgetéskor figyeljünk, mert könnyen eltörhet a hab.

Az alsó ‘csupasz’ lapot megkenjük a tejszínhabbal, arra pedig a 4 ek lekvárt kanalazzuk rá. Ha kis kanállal tesszük és összehúzzuk villával, márványos hatást érünk el. A felsõ lapot ráültetjük és elosztjuk rajta a szedreket. 2 órát hûtjük, majd tálalható. Másnaposan is ehetõ volt, de frissen a legjobb.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!