rss
  • Töltött csirkemell

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    4 pici csirkemell (vagyis 2 egész), 8 vékony szelet sonka, 10 deka morzsálódós frisssajt, 2 szem aszalt paradicsom, néhány levélke zsálya, olívaolaj, bors, fürtös miniparadicsom, 1 kanálka zsályaméz (jó ha van, de nem ettõl függ a dolog sikere), tej, zsálya, só, paradicsomsûrítmény

    A csirkemelleket -hosszanti irányban egy pici nyílást ejtve rajtuk- felszúrom, ügyelve arra, hogy ne lukadjon ki sehol. Az aszalt paradicsomokat gépben finomra aprítom a zsályalevelekkel együtt. Hozzákanalazom a sajthoz, borsozom. Jól elkeverem, és erõt veszek magamon, hogy ne kóstolgassam el az egészet.

    Mielõtt elfogyna, gyorsan egy pici mûanyagzacskóba kanalazom. A zacskó egyik csücskét levágom, és a felszúrt csirkemellekbe ügyeskedem a krémet. (Ha nagyon szeretünk mosogatni, akkor az egyszer használatos zacskó helyett nyomózsákba is tehetjük a krémet, és a rácsavarozott csövecske segítségével profit meghazudtoló ügyességgel betölthetjük a zsebeket.) Miután ez megvan, egyenletesen eloszlatom a krémet a húsban, és 2-2 szelet sonkába tekerem. A nyílást is gondosan a sonka alá rejtem így nem kell fogpiszkálóval összetûzdelni sem.

    Egy olívaolajjal vékonyan kikent tûzálló tálba rakom le a melleket, és a finomabb szaft érdekében néhány édes paradicsomot is melléjük rakosgatok. Fóliával letakarva 25 percig sütöm 200°C foknál. Nem véletlenül nem tetszek említést a sózásról, ugyanis a krém a paradicsomnak hála, kellõképp sós lesz, a sonka ugyancsak megteszi a magáét. Miután leveszem a fóliát, néhány kanállal kimerek a hús alatt összegyûlt aranysárga szaftból és egy pici kanál zsályamézzel elkeverem.

    Mielõtt visszatolnám a húst a sütõbe, beecsetelem a mézes szafttal, és néhány perc alatt egy kicsit megpirítom a tetejét. A frissen kifõtt tésztát -amivel körítem- beleforgatom a hús szaftjába. A paradicsomos zsályás habhoz néhány zsályalevéllel együtt felforraltam a tejet, majd hûlni hagytam. Amikor már langyosra hûlt, kiszedtem a zsályát, kevéske paradicsomsûrítményt és egy csipet sót tettem hozzá, és egy kézi tejhabosítóval felhabosítottam. Lehet, hogy idétlenül hangzik az ötlet, de ez a hab szerintem nagyon klassz, nyárias kiegészítõje lett a csirkemellnek. A töltelék pedig önmagában is egy szuper kenyérkence.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vadas gomba

    Hozzávalók: 1/2 kg gomba, sárgarépa, zeller, fehérrépa, kevés zsír vagy olaj, babérlevél, só, törött bors, mustár.

  • Csirkecomb cukkinivel

    Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cukkini, 4 csirkecomb, 1,5 dl sovány tejföl, õrölt pirospaprika, 2 ek. finomra vágott kapor, só, bors.

  • Articsókaszív - saláta

    Hozzávalók: 4 szép articsókaszív, 2 adag Provancei mártás, só.

  • Hagymás-paradicsomos spagettisaláta

    Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 1 közepes fej hagyma, 10 dkg paradicsomfüré, 1 ág rozmaring, frissen õrölt bors, 1 mk só, 1 ek cukor, 3 ek olaj.

  • Káposztás lángos

    Hozzávalók:

    az egyszerû lángostészta alapanyagai, 40 dkg fejeskáposzta, fél deci olaj, 1 púpozott evõkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, bõ olaj a sütéshez

  • Töltött palacsinta

    Hozzávalók: 4 palacsinta, 25 dkg rizs, 1 l tej, 10 dkg mandula, 7 dkg vaj, 4 tojás, 12 dkg cukor, 1 citrom, 1 dkg kakaó, 3 kanál baracklekvár.

  • Sajtos zöldség leves

    Hozzávalók: 6 bögre víz, 4 kisebb burgonya, 2 közepes nagyságú hagyma, 2 sárgarépa, 4 evõkanál zöldbab, 3 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom, 1 szegfûszeg, só, 2 evõkanál vaj (margarin), 4 teáskanál reszelt sajt, 4 csapott teáskanál liszt, késhegynyi fehér bors.

  • Gyümölcssaláta joghurtos-túrós öntettel

    Hozzávalók: 25-25 dkg alma, körte, 1 doboz ananászkonzerv, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg porcukor, 2 pohár joghurt, 25 dkg túró, 2 db citrom.

  • Ananászos pulyka

    Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg pulykamell, 5 evõkanál liszt, 1 doboz körszeletes ananászkonzerv, 10 dkg trappista sajt, 4 evõkanál olaj, 20 dkg vékonyra szeletelt gépsonka, 3 dl tejszín.

  • Paradicsommal töltött lepényhal

    Hozzávalók: 4 egész, konyhakész lepényhal, 50 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, fél citrom kifacsart leve, 6 evõkanál vaj, 1 evõkanál olaj, 4 szál metélõzeller, 2 evõkanál zsemlemorzsa, 4 kis ág zsálya, só, bors.

  • Ribiszkelé

    Hozzávalók: 5 kg ribiszke, fél liter víz.

  • Sárgarépás karalábémártás

    Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 50 dkg karalábé, 7,5 dl erõleves kockából, 30 dkg fagyasztott húsgombóc, 30 dkg tejföl, 1 evõkanál étkezési keményítõ, 2 tojás sárgája, csipet cukor, friss vagy mirelit bazsalikom, só, fehérbors.

  • Rákpörkölt rizzsel

    Hozzávalók: 60 dkg elõkészített rákfarok és olló (crevet, homár, crab), 1 dkg só, 3 g paprika, 2 dl csontleves (lehet húsleves, vagy zacskós leves is), 15 dkg vaj, 2 dkg liszt, 30 dkg rizs.

  • Tejleves

    Egy teflon lábost hideg vízzel kiöblítünk, 1 liter tejet 2 dl vízzel, nagyon kevés sóval, ízelés szerinti mennyiségû cukorral felforralunk, beleteszünk 1-2 csomag vaníliás cukrot és a cérnametéltet.

  • Friss bodzaszörp

    Hozzávalók:
    10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág
    1 nagy, lédús citrom
    1 kg cukor, esetleg barnacukor
    2-4 l víz ízlés szerint

  • Tonhalas tészta

    Tonhalas tésztaFeltesszük a tésztának való vizet forrni, ha forr sózzuk, majd a tésztát az utasítás szerint készre főzzük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hidegvízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk. A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük.

  • Hagymamártás

    Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2 dl húsleves, 2 dl tejföl, törött bors, ízlés szerint só.

  • Paradicsomleves

    Hozzávalók:

    10-15 dkg darált sertéshús (bármilyen hús jó hozzá), 10-15 dkg káposzta, 10-15 dkg sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 10 dkg spagetti, 1 kis paradicsompüré konzerv, majoránna, bazsalikom, só, olaj

  • Dalmát paprika

    Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 4 húsos zöldpaprika, só, õrölt bors, vörösbor.

  • Tepsis csirkecomb tejszínesen

    Tepsis csirkecomb tejszínesenA krumplit meghámozzuk, megmossuk, és karikára vágjuk. Beletesszük egy tálba. A hagymát kettévágjuk, majd felszeleteljük, és hozzáadjuk a krumplihoz, megszórjuk majoránnával és szárnyas fűszerkeverékkel. Jól átforgatjuk. A csirkecombokat letisztítjuk, lebőrözzük, és befűszerezzük a szárnyas fűszervarázzsal és a magyaros fűszerrel. Egy olajjal kikent tepsibe halmozzuk a hagymás fűszeres krumplit, eligazgatjuk, majd ráfektetjük a combokat. A tejszínt elkeverjük a liszttel, és belenyomjuk a sajtot, jól összedolgozzuk, és ráöntjük a tepsibe lévő krumplira és húsra. Alufóliával lefedjük.