2024.04.20. - Tivadar

Arab kávétorta

Hozzávalók:

40 dkg cukor, 8 tojás, 2 dl tej, 12 dkg vaj, 1 zacskó csokikukac, 1 dl fõtt kávé, 3 evõkanál liszt, 2-3 dkg csokoládé (2-3 kocka), 2 evõkanál darált kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 sütõpor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

25 dkg cukrot 6 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A csokoládét lereszeljük, és a darált kávéval, a sütõporral, 2 kanál liszttel együtt a habos krémhez adjuk. A 6 tojás fehérjébõl kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába (nagyon óvatosan, hogy pillekönnyû, levegõs masszát kajunk).

Tortaformát vajjal kikenünk, majd alaposan belisztezünk. A masszát beletöltjük, és 180 fokra elõmelegített sütõbe téve kb. 50 perc alatt megsütjük. Amíg sül elkészítjük a krémet: 1 evõkanál lisztet csomómentesre keverünk a tejben. 2 tojás sárgáját a maradék (15 dkg) cukorral, a vaníliás cukor másik felével, a fõtt kávéval és a lisztes tejjel sûrûre fõzzük (kb. 5-6 perc), majd hûlni hagyjuk (közben idõnként megkeverjük) Ha szobahõmérsékletûre hûlt hozzákeverhetjük a 12 dkg vajat. A tészta ekkorra már elkészült, vegyük ki a sütõbõl, és hûtsük ki (kicsit össze fog esni, de nem baj, ez a természetes!)

Vegyük ki a tortaformából (a tészta jellegébõl fakadóan picit MINDIG leragad, ne ijedjünk meg tõle) majd középen -és hosszában, persze- vágjuk ketté. Kenjük meg alaposan a krémmel, majd tegyük rá a tészta másik felét. A maradék krémet kenjük a torta tetejére és oldalára, simítsuk el és szórjuk meg csokikukaccal (hogy mi is ennek a hivatalos neve....;) Próbáljuk kibírni addig, míg a torta teljesen kihûl, mert akkor a legfinomabb!

Tipp: a tejet kókusztejjel helyettesítve még finomabb, krémesebb süteményünk lesz.
Arab kávétorta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!