rss
  • Arab kávétorta

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    40 dkg cukor, 8 tojás, 2 dl tej, 12 dkg vaj, 1 zacskó csokikukac, 1 dl fõtt kávé, 3 evõkanál liszt, 2-3 dkg csokoládé (2-3 kocka), 2 evõkanál darált kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 sütõpor

    25 dkg cukrot 6 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. A csokoládét lereszeljük, és a darált kávéval, a sütõporral, 2 kanál liszttel együtt a habos krémhez adjuk. A 6 tojás fehérjébõl kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába (nagyon óvatosan, hogy pillekönnyû, levegõs masszát kajunk).

    Tortaformát vajjal kikenünk, majd alaposan belisztezünk. A masszát beletöltjük, és 180 fokra elõmelegített sütõbe téve kb. 50 perc alatt megsütjük. Amíg sül elkészítjük a krémet: 1 evõkanál lisztet csomómentesre keverünk a tejben. 2 tojás sárgáját a maradék (15 dkg) cukorral, a vaníliás cukor másik felével, a fõtt kávéval és a lisztes tejjel sûrûre fõzzük (kb. 5-6 perc), majd hûlni hagyjuk (közben idõnként megkeverjük) Ha szobahõmérsékletûre hûlt hozzákeverhetjük a 12 dkg vajat. A tészta ekkorra már elkészült, vegyük ki a sütõbõl, és hûtsük ki (kicsit össze fog esni, de nem baj, ez a természetes!)

    Vegyük ki a tortaformából (a tészta jellegébõl fakadóan picit MINDIG leragad, ne ijedjünk meg tõle) majd középen -és hosszában, persze- vágjuk ketté. Kenjük meg alaposan a krémmel, majd tegyük rá a tészta másik felét. A maradék krémet kenjük a torta tetejére és oldalára, simítsuk el és szórjuk meg csokikukaccal (hogy mi is ennek a hivatalos neve....;) Próbáljuk kibírni addig, míg a torta teljesen kihûl, mert akkor a legfinomabb!

    Tipp: a tejet kókusztejjel helyettesítve még finomabb, krémesebb süteményünk lesz.

    Arab kávétorta


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott karalábé lusta asszony módra

    Melegben hagyjuk a finom sültet kihûlni!

    A karalábé és a fasírt szerelemgyereke a sütõbõl. Gyorsan elõkészíthetõ, laktató és nagyon finom. Zöldséges is, húsos is, imádjuk!

    Karalábéból nem a lila, hanem a zöld fajtát szoktam venni, mert nekem, ha nem a nagymamámtól kapom, akkor a lila mindig fás. A zöld viszont sohasem. Még akkor sem, ha a nagyobbakat választom.

  • Ananász-kávé

    Hozzávalók: 1/2 l erõs kávé, 4 ek dobozos ananász, 1/8 l ananászlé, 1 kis csomag vaniliafagyi.

  • Fantáziasaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 fej saláta, 300 g homár vagy rákhús (konzerv), 150 g kagylóhús (konzerv), 300 g gomba, 200 g paradicsom, 150 g spárga, 1 csomag kapor, 0,2 dl borecet, só, õrölt fehér bors, cukor, pár csepp balzsamecet, 20 g barna cukor, limett.

  • Diós tallér

    Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliacukor, 25 dkg liszt, 25 dkg darált dió, 2 ek kakaó, 2 tk õrölt fahéj, 1 cs sütõpor, 1 csipetnyi só, dekoráláshoz 1 tojás fehérje és kb. 80-100 negyed dió.

  • Grillezett pulykamelltekercs

    Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamellfilé, 2 szál póréhagyma, 10 dkg gépsonka, 2 evõkanál olaj.

  • Paradicsomos karfiolfõzelék

    Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, fél kg burgonya, 3 dl paradicsomlé, 2 db sárgarépa, 1 db paprika, fél csokor zeller zöldje, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 evõkanál olaj, vegeta.

  • Lencsefõzelék

    Elõzõ este tésztaszûrõben, folyó víz alatt mossunk meg 30 dg megtisztított lencsét, tegyük egy zománcozott edénybe, és öntsünk rá 8 dl vizet. Másnap adjunk hozzá egy diónyi vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 1 púpozott mokkáskanál sót, majd fedõ alatt fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul.

  • Padlizsános pizza

    Hozzávalók:

    30 dkg pizzatészta, 1 padlizsán, 10 dkg padlizsánkrém, 15 dkg sajt, 2 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olaj, 4 dkg apróra vágott parmezán sajt, 4 mentalevél, 1 evõkanál balzsamecet, õrölt bors, só

  • Zöldséges pecsenye

    Egy kiló szép felsál szeletet tegyünk lábasba egy kanál zsírral, sóval és két deci ecettel. Tegyünk bele egy szál tiszta és karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, egy fô vöröshagymát és néhány szem borsot.

  • Paraszt reggeli

    Hozzávalók 4 személyre: 500 g krumpli, 400 g zöldbab, 8 db tojás, 1 csomo snidling, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-1 db különbözõ színü paprika, 150 g szelet fött sonka, 150 g kockázott bacon szalonna, só, bors, szerecsendió, olaj.

  • Csillag alakú sütemények

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg vaj
    - csipetnyi só
    - 10 dkg porcukor
    - 2 tojás sárgája

    A mázhoz:

    - 15 dkg porcukor
    - pár csepp ételfesték
    - citromlé

    Tölteléknek:

    - 1 üveg szõlõzselé

  • Algíri krumpli

    Aki szereti a különleges ételeket, az próbálja ki ezt az arab köretet.

  • Sajtos nokedli

    Fél kg lisztet 1/8 l tejjel és 1/4 l szódavízzel összekeverünk, hozzákeverünk 4 egész tojást és egy teáskanál sót. Addig keverjük, míg hólyagos lesz, majd állni hagyjuk. Mialatt áll, sós olajos vizet felforralunk, majd a nokedlitésztát beleszaggatjuk.

  • Gyömbéres falatok

    Hozzávalók:

    - 22.5 dkg cukor
    - 12.5 dkg sütõmargarin
    - 1 evõkanál méz
    - 1 db tojás
    - 30 dkg sütõporos liszt
    - 1 kiskanál szódabikarbóna
    - 3 kiskanál õrölt gyömbér
    - 0.5 kiskanál õrölt szegfûszeg

  • Káposztás lángos

    Hozzávalók:

    az egyszerû lángostészta alapanyagai, 40 dkg fejeskáposzta, fél deci olaj, 1 púpozott evõkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött feketebors, bõ olaj a sütéshez

  • Arab mézes rudacskák

    Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 teáskanál õrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db narancs reszelt héja, 2,5 dl fehérbor, 1 dl finom étolaj, 3 dl méz, 1,5 dl víz, kb. 1 liter finom étolaj a sütéshez.

  • Pudingos-citromos szelet

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 300 g liszt
    - 1 egész tojás
    - 70 g margarin
    - 1 csomag szalalkáli
    - 3 ek. porcukor
    - 5 evőkanál tej

    Krémhez:

    - 5 dl tej
    - 1 cs. vaníliás pudingpor
    - 250 g margarin
    - 200 g porcukor
    - 2 cs. vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja és leve

  • Károlyi saláta

    20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 2 keménytojás, só, fél liter tartármártás.

  • Búzacsírás palacsinta

    Hozzávalók: 150 g liszt, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, 100 g gyümölcslekvár, 100 g búzacsíra, 60 g porcukor vagy 20 g glukonon, 20 g olaj;

  • Ernyey Béla – Balaton Dóra: Ünnepek és hétköznapok

    Ernyey Béla színész, író – és közismerten nagy ínyenc, aki korábbi könyveiben és fõzõmûsorokban is számos alkalommal bebizonyította már, hogy nemcsak enni, de fõzni is szeret (és tud!).

    Elsõ szakácskönyvével, az Ünnepek és hétköznapok-kal Ernyey részben nagyanyjának, egy igazi erdélyi nagyasszonynak állít emléket: a tõle örökölt, féltve õrzött családi recepteket teszi közkinccsé pazar, ünnepi ételsorok formájában. A békebeli, bõséges lakomákat idézõ finomságok mellett a hétköznapokról sem feledkezik meg Ernyey.