rss
  • Hagymás dödölle

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    1,2 kg burgonya, 4 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg liszt, 8 evõkanál olaj, feketebors, só

    loading...

    A tisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, majd annyi jó sós vízben, ami éppen ellepi (kb. 20 perc alatt) puhára fõzzük. A lisztet egy serpenyõben, közepes -de inkább alacsony- lángon kevergetve 8-10 perc alatt zsemleszínûre pirítjuk. Az elsõ percekben semmit sem fogunk látni a liszten, hirtelen kezd majd el barnulni, ezért mindenképpen figyeljünk rá! A fõtt krumplit a vizében összetörjük, aztán a pirult liszttel megszórjuk.

    A tûzön hagyva 3-4 percig folyamatosan keverjük, majd onnan lehúzva további 5 percig kavargatjuk (ha nem kavarjuk csomós lesz és összeragad!) Ezután lereszeljük a vöröshagymákat, de nagyon jó -és sokkal egyszerûbb- ha a felét reszeljük csak le, a másik felét pedig félfõre vágjuk.. 6 evõkanál olajon a reszelt és a félfõre vágott hagymákat megpirítjuk. A maradék 2 evõkanál olajba mártott evõkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, az olajos hagymával óvatosan összekeverjük. Tejföllel, vagy kefírrel meglocsolva tálaljuk.

    Tipp: a dödöllét a sült hagymára szaggatva és vele összekeverve is nagyszerû.

    Tipp: a tejfölbe kaprot keverve nagyon finom, fûszeres hatás érhetõ el.

    Hagymás dödölle


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Burgonyás derelye csirkemájas zöldfûszerekkel

    Hozzávalók: 1 kg elõzõ nap fõtt lisztes burgonya, 1 tojás, 15 dkg liszt, frissen reszelt szerecsendió, õrölt bors; a töltelékhez: 20 dkg csirkemáj, 4-5 evõkanál vágott zöldfûszer (petrezselyem, snidling, turbolya), 3 dkg vaj, 5 dkg olvasztott vaj, 1 pohár tejföl.

  • Alföldi töltött káposzta

    Hozzávalók (10 személyre): 1 kg kövéres sertéscomb (vagy más sertéshús), 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 késhegynyi törött bors, só, körülbelül 20 savanyú káposzta-levél, 2 kg apró savanyú káposzta, 2 megtisztított, pörzsölt sertésláb (hosszában kettéhasítva), 1 sertésfül (kettévágva), 4-5 kisebb darab szalonnabõrke, 1 csülök (kettévágva), 50 dkg kövérkés sertéshús, 1 csapott evõkanál só, 10 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál pirospaprika, tejföl.

  • Adventre: mézes sütemény

    Hozzávalók: 1 kg liszt, 2,5 dl olaj, 8 kanál olvasztott méz, 30 dkg cukor, 5 egész tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, citromhéj reszelve, fahéj, szegfûszeg, 3 tojásfehérje.

  • Szõlõlekvár

    Hozzávalók: 1,5kg érett, kék szõlõ, 20dkg dió, 1 mokkáskanál citromsav, 1kg befõzõ cukor.

  • Gesztenyés almatorta

    Hozzávalók:

    1 db kör alakú piskótalap, 2 evõkanál baracklekvár, 1 csomag gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, szegfûszeg, fahéj; a krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin

  • Töltött burgonya

    Hozzávalók: 8 db egyforma közepes nagyságú burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, kb . 1/5 kg kelkáposzta, ízlés szerint só, õrölt bors, 1 evõkanál margarin, 25 dkg darált hús, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 csipet majoránna és õrölt kömény, 1-1 evõkanál paradicsompüré és tejföl, 1 tojás.

  • Birsalmaleves

    Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára fõzzük. (A fõzõlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.)

  • Rizspuding

    Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5-6 dl tej, 10 dkg porcukor, 4 dl tejszín, 1 dkg zselatin, vaníliás cukor, citromhéj.

  • Hamis sonkaszelet

    Hozzávalók: 1kg húsos füstölt csülök, 1 púpozott kiskanál zselatinpor 3 dl tejszín. A tálaláshoz: 2 fõtt tojás, 1 fej saláta, ecetes torma.

  • Bostoni burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg vaj, kevés pirospaprika.

  • Sajtos-sonkás karfiol

    A citromlével, szerecsendióval és egy pici sóval ízesített húslevesben puhára pároljuk a karfiolt, hagyjuk, hogy a leve csaknem elpárologjon, jól lecsepegtetjük. Kivajazott tûzálló tálba helyezzük. A sonkaszeletek egyik oldalát vékonyan megkenjük mustárral, betakarjuk vele a lerakott karfiolt, tetejét befedjük a vékony sajtszeletekkel.

  • Rántott libamell

    Hozzávalók: 2 libamell, 7 dkg margarin, 1 tojás, 1 ek liszt, 2 ek zsemlemorzsa, só, bors.

  • Tejfölös lecsó

    Hozzávalók:
    5-6 nagyobb zöldpaprika, 1 jó nagy fej vöröshagyma, 4-5 dkg zsír vagy 4 evõkanál olaj, 1 bõ teáskanál pirospaprika / édes /, 2 paradicsom, 1 teáskanál liszt, 1 dl tejföl, só ízlés szerint.

  • Francia hagymakosárkák 6 személyre

    Hozzávalók: 3 levél mélyhûtött, leveles tészta felengedve, 6 felszeletelt hagyma, 6 dkg vaj, 3 felvert tojás, 40 dl tejföl, 1 teáskanál õrölt szerecsendió, másfél teáskanál tormakrém, 18 dkg karakteres sajt reszelve.

  • Tepsis libacomb

    Hozzávalók: 4 libacomb, 4 paprika, 1 hegyes erõs paprika, 2-2 paradicsom és vöröshagyma, 1 kg krumpli, 1 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 mk. bors, 1 csapott ek. só, 4 gerezd fokhagyma.

  • Szalonnás káposzta

    Hozzávalók: 1 ek földimogyoró olaj, 1 piros chili, 1 tk Szechuan bors, összetörve, 6 szelet füstölt szalonna csík, 1 tk kínai rizsbor (Shaoshing), 30 dkg zöld káposzta, 1 ek rizsecet (kínai), 1 zöldcitrom leve, 1 tk szezámolaj.

  • Fokhagymás sült kagyló

    Hozzávalók: 1 db natúr kagylókonzerv, 2 db egész tojás, 1 dl száraz fehérbor, 10-15 dkg finomliszt, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 csapott tk só.

  • Sajtos perec

    Hozzávalók:

    50 dkg liszt, 25 dkg ráma. 25 dkg ementáli vagy trappista sajt, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl vagy kefir, 1 tasak Szalakáli, 1-2 evõkanál tej

  • Töltött káposzta

    Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 8-10 savanyúkáposzta-levél, 40 dkg darált sertéshús
    10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, 2 ek liszt.

  • Szilvás gombóc

    Hozzávalók: zsemle 6 db, vaj 5 dkg, tojás 3 db, liszt 12 dkg, szilva 0.5 kg, cukor 10 dkg, õrölt fahéj 1 dkg, zsír 10 dkg, zsemlemorzsa 5 dkg, só 1 késh., esetleg szilvaíz 25 dkg.

loading...