rss
  • Bakonyi betyárleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    40 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg leveszöldség, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 evõkanál liszt, 1 csokor kapor, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evõkanál pirospaprika, só, õrölt bors, csipetke, kevés olaj

    Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a füstölt szalonnát, rá a húst és fehéredésig pirítom. Ezután megszóróm pirosparikával és felöntöm vízzel, sóval, borssal ízesítem és félpuhára fõzöm.

    Majd hozzáadom a felkockázott zöldségeket, a gombát, a paprikát és a paradicsomot is. Puhára fõzöm és ekkor fõzöm bele a csipetkét is, majd a tejfölbe keverem a lisztet s ezzel habarom be a levest. Ekkor teszem bele a kaprot is és ha kell, akkor még utána ízesítem.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Babpörköltös egytál

    Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, fél csomag szója-granulátum, 2 db paradicsom, 10 dkg szarvacska tészta, 1 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evõkanál só, késhegynyi õrölt bors, késhegynyi pirospaprika, vegeta.

  • Zöldborsófõzelék

    Hozzávalók: 1 1/2 kg zöldborsó, vagy egy csomag mirelit borsó, 2 evõkanál olaj, 2-3 evõkanál cukor, 1 evõkanál só, 1-2 evõkanál liszt.

  • Citromos sült

    Hozzávalók: Marhafelsálból vagy rostélyosból készült levesbõl kiszedjük a hússzeleteket, szalonna, zsír, 2 evõkanál liszt, 3 deci tejfel, citromhéj,, fél citrom leve, só.

  • Almás amerikai palacsinta

    Hozzávalók: 120 g liszt, 3 tojás, fél csomag sütõpor, csipet só, 1,5 dl tej, pár csepp étolaj, 2-3 alma

  • Kenyérlángos

    KenyérlángosA krumplit megfőzzük, és jól áttörve hozzáadjuk az élesztővel elkevert liszthez. Esetleg a krumpli főzőlevét használhatjuk az elkészítéshez. Kicsit kell csak sózni. 1 óra kelés után tepsiben nyújtjuk, félig megsütjük. Kivesszük a sütőből, és az előzőleg már tejföllel, zúzott fokhagymával összekevert, feldarabolt baconnel megkenjük, megszórjuk a laskára vágott vöröshagymával, majd visszatesszük a sütőbe kb. 10 percre. (Lehet még rá rakni kolbászt is.) A sütés vége felé megszórjuk a reszelt sajttal. Cserszegi fűszeres a legjobb hozzá.

  • Rizsgolyócskák

    Hozzávalók: 10 dkg hosszú szemû rizs, 15 dkg mascarpone, 1 dl tejszín, 1 csokor metélõhagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 hámozott mogyoró, 2 evõkanál apróra vágott zöldfûszer − bazsalikom, metélõhagyma, petrezselyem.

  • Vaníliás rétes

    Megfõzöm a pudingot. A réteslapot kinyújtom, majd kb. 10x10-es négyzetekre vágom. A közepét megtöltöm a pudinggal, majd háromszög alakra hajtom. A tetejét megkenem tojással. (Bármilyen pudinggal tölthetõ)

  • Hagymás burgonyafelfújt

    Hozzávalók: 3/4 kg burgonya, 3 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 3 db tojás, 3 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evõkanál só, 1 kávéskanál vaj, kevés zsemlemorzsa, vegeta.

  • Csirkemájas paradicsomsaláta

    Hozzávalók:

    csirkemáj, lilahagyma, paradicsom, piros húsú paprika, lolo-roso, só, citrom, fokhagyma, majoránna, bors, olíva olaj, balzsamecet, kenyér (pirítósnak)

  • Habos-torta

    56 deka cukrot nagyon finomra törünk s evvel együtt kis ujjnyi hosszú vaníliát is, megszitáljuk az egészet s félretesszük. 8 tojás fehérjét kemény habbá verünk s a cukor felét kanalankint adva hozzá, avval is folyton verjük.

  • Túrós krumpli

    Keverjen össze 10 dkg friss túrót (pld. rikottát, cottege dreese-t, sovány étkezési túrót) 1/2 csomag finomra vágott retekkel és 2-3 evõkanálnyi tejjel.

  • Sós rudacska

    Hozzávalók:

    A süteményhez:

    - 30 dkg liszt
    - 20 dkg margarin
    - kb. 2 dl tejföl
    - 1 tk só

    A díszítéshez:

    - 1 tojás
    - kb. 20 dkg sajt
    - sajt
    - szezámmag
    - mák vagy köménymag a szóráshoz

  • Svéd alma

    Hozzávalók: 1 kg alma, cukor ízlés szerint (kb. 15 dkg), az alma édességétõl függõen, vaníliás cukor, õrölt fahéj, kb. 10-15 dkg sütõmargarin, liszt, vaníliasodó vagy híg puding, zsemlemorzsa.

  • Rakott vajbab

    Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 ek. étolaj, 20 dkg virsli, 2 db tojás, 1 dl energiaszegény tejföl, 3 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem.

  • Különleges rakott burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 csokor zöldhagyma, 2 sárgarépa, 1 kisebb karalábé, 10 dkg zöldborsó (fagyasztott), 10 dkg trappista sajt reszelve, 10 dkg füstölt szalonna, 2 csokor petrezselyemzöld, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, só és törött bors, tyúkhúsleves-kocka, margarin, pirospaprika.

  • Rózsaszirom dzsem

    Hozzávalók: 45 dkg erõs illatú sötét színû rózsaszirom, 5,5 dl víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evõkanál rózsavíz.

  • Jégbe hûtött cseresznyés tej

    Hozzávalók 4 pohárhoz: 15 dkg cseresznye, 5 dl aludttej, 2 dl hideg cseresznyelé, 6 evõkanál zabpehely, 4 gombóc vaníliafagylalt.

  • Görög saláta magyarosan

    Hozzávalók: 1 fej saláta, 5 db paradicsom, 1 füstölt makréla konzerv, 15 dkg feta sajt, 2-3 gerezd fokhagyma, egy marék olívabogyó (zöld v. fekete, mindegy).

  • Narancsos szelet

    Narancsos szeletA tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojássárgát 6 evőkanál cukorral, fél dl étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 4 evőkanál kakaót és az 5 tojásfehérjéből felvert habot. A krém elkészítéséhez 25 dkg áttört túrót 25 dkg margarinnal kikeverünk, 2 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot adunk hozzá. A kihűlt tésztára kenjük. (Lehet két rétegben is elkészíteni, egy sor tészta egy sor krém, majd még egyszer ugyanez.) Ezután elkészítjük a mázat a legtetejére. A vaníliás pudingot elkeverjük két evőkanál cukorral és tej helyett narancs üdítőben főzzük fel.

  • Kagylós spagetti

    Hozzávalók: 1 üveg kagyló, 1 ek zöldbors (konzerv), 1 pohár tejföl, 2 ek liszt, 2 deci tej, 5 dkg vaj, fél csokor vágott petrezselyemzöld, 1 csomag spagetti, só, bors.