2024.04.20. - Tivadar

Füstölt sonkás pite

Hozzávalók:

a tésztájához: 25 deka liszt, 1 teáskanál só, frissen õrölt bors, 12.5 deka fagyosan hideg vaj, 5 evõkanál jéghideg víz
a töltelékéhez: 1 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 50 deka füstölt, fõtt sonka, 2 evõkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem, 3 tojás, 2 teáskanál enyhén csípõs mustár, 10 deka reszelhetõen kemény sajt (amilyen épp van otthon)
liszt a tészta nyújtásához, vaj a tortaforma kikenéséhez
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Azzal kezdem, hogy beteszek egy pohár vizet pár percre a fagyasztóba.
Aztán a tompakarú keverõkart (a párom nótoriusan ismételgeti, hogy ezt szerinte dagasztókarnak hívják, hát legyen: a dagasztókart ) beleillesztem a robotgépbe és beleszórom a gép keverõedényébe a lisztet meg a sót. Tekerek hozzá frissen õrölt borsot is -sokkal jobb ízû lesz így a tészta-, aztán kiveszem a hûtõbõl a fagyosan hideg vajat és rekordsebeséggel felkockázom.

Beleszórom a vajkockákat a robotgépbe, majd 1 perc alatt morzsásara keverem szét õket a sós, borsos liszttel. A vajas-lisztes morzsát egy nagyobb keverõtálba zuttyantom, és elõveszem a mélyhûtõbõl a jéghideg vizet. 5 evõkanálnyit hozzákanalazok belõle a morzsás liszthez, majd néhány laza csuklómozdulattal összegyúrom a pite tésztáját. Utána folpackba csavarom és beteszem a hûtõbe úgy 20-30 percre. (Vagy napokra, ha például elfeledkezem róla és így sem lesz semmi baja.) Bekapcsolom a sütõt, mert így bõven lesz ideje felmelegedni 200 C-ra (gázsütõnél ez 6-os fokozat).

Amíg a sütõ melegszik és a tészta pihen a hûtõben, addig belelötykölöm az olajat egy serpenyõbe és gyenge tûzön megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Utána kicsit erõsebbre tekerem a lángot és a párolt hagymához keverem a felkockázott fõtt, füstölt sonkát is. Hagyom, hogy 1-2 perc alatt illatozóra hevüljenek a sonkakockák, de utána már le is veszem a tûzrõl serpenyõt. Megszórom a picit megpirított húsdarabokat az apróra vágott petrezselyemmel. Utána villával könnyedén felverem egy kisebb tálban a tojásokat meg a mustárt és amilyen reszelhetõen kemény sajtot találok éppen a hûtõben -nyugodtan állomásozhat ott már egy ideje, tökéletes lesz az a pitéhez-, azt gyorsan megreszelem. Végül hozzákeverem a langyos, hagymás sonkához a mustáros tojást meg a reszelt sajtot és kész is a töltelék.

A tésztát elõveszem a hûtõbõl és amikor már van olyan puha, hogy nagy testvér-kistestvér alapon két részre osszam, akkor az enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtott nagyobb tésztával kibélelem a kivajazott, 25 cm átmérõjû, fodros szélû szélû tortaformát. Belelapátolom a sonkás tölteléket, majd a tészta széleit vizes ujjal megtapicskolom, hogy ráragadjon a kisebbik kinyújtott tésztarész, amellyel beborítom a pitét. Befejezésül még egy késsel beleszúrok a közepébe -itt tud majd kiszökni a gõz és ezért nem lesz púpos- és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm a füstölt sonkás pitét.
Füstölt sonkás pite
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!