rss
  • Citromlikõr

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    10 citrom, 2 zöldcitrom, 1,5 liter vodka, 1,5 kg cukor, 1,5 kg víz

    10 szépen fejlett, alaposan megmosott és papírtörlõvel megszárítgatott citromot és 2 hasonló tisztítókúrán átesett zöldcitromot a krumplihámozó-késemmel vékonyan megpucolok. Aztán a sárga és zöld vékonyságokat beleszórom egy nagy befõttes üvegbe,rájuk öntök 1.5 liter olcsóbb vodkát, majd kb. 1 hétig hagyom állni az egészet.

    Ezalatt az idõ alatt megtörténik a csoda: az illatos héjdarabkákból minden finom aroma és csodálatos színanyag beleoldódik az eredetileg semleges ízû, unalmasan átlátszó alkoholba. Aztán amikor épp van egy kis idõm, akkor leszûröm a citromos vodkát és 1.5 kiló cukorból 1.5 liter vízzel összemelegített, de már langyosra hûlt sziruppal összekeverem.

    Citromlikõr


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kesudiós csirke

    Hozzávalók:

    60 dkg csirkemell, 10 dkg sózatlan kesudió, 2 közepes vöröshagyma, 1 kk. õrölt római kömény, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. õrölt gyömbér, 1 kk. garam masala, 0,5 dl tejszín, 0,5 dl tej, 3 ek. olaj, só

  • Szalonnás uborka

    Hozzávalók

    30 dkg húsos szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 4 db közepes uborka, 40 dkg darált csirkemell (lehet pulyka is), só, bors, 1 teáskanál Curry, 1 csomag petrezselyem apróra vágva, 1.5 dl húsleves

  • Az adalékanyagokról

    Az adalékanyagok megjelenése elsõsorban az élelmiszerek ipari méretû feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. A fogyasztói társadalomban az élelmiszer áruvá vált, amelyet iparszerûen, jó minõségben, gazdaságosan kell elõállítani, elosztani (azaz tartóssá és szállíthatóvá tenni).

  • Fonott kalács

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt
    - 1 db tojás + 2 evõkanál tej villával felverve
    - 1 élesztõ
    - 8 dkg lágy vaj
    - 8 dkg porcukor
    - 1 csapott teáskanál só
    - 1 kis citrom reszelt héja
    - kb. 2 dl langyos tej
    - 5 dkg mazsola
    - 1 teáskanál porcukor
    - 2 teáskanál víz

  • Húsvéti keksztojás

    Elkészités:

    A vajat vagy margarint a porcukorral és kakaóporral kikeverjük, hozzáadjuk a darált kekszet és a lekvárt, majd annyi narancslével gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjuk. Rövid ideig pihentetjük.

  • Párizsi kosárkák

    Hozzávalók: 10-15 szelet párizsi, 3 db burgonya, 3 db fõtt tojás, 2 db ecetes csemege uborka, pirosarany, olaj a sütéshez.

  • Sült ikra

    Fél kiló harcsa vagy pontyikrát jól megmosok, anélkül, hogy a hártyáját leszedném, besózom, vastag szeletekre vágom, lisztezett deszkán; tetejét...

  • Pikáns csirkemell

    Hozzávalók: 2 db csirkemell, 15 dkg gomba, 10 dkg trappista sajt, majoránna, bors, Delikát, liszt, kevés olaj, paradicsompüré, rizs.

  • Sügérfilé garnélarák mártásban

    Hozzávalók: 450 g sügérfilé, 1 pohár liszt, 1 tojás, 1/2 pohár tej, 1 1/2 pohár zsemlemorzsa, 3 evõkanál vaj, 3 evõkanál liszt, 2 dl tejföl, 1/2 pohár hal-erõleves, 1/4 pohár sherry, 1/2 kiskanál só, 225 g apró garnélarák, 1 pohár olaj;

  • Tejes bodzaital

    Elkészítés:

    A tejet felforraljuk, leöntjük a virágokat. Állni hagyjuk, míg a tej langyosra hûl, majd leszûrjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

  • Rántott ponty

    Hozzávalók: 1 kg pontyderék (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.

  • Borsos tokány

    Legjobb, ha bélszín szélébõl, az úgynevezett pacsniból készítjük. Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára pároljuk.

  • Húsvéti citromtorta

    A tésztához: 8 EK liszt, 8 EK porcukor, 8 tojás, késhegynyi sütõpor. A krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 EK liszt, 2 dl tej, 1 citrom, citrommáz, apró szines cukorkák (egérszar).

  • Hamis "borjú" vagdalt

    Hozzávalók: 50 dkg sovány sertésdagadó, 1,5 dl tejszín, fél citrom, só és törött fehér bors ízlés szerint, 1 db egész tojás, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Pikáns, paprikás sajttorta

    Hozzávalók: kb. 20 darabhoz 1-1 kisebb piros,sárga és zöld húsú paprika, 1/2 csokor kakukkfû, kb. 6 levélzselatin, 400 g tejszínes krémsajt, 300 g friss kecskesajt, 400g mozarella, 50 g hántolt tökmag, só, fehérbors, 4 db mogyoróhagyma, 4 ek. fehérborecet, 4-4 ek. tökmag-és napraforgóolaj.

  • Pikáns pulykahússaláta

    Hozzávalók:

    25 dkg sült pulykamedallion, 20 dkg fõtt cékla, 20 dkg fõtt zeller, fél szál nyers torma, 1 dl tejföl, 1 citrom, 1 kubai narancs, fél tubus natur majonéz, só, õrölt bors, fél csomó zellerzöld

  • Habos csiga

    Az élesztõt kevés tejjel megkelesztjük, majd a 4 tojássárgájaval tésztát gyúrunk. 3 cipót formálunk belõle, és fél óráig pihentetjük. A porcukrot a 4 tojás fehérjével kemény habbá verjük.

  • Lencsefõzelék pikánsan

    Hozzávalók: fél kg lencse, 3 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél db zeller, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél,3 db burgonya, 1 kávéskanál citromlé, 1 teáskanál só, vegeta.

  • Csirkeleves gombás raviolival

    Hozzávalók a leveshez: 1 csirke, 1 csomag vegyes zöldség, 1 hagyma, só, bors, sáfrányos szeklice. A raviolihoz: 25 dkg gomb, 25 dkg hagyma, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 30 dkg liszt, 2 evõkanál olaj, só, bors.

  • Olajos-citromos mártás

    Hozzávalók: 3 rész olaj, 1 rész szûrt citromlé, só, törött bors keverék.