2024.04.19. - Emma

Almás rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg burgonya, 4 tojás, 2 közepes fej hagyma, 30 dkg sampinyon gomba, 2 nagy savanykás alma, 2 evõkanál citromlé, 1 kis csokor petrezselyem, 2 paradicsom, 8 dkg vaj/ margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg Trappista / Edami sajt
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát megmossuk, héjában megfõzzük. A tojásokat sós vízben 10 percig, azaz keményre fõzzük, és hideg vízbe merítve lehûtjük. A hagymákat meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, húsukat apróra felkockázzuk, és meglocsoljuk a citromlével. A petrezselymet leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk.

Megfonnyasztjuk a hagymát 2 evõkanál vajban/margarinban, rádobjuk a gombát, és fedõ nélkül, erõs tûzön 5 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a petrezselymet. A burgonyát leszûrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hûlni hagyjuk. A tojást meghámozzuk. A sütõt elõmelegítjük 200 °C-ra (gázsütõ: 3. fokozat). Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal egy mélyebb tûzálló tálat.

A burgonyát, a tojást és a paradicsomot felkarikázzuk. A tál aljára terítjük a burgonya felét, tetejére simítjuk a pirított gombát, az almakockákat, a tojás- és paradicsomkarikákat, kissé megsózzuk, majd megkenjük a tejföllel. Kissé egymásra csúsztatva elrendezzük a tetején a maradék burgonyát, rátördeljük-kenjük a maradék vajat/margarint, megszórjuk a reszelt sajttal, és 40-45 percig sütjük. Tálaláskor a félretett petrezselyemmel díszítjük.
Rakott burgonya
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!