rss
  • Szarvastokány erdei gombával

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    600 g szarvas lapocka, 150 g vöröshagyma, 8 cl olaj, 30 g paradicsom püré, 2 g kakukkfû, 2 dl száraz vörösbor, 120 g vargányagomba, 120 g rókagomba, 2 db babérlevél, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejfõl, 30 g liszt, só, õrölt bors

    A szarvashúst ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, jól megmossuk és szûrõbe téve lecsepegtetjük. Finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítunk, a paradicsompürét hozzáadjuk, jól elkeverjük, kevés ideig tovabb pirítjuk. A húst beletesszük, sóval ízesítjük, õrölt borssal, kakukkfûvel fûszerezzük és fedõvel letakarva közepes tûzön pároljuk.

    Amikor a hús a saját levét már elfötte, kevés vizet és száraz vörösbort öntünk alá. Mindig rövid lében pároljuk. Közben a vargánya- és rókagombát jól megmossuk, szeletekre vágjuk. Amikor a hús puhúlni kezd, a kétféle gombát hozzákeverjük, a babérlevelet beletesszük, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Tejfölbõl, lisztbõl habarást készítünk, simára keverjük, szûrõn keresztül, folyamatos keverés mellett a már puha húshoz öntjük. Jól átforraljuk. Ha túl sûrû lenne, kevés vörösborral higítjuk. Forrón, párolt rizzsel tálaljuk.

    Szarvastokány erdei gombával


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Smarties torta

    Hozzávalók: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 tojás, 17,5 dkg cukor, 7,5 dkg liszt, smarties cukor.

  • Fahéjas csiga

    A tészta hozzávalói: 1 csésze tej, 110 gr vaj, 1 vanília, 7 csésze liszt, 25 gr élesztõ, 4 tojás, reszelt citromhéj, 1 kiskanál só.

  • Gombóc leves

    Gombóc levesA leveshez a zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon kicsit megpároljuk. Párolás után vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük. Közben a gombóchoz a burgonyát feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva már lehet is a gombócot készíteni. Összetörjük villával, majd a tojással, kevés fűszerrel és annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverni. Ha a levesben a zöldségek megfőttek, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk a krumplis tésztából, beletesszük a levesbe, és ha feljön a tetejére, kész is a levesünk.

  • Grape fruit saláta

    Hozzávalók: 2 kisebb grape fruit, 2 alma, 20 dkg párizsi, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, 3 evõkanál olaj, bors, só, késhegynyi cukor.

  • Vaddisznóhús vörös borral

    Hozzávalók: 1800 g vaddisznó színhús, 3 dl vörösbor, 3 dl víz, só, ecet, egész bors, 200 g sárgarépa, 50 g vöröshagyma, 2 dl babérlevél, citromhéj, 3 dl vörösbor, céklasaláta;

  • Kalábriai leves

    Hozzávalók: 25 dkg spenót, 25 dkg darált marhahús, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg parmezán, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 tojás, só, fehérbors, 1 l húsleves.

  • Almáskrémes

    Hozzávalók:

    A tésztához: 6 db tojás, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 cs. csokis pudingpor, 22 dkg kristálycukor, 2 kk. sütõpor. A krémhez: 5-6 db alma, 9 dl tej, 4 cs. vaníliás pudingpor, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, reszelt citromhéj, ízlés szerint lehet még 1-2 kk. citromlé. A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaópor, 3 dkg porcukor, 4 cl víz.

  • Mandarinos spenótsaláta

    Hozzávalók:

    - 20 dkg spenót
    - 1 nagyobb mandarin (vagy 2-3 kisebb)
    - fél paradicsom
    - 5 dkg edami sajt
    - 2 dkg mogyoró
    - fél fej lilahagyma
    - fél citrom leve
    - só
    - bors
    - 2-3 ek extra szűz olívaolaj
    - 1 ek balzsamecet
    - mandarin leve

  • Erõleves

    Hozzávalók: 1 kg marhacsont, 25 dkg darált marhahús, 1 tojásfehérje, 1 kiskanálnyi paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, bors, só.

  • Mandulatej tojáslikõrrel

    Hozzávalók: 25 dkg mandula, 20 dkg cukor, fél rúd vanilia, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl tojáslikõr.

  • Hamis fasírt

    Hozzávalók: 1/2 kg fõtt szójabab darálva, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zsemle, só, pirospaprika, bors, 1 tojás, olaj.

  • Trüffeltorta Marc módra

    Hozzávalók: Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 evõkanál cukor, 4 evõkanál liszt (BL 55), 2 evõkanál kakaó (holland), 1 sütõpor. A krémhez: 2 dl tejszín, 16 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 45 dkg Ráma margarin, 1 dl rum, rumos meggy, 15 dkg holland kakaó.

  • Csorbaleves

    Hozzávalók:

    - 2 szál nagyobb sárgarépa
    - 1 szál petrezselyem
    - 1 közepes zellergumó
    - 50 dkg darált sertéshús
    - 1 egész fej fokhagyma
    - 1 kiskanál õrölt fekete bors
    - só
    - 1 db tojás
    - 1 nagyobb fej vöröshagyma
    - 2 evõkanál zsír
    - 1 liter káposztalé
    - 1 nagyobb szem érett paradicsom
    - 2 dl tej
    - 1 db tojás sárgája
    - 5 dkg rizs
    - 1 dl tejföl

  • Kapros cukkinileves

    Hozzávalók:

    40 dkg zsenge cukkini, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 cs.kapor, 10 dkg gépsonka, 8 ek.olivaolaj, 2 zöldségleveskocka, 2 dl tejföl, 2 ek.citromlé

  • Mazsolás túrópuding

    Hozzávalók: 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 3 evõkanál porcukor, 2 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, 10 dkg búzadara, 2 dl tej, 2 dl tejszín, csipetnyi só.

  • Champagner bólé

    Hozzávalók: 2 - 2 citrom és narancs szeletelve, magozva, 12,5 dkg cukor, 40 dkg cseresznyebefõtt, 10 cl cseresznyebefõttlé, 1,25 dl cherry brandy, 1,25 dl borpárlat, két üveg édes pezsgõ.

  • Kaszinótojás

    Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 1 evõkanál szardella­paszta, 1 evõkanál mustár, 2 evõkanál tejföl, só, õrölt bors, 2 dl tartármártás.

  • Cukkinis lecsó

    Cukkinis lecsóAz apróra vágott vöröshagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a felszeletelt zöldségeket, majd megfűszerezzük 1 teáskanál sóval, 1 késhegynyi borssal, 1 teáskanál cukorral és 1 mokkáskanál ételízesítővel, és jól megkeverjük. Kb. 15 percig fedő alatt puhára pároljuk, közben néhányszor megkeverjük. Amikor már minden puha, ráütjük a tojásokat, elkeverjük, és még kb. 2-3 percig főzzük. Ez a fajta lecsó, ízlés szerint készíthető tojással vagy tojás nélkül is, illetve akár kolbásszal is, attól függően, ki hogy szereti.

  • Lecsóval töltött borda

    Hozzávalók:

    - 4 szelet kicsontozott sertésborda
    - liszt
    - zsiradék

    Töltelékhez:

    - 20 dkg lecsó
    - 5 tojás
    - 10 dkg füstölt szalonna

    Tálaláshoz:

    - paprikamártás

  • Csíktusnádiak aprópecsenyéje

    Hozzávalók: 500 g sertéskaraj (csont nélkül), vagy szûzpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. margarin, 300 ml tejszín, 50 g liszt, tárkony, 100 ml fehérbor. Sült zöldséghez: 200 g zeller, 200 g sárgarépa, 200 g gomba, 1 db paprika, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 150 g ceruzabab, 1 db paradicsom, 1 db lilahagyma, só, bors, petrezselyem, oregano, 50 g vaj.