a tésztához: 6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, só, 11 dkg liszt, 4 dkg darált dió, 1 evõkanál rum, a forma kikenéséhez diónyi ráma, 20-22 szem felezett dió a díszítéshez
a krémhez: 3 dl tej, 6 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 20 dkg ráma, 20 dkg darált dió, 2 zacskó vaníliás cukor, 1/2 dl rum
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Csak sütemények készítésére használt lyukas fakanállal, vagy kézi habverõvel dolgozzunk, mert az elektromos habverõ " megöli " a habot! Egy kerek, kapcsos tortaforma aljára a formával azonos átmérõjû zsírpapír korongot helyezünk, megkenjük rámával - a forma falát nem, mert púpos lesz a tortánk! -, belesimítjuk a masszát és elõmelegített sütõben, mérsékelt tûznél (180*C-on) világosra sütjük (30-35 perc). Tûpróbával meggyõzõdünk arról, hogy valóban átsült-e. A formában hagyjuk kihûlni, 3-5 lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel.
Krém elkészítése: a liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, simára keverjük, gõz fölött sûrûre fõzzük, kihûtjük. A cukrot habosra keverjük a rámával, hozzáadjuk a diót, a vaníliás cukrot a rumot és a fõzött krémet, habosra kikeverjük, megtöltjük vele a tortalapokat. A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy bõven jusson a torta bevonására is. Kijelöljük a szeletek helyét, a diógerezdekkel díszítjük és a legszebb tálunkon kínáljuk, mert olyan finom, hogy megérdemli. Tálalásig hidegen tartjuk. Célszerû egy nappal fogyasztás elõtt elkészíteni.