A leveshez: 2 narancs, 30-30 dkg szõlõ (fehér és piros szemû), 1 evõkanál méz, 1 dl édes fehérbor
A dzsemhez: 50 dkg szõlõ (fekete), 2 alma, 4 szelet kalács
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A leveshez a narancsok héját burgonyahámozóval hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a levét kinyomjuk. A szõlõszemeket megmossuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A szõlõszemeket és a narancslét turmixoljuk, majd szitán áttörjük. Belekeverjük a narancshéjat, a mézet és a bort. Folpackkal lefedjük, és 1 órára hûtõbe tesszük.
Tálaláskor kivesszük a narancshéjat. A megmaradt szõlõszemekkel díszítjük, és 1-1 szõlõdzsemes kalácsot adunk hozzá.