rss
  • Legényfogó leves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    20 dkg zöldborsó, 20 dkg gomba, 20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, 30 dkg csirkemell, 30 dkg csirkemáj, 2 dl fõzõtejszín, 2 dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, 2 nagyobb fej vöröshagyma, olaj, só, fehér bors, tárkony, esetleg egy húsleveskocka vagy elõzõleg félretett húsleves leve

    Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket: a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedõ alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel (1,5 -2L) és húslével (esetleg kockát teszünk bele). Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb. azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig fõzzük vele.

    Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt (elõtte érdemes simára kikeverni). Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges).
    Újra felforralás után levesszük a tûzrõl a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet.




    Legényfogó leves


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hétköznapi lakomák

    Iván Gizella könyvének érdeme, hogy étel-összeállításaiban fõszerephez jut a hagyományokat tisztelõ, egészséges és tudatos táplálkozás. Teljesen igaza van, amikor kijelenti, hogy a fõzés nemcsak tudomány, hanem fantázia, kreativitás, türelem és szeretet, elsõsorban családszeretet kérdése is.

  • Márványsajtos saláta búzacsírával

    Hozzávalók: 2 csokor újhagyma, 1-1 sárga- és piroshúsú paprika, 20 dkg kígyóuborka, 2 db paradicsom, 4 ek. almaecet, tengeri só, 1 csipet chili, 2 gerezd fokhagyma, 8 ek. olívaolaj, 20 dkg márványsajt, 4 ek búzacsíra, 1 csokor petrezselyem.

  • Karácsonyi burgonya (fenyõchips)

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, olaj a kisütéshez, só.

  • Füstölt vargányás korhely leves

    Hozzávalók:

    40 dkg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg házi kolbász, 4 gerezd fokhagyma, 2 pár virsli, 2 kis pohár tejföl, 5 dkg szárított vargánya vagy más aromás gomba, fûszerpaprika, bors, só

  • Tojáskrém

    Megfõzünk 4 tojást keményre. Hideg vízbe lehûtjük. Megtisztítjuk, a sárgákat egy tálba tesszük. A fehérjét apróra felvágjuk. A tojássárgákhoz felvágunk 3-4 szál újhagymát vagy egy kisebb fej vörös-hagymát, megsózzuk.

  • Fokhagymás füstölt csülökfalatok

    Hozzávalók: 1 fõtt füstölt csülök, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evõkanál finomliszt, ½-1 dl tej (vagy csülökfõzõlé), ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi csípõs paprika, 1 evõkanál mustár.

  • Hal a tortán

    Jó érzés olyan mûsort készíteni, amit az emberek néznek, és amirõl másnap beszélnek.

    Ugyanilyen jó érzéssel készült ez a könyv is, amely a benne szereplõ történeteket, kulisszatitkokat és az egyes epizódokból kimaradt eseményeket tekintve remek kiegészítõje a tévémûsornak.

  • Áfonyamártás

    Feltételezem, hogy sült pulyka melle szeretned tálalni az áfonyaszószt. Nem túl bonyolult elkészíteni, fõleg ha "darabosan" szeretned benne az áfonyát. Mert akkor nem is kell átpaszirozni. Hús mellé nem szükséges túl édesre készíteni, max. 30-35 dkg cukrot kell számítani 1 kg gyümölcsre.

  • Capresesaláta

    Hozzávalók: fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olivaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, és oregano.

  • Sajttal töltött rántott szelet

    Hozzávalók:

    - 4 szelet karaj
    - só
    - 4 cikk sajt

    A panírozáshoz:

    - liszt
    - 1 db tojás
    - kevés tej
    - só

  • Csirkemáj naranccsal

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 közepes nagyságú narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál majoránna és borsmenta, ízlés szerint só és törött fekete bors.

  • Marhahusi grenicci módra

    Hozzávalók: 2 bélszínszelet (hátszín is jó), 1dl ketchup, 3-4 szem krumpli, zsír, só, bors, szerecsendió, worchester, mustár, citromlé;

  • Kiwi-joghurt torta

    Hozzávalók: A túrós tésztához: 10 dkg sovány túró, 3 evõkanál tej, 4 evõkanál olaj, 1 tojássárgája, készhegynyi só, 7 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 20 dkg liszt, fél csomag sütõpor. A töltelékhez: 10 db színtelen zselatinlap, 50 dkg kiwi, 3 dl tejszín, 3 dl vaníliás joghurt, 10 dkg cukor, 2 evõkanál citromlé. A díszítéshez: 6 dkg aprított pisztácia, sütõpapír a formához, pergamenpapír, 50 dkg sütõbab az elõsütéshez.

  • Császármorzsa

    Hozzávalók: 30 dkg búzadara, 10 dkg margarin én olajjal szoktam, 5 dl tej, 8 dkg kristálycukor, só, 3 db tojás, mazsola, 1 citrom, lekvár.

  • Kuszkusz saláta

    Hozzávalók:

    1 bögre kuszkusz, 1 bögre narancslé, 1 piros alma (savanykás), 1 zöld alma, 1 citrom leve, 3 marék dió, megpirítva, durvára vágva, 2 szál szárzeller, megpucolva, felaprítva, 1 kisebb fej lilahagyma, apróra vágva, 2-3 marék kezeletlen mazsola

  • Csirkesaláta

    A kukoricát és a borsót kevés sós vízzel párold puhára. A megmosott csirkét vágd ujjnyi vastag 2-3 cm hosszú csíkokra, kevés forró olajon pirítsd fehérre, majd sót és bazsalikomot hozzáadva párold puhára. A megtisztított zellert és káposztát gyaluld vékony csíkokra. A kefírt keverd össze a majonézzel, a mustárral, a cukorral és adj hozzá egy kevés borsot, citromlét is. Ha a csirke már meghûlt, kevert össze a zöldségekkel és az öntettel. A salátát tálalás elõtt hûtõszekrényben érleld 1-2 óra hosszat, s finomra vágott petrezselyemmel megszórva díszítsd.

  • Sárgadinnye leves

    Sárgadinnye levesA dinnyéket kettévágjuk, kiszedjük a magházakat, majd karalábévájóval mindkettőből kis golyókat veszünk ki, s hűtőszekrénybe tesszük. Amikor már a sárgadinnyének nincs sima felülete, akkor szeletekre vágottan meghámozzuk és feldaraboljuk. Ezután jó 1 liter vízben megfőzzük a vaníliás cukorral és a cukorral. Kb. 10 perc alatt elkészül. A tűzről levéve botmixerrel pépesítjük. A pudingot 1-2 evőkanál vízzel, majd a főzőtejszínnel elkeverjük, és beleöntjük a levesbe. Egy percre összeforraljuk, és lehűtjük. Amikor hideg, belerakjuk a dinnyegolyókat, és tálaljuk.

  • Meggyes lepény

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl, 1 citrom, 5 g só, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 dkg élesztõ, 1 tojás.

  • Tojásos sült rizs

    Hozzávalók: 2 ek olaj,1 csokor újhagyma, 10 dkg zöldborsó, 50 dkg fõtt thai illatos rizs, 2 nagy tojás, felverve, 2 ek szójaszósz, 2 tk szezámolaj, zöldcitrom gerezdek.

  • Gombás, csirkemájas rakott burgonya

    Hozzávalók: 80 dkg héjában fõtt burgonya, 50 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, tejföl, reszelt sajt, só, bors, majoránna, olaj.