rss
  • Baklava

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:
    150 g dióbél, 150 g mogyoróbél, 150 g mandula, 360 g kristálycukor, 150 g mez, 3 kávéskanál õrölt szegfûszeg, 3 kávéskanál õrölt fahéj, 12 db réteslap, 300 g margarin, 1 tojás.

    loading...


    Az összes tölteléket a cukron kívül ledaráljuk, de nem keverjük össze. Hozzájuk keverem külön-külön a cukrot. Mindegyik keverékhez hozzáadok egy csapott kávéskanál õrölt szegfûszeget és egy teáskanál fahéjat, majd elkeverem.

    Következzek a tészta: Felolvasztom a margarint, de nem hagyom felforrni. Bekenem a sütõlap alját vele. Ráteszem az elsõ réteslapot, és alaposan mindenhol bekenem az olvasztott margarinnal. A következõ réteslappal ugyanezt teszem, majd a harmadikkal is. Miután a harmadik lapot is bekentem egyenletesen ráteszem valamelyik magkeverék felét.
    Értelemszerûen ugyanez történik a következõ öt réteggel. A maradék három réteslapot pedig, a mûveletsor elejével azonosan csak ráhelyezzük, és bekenjük. DE a legfelsõ réteslapot NEM kenem meg margarinnal, hanem az elõzetesen egy evõkanálnyi vízzel alaposan elkevert tojással kenem be, és már teszem is az elõmelegített sütõbe (hõmérséklet, pl. 8 fokozatú skálán kb. 6-os legyen).

    Érdemes megvárni, ameddig a teteje kismértékben megszárad a sütõben, majd ezután kivenni, felvágni tetszés szerint, és azonnal visszahelyezni a sütõbe. Sütés közben a mézet hígfolyóssá melegítem. Amikor elkezd sült színe lenni, akkor kiveszem a sütõbõl és a mézzel az összes (és csak a) vágást végiglocsolom. Ezután már megy is vissza a sütõbe, és immár készre sütöm. Lehetõleg a sütõben felülre helyezzük, nehogy leégjen az alja.


    Baklava


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mézescsók

    Hozzávalók: fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 ek õrölt fahéj, 1 kk õrölt szegfûszeg, 1 kk gyömbérpor, 1 ek szódabikarbóna, 1 tojás.

  • Gyors habcsók

    Hozzávalók:

    - 3 tojásfehérje
    - 9 evõkanál cukor
    - 3 kávéskanál ecet
    - pici citromlé

  • Fokhagymás spagetti

    Hozzávalók: 4-5 átpréselt fokhagymagerezd, 10 dkg vaj, fél kiló spagetti, 2 ek olaj, 5 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 3-4 peperoni (zöld, piros), reszelt parmezánsajt, só.

  • Olasz tésztás leves

    Hozzávalók: 1,2 l csirkehúsleves, 1 paradicsom, 15 dkg "Capelli d`angello" - azaz cérnametélt, só, 2,5 dkg reszelt parmezán, 2 ek vágott snidling.

  • Szûznyárs

    Hozzávalók: 80 dkg szûzpecsenye, 1-2 piros színû paprika, 10 dkg húsos szalonna, 1 tk kakukkfû, 1 tk rozmaring, késhegynyi õrölt bors, 1 dl olaj, só.

  • Csiki gulyás

    Hozzávalók: 40 dkg marhabélszin, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyúkáposzta, 3 dkg rizs, tejföl.

  • Málnatorta

    MálnatortaA mogyorós csókot klopfolóval összetörjük. A megolvasztott vajat jól eldolgozzuk a morzsával, majd a tortaforma aljára nyomkodjuk és kb. fél órára hűtőbe állítjuk. Vízben feloldunk 18 g zselatint. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A joghurtot összekeverjük 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A citromlevet felmelegítjük, majd félrehúzzuk, és elvegyítjük a feloldott zselatinnal. Kb. 3 ek. joghurttal kikeverjük, az ízesített joghurtba dolgozzuk, és dermedésig hűtőszekrénybe állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a joghurtkrémbe forgatjuk.

  • Szójapörkölt

    Hozzávalók: Szójakocka, 3 nagy fej hagyma,1dl olaj, 2db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 3 db sárgarépa, köménymag, rózsaborsot, rozmaringot,és 2 db cseresznyepaprika, 4-5 gerezd tört fokhagyma.

  • Bajor tojásmártás

    Hozzávalók: 4 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evõkanál borecet, só.

  • Aioli mártás

    Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 1/2 citrom leve, 1 mk. mustár, 2 l olaj, só, õrölt bors.

  • Almás fahéjas muffin

    Hozzávalók: ½ bögre zabkorpa, 1 bögre teljes kiõrlésû liszt, ¼ bögre õrölt lenmag, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1½ teáskanál sütõpor, 1 teáskanál õrölt fahéj, 1 teáskanál szerecsendió, 1 tojás, 4 evõkanál olívaolaj, 1½ alma lereszelve, 3 evõkanál barna cukor, 3 evõkanál durvára vágott dió, zabpehely a szóráshoz.

  • Gombás húskrokett

    Hozzávalók: 30 dkg maradék sült vagy fõtt hús, 20 dkg gomba, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, só, reszelt szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, a sütéshez olaj.

  • Szilvás piskóta

    Hozzávalók: 30 dkg szilva, 6 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütõpor, 8 dl tej, 8 dkg vaj, só.

  • Paradicsomos burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 50 deka burgonya, só, 5 deka zsír, 4 deci paradicsom, 4 deka liszt, 3 deka cukor.

  • Juhtúrós spagetti

    Hozzávalók:

    - 50 dkg spagetti
    - tejföl
    - 20 dkg juhtúró
    - fél fej hagyma
    - só
    - bors
    - 1 csipet oregánó
    - 1 teáskanál kapor
    - metélőhagyma
    - olaj

  • Tejes bodzaital

    Elkészítés:

    A tejet felforraljuk, leöntjük a virágokat. Állni hagyjuk, míg a tej langyosra hûl, majd leszûrjük. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

  • Almás muffin

    Hozzávalók: 2,5 bögre liszt, 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 tk. sütõpor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 bögre olaj, 4 tojás, 2 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár tejföl.

  • Aratókáposzta

    Hozzávalók: fél kg édes v. Savanyúkáposzta (mindegyikbõl finom), paprika, paradicsom, vöröshagyma, kolbász, krumpli.

  • Bélszín szardellás mártásban

    Hozzávalók: 4 bélszínszelet, 3 dkg vaj, 2 evõkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 db paradicsom, 1 dl sherry (Héliosz), 1 evõkanál szardellapaszta (só nem kell bele, mert a szardellapaszta nagyon sós!).

  • Tejfölös leves

    Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, egy vöröshagyma, csipet köménymag, 2 evõkanál liszt, kicsi só, 1 liter víz.

loading...