Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A sütéshez: friss kakukkfû és rozmaring, babérlevél, só, õrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár
Elkészítés: A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelõ méretû lábasban tegyük fel fõzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a fõzõlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a fõzõlé felforrt, lassú tûzõn fõzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követõen 30 percig hagyjuk a fõzõlében állni.
A húst vegyük ki a lébõl. A bõrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsírréteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektõl megtisztított ágat, a kakukkfû ágakat és a kettétört babérleveleket (lásd kép). A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 20 percre 170 fokos sütõbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni. Ha a sonkán lévõ zsír réteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütõbõl, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következõ kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!