Hozzávalók: 20 dkg eper, 25 dkg sovány tehéntúró, fél evõkanál zselatin; a tésztához: 5 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütõpor, csipetnyi só, negyed liter víz, citromfû levél, porcukor a szóráshoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az eperbõl néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a tehéntúrót. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kislángon feloldjuk, és ha kihûlt, a túrókrémhez tesszük. A masszát jól elkeverjük, majd hûtõszekrényben lehûtjük. Közben elkészítjük a tésztát. Felforraljuk a vizet, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót. A tûzrõl levéve beleszitáljuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, majd ismét felforrósítjuk, és az egészet áttesszük egy tálba. Belekeverünk egy tojást, a sütõport, végül hozzákeverjük a maradék tojást is.
A tésztát csillagvégû nyomózsákba töltjük, majd egy sütõpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belõle. A sütõt 200 fokra melegítjük, és a fánkokat 30 perc alatt készre sütjük. Még melegen levágjuk a formák kalapját, és a fánkokat rácsra helyezve hagyjuk kihûlni. A fánkokat megtöltjük epres túrókrémmel, mindegyikbe 1 félbevágott eperszemet illesztünk, 1 levélke citromfûvel díszítjük, majd beborítjuk a kalapjával. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!