rss
  • Epres képviselõfánk

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 20 dkg eper, 25 dkg sovány tehéntúró, fél evõkanál zselatin; a tésztához: 5 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütõpor, csipetnyi só, negyed liter víz, citromfû levél, porcukor a szóráshoz.

    loading...

    Az eperbõl néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a tehéntúrót. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kislángon feloldjuk, és ha kihûlt, a túrókrémhez tesszük. A masszát jól elkeverjük, majd hûtõszekrényben lehûtjük. Közben elkészítjük a tésztát. Felforraljuk a vizet, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót. A tûzrõl levéve beleszitáljuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, majd ismét felforrósítjuk, és az egészet áttesszük egy tálba. Belekeverünk egy tojást, a sütõport, végül hozzákeverjük a maradék tojást is.

    A tésztát csillagvégû nyomózsákba töltjük, majd egy sütõpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belõle. A sütõt 200 fokra melegítjük, és a fánkokat 30 perc alatt készre sütjük. Még melegen levágjuk a formák kalapját, és a fánkokat rácsra helyezve hagyjuk kihûlni. A fánkokat megtöltjük epres túrókrémmel, mindegyikbe 1 félbevágott eperszemet illesztünk, 1 levélke citromfûvel díszítjük, majd beborítjuk a kalapjával. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Török joghurtleves

    Hozzávalók: 8 dl joghurt, 12 dkg uborka, 1 csomó kapor, 25-30 borsmentalevél, 1 mk só, késhegynyi bors, 3 gerezd fokhagyma.

  • Görög gyümölcsleves

    Hozzávalók: 1 õszibarack vagy körte konzerv, darabolt ananász konzerv, 1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli), mandarin vagy narancs, fél citrom, 8-10 db szegfûszeg, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 1 l narancs juice;

  • Húsos rakott tészta

    Húsos rakott tésztaA hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, a hagymát megfuttatjuk rajta. Rátesszük a húst, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fokhagymát, és 15 percen át pároljuk. Közben a tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és leöblítjük. A tojásokat kikeverjük 3 dl tejföllel, a vajjal, majd összekeverjük a tésztával. Ha szükséges, még fűszerezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztás masszát hőálló tálba tesszük, a tetejére öntjük a maradék tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben barnulásig pirítjuk.

  • Túrós kocka

    Túrós kockaA mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a többi hozzávalóval együtt egy nagy keverőtálban jó alaposan összekeverjük. A túrós masszát egy sütőpapírral kibélelt, közepes méretű (30x23 cm) tepsibe öntjük. A tetejére valókat egy külön tálkában csomómentesre kikeverjük, és egyenletesen eloszlatjuk a túrós masszán. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Ajánlatos inkább hidegen felszeletelni, mert melegen a szeletelés közben nagyon könnyen összeesik.

  • Tejszínes hagymaleves

    Tejszínes hagymalevesA vöröshagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk, majd a forró olajon, üvegesre pároljuk. Ha a hagyma megpirult ezt követően hozzáadjuk a lisztet, gyorsan összekeverjük, és felöntjük a húslevessel. (Oda kell figyelni, oda ne kapja a lisztet.) Felforraljuk lassú tűzön, majd beízesítjük a fűszerekkel. A tejszínbe szedünk egy kevés forró levet, összekeverjük, és kavarás közben visszaöntjük a lábosba. A legvégén ha kell még, ízesítjük. Forrón szedjük tányérba, reszelt sajttal megszórjuk és pirítóst adunk hozzá, ami lehet kenyérből vagy baguetteből.

  • Texasi krumpli

    Hozzávalók: 5 nagy krumpli, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,1 ek olaj, 50 dkg darált sertés és marhahús keverve, 2 ek paradicsompüré, 1 doboz hámozott paradicsom, cazenne bors, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1/2 csokor petrezselyem zöld, fehér bors.

  • Ananászos kocka

    Hozzávalók: 20 dkg vaj, 4 tojás, 30 dkg cukor, 20 dkg liszt, ananászkonzerv, 2 evõkanál rum, a sütéshez kevés vaj.

  • Rakott tejfölös zöldbab

    Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 40 dkg paradicsom, 3 evõkanál zsemlemorzsa, 3 dl sûrû tejföl, 3 evõkanál olaj, 1 csokor friss kapor, 6 gerezd fokhagyma, só, cukor ízlés szerint.

  • Svájci felvágottsaláta

    Hozzávalók: 30 dkg párizsi (vagy más felvágott), 10 dkg Gouda sajt (trappista, ementáli), 10 dkg ecetes uborka, 1 pohár joghurt, 1 ek ecet, 1/2 kk só, 1/4 kk õrölt bors.

  • Minestrone leves

    Hozzávalók: 1 tisztított, karikázott sárgarépa, 1 tisztított, karikázott fehérrépa, 1 tisztított karikázott cukkini, karfiol, brokkoli, póréhagyma, olívaolaj, szurokfû, zúzott fokhagyma, bors, só, 1 liter zöldségleves (lehet kockából is), 1 kanál paradicsompüré, reszelt parmezán.

  • Kókuszos csirke

    Hozzávalók:

    4 db fél csirkemell filé, páchoz: 2 ek étkezési keményítõ, 1 dl bor, szójaszósz, diónyi gyömbér, 1 szál póréhagyma, 15 dkg gomba, currypor, 6 ek. kókuszreszelék, 1 db húsleveskocka, 1 dl tejszín, olaj

  • Meggyivólé cukor nélkül

    Hozzávalók: érett meggy (tetszés szerinti mennyiségben), kg-onként 5 dkg összetört meggymag, 4-5 evõkanál folyékony édesítõ, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum.

  • Rakott keksz

    Hozzávalók:

    - 60-70 dkg szögletes háztartási keksz
    - 2 nagy pohár tejföl
    - 9 púpos evõkanál cukor
    - 3 csomag vaníliás cukor
    - 1 evõkanál kakaópor
    - 1 evõkanál rumaroma
    - 1 evõkanál vanília-aroma

  • Tojásos rizstorta

    Hozzávalók: 4 személyre: 4 csésze tejberizs, 2 tojás, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint vágott mandula vagy dió.

  • Gesztenyerudak

    Hozzávalók:

    15 dkg Rama margarin, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg darált keksz, 15 dkg finom kristálycukor, 3 ek rum

  • Jércemell-saláta almával

    Elkészítés:
    A csirkemellet megmossuk, csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd az elõmelegített margarinban megsütjük. Hagyjuk kihûlni. Az almát, uborkát alaposan megmossuk, az alma magházát eltávolítjuk, majd mindkettõt felcsíkozzuk. Kevés szûrt citromlével megöntözzük, hogy az alma ne barnuljon meg. A hozzávalókat tálba tesszük, a salátaöntetet kevés fahéjjal utóízesítjük, majd a salátára öntjük, átkeverjük. Felhasználásig hûtõben tartjuk. Tálaláskor szezámmaggal hintjük meg.

  • Orthorexia nervosa - Betegesen egészségesek

    Az egészséges táplálkozás is lehet káros? Igen, derül ki osztrák szakemberek kutatásainak eredményeibõl.

    A kutatók egy új - eddig még nem hallott - étkezési rendellenességrõl számoltak be, melynek neve orthorexia nervosa.
    Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik már betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak.

  • Almás, boros csirkemell

    Hozzávalók 2 fõre: 2 közepes gála alma, 25 dkg csirkemell, 1,5 dl száraz fehérbor, só, bors, fahéj, pici olívaolaj.

  • Brokkolis csirkemell

    Hozzávalók:

    - 4 db csirkemell filé
    - 1 nagyobb brokkoli vagy 1/2 kg mirelit brokkoli rózsa
    - só
    - szárnyas fûszerkeverék
    - étolaj

    A besamel mártáshoz:

    - 1/2 l tej
    - 10 dkg vaj vagy margarin
    - 3 ek. finom liszt
    - ételízesítõ

  • Zöldséges gomba

    Hozzávalók: 50 deka gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, egy evõkanál zsír, vagy két evõkanál olaj, 50 deka vegyes zöldség, 1 deci tejföl, só, törött bors.

loading...