rss
  • Kulináris utazás Franciaországba

  • Share on Tumblr

    Amilyen sokszínû a francia táj, ugyanolyan változatos a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán ízekig megtalálható benne szinte minden. A Francia konyha címû receptkötetben ínycsiklandó regionális ételeket találsz, amelyeket a legfinomabb gall édességek tesznek teljessé. Indulhat a kulináris utazás?

    A könyv kitûnõ ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítõ irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Banánfagyi

    Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 10-12 dkg porcukor, 2 nagyobb, érett banán, fél citrom leve, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.

  • Sütõtök kenõ

    Hozzávalók: Fél kg sütõtök, 2 ek olaj, 1 kis fej hagyma, só, paprika.

  • Meggyes lepény

    40 dkg lisztet 10 dkg margarinnal, 1 dl tejföllel elmorzsolunk. Ízlés szerint adunk hozzá édesítõszert, 2 tojássárgáját, késhegynyi szódabikarbónát, ha szükséges, kevés tejjel összegyúrjuk.

  • Karfiolos-szardellás metélt

    Hozzávalók: 40 dkg metélt tészta, 1 fej karfiol, 1 doboz olajos szardella, 2 ek. olaj, ételízesítõ, õrölt bors, só.

  • Csirkemájjal és gombával töltött sertésszelet

    Csirkemájjal és gombával töltött sertésszeletA befűszerezett karajszeleteket megtöltjük a következő töltelékkel: Kevés olajon megpároljuk a hagymát, felkockázott gombát és májat és petrezselyemzölddel, sóval-borssal fokhagymával ízesítjük. Ha már elfőtte a levét kihűtjük és a sertésszeletekbe töltjük. Lehet úgy is, hogy, feltekerjük, mint a töltött káposztát, vagy csak egyszerűen félbehajtjuk. Meg lehet tűzni hústűvel, vagy fogpiszkálóval, de, ha ügyesek vagyunk a panírozásnál a sütésnél nem folyik ki a töltelék. A szokásos módon bepanírozzuk a husikat és bő forró olajban sütjük.

  • Angyalcsók

    Az alkotókat pohárban elkeverjük, s szívószálat adunk hozzá.

  • Palacsintában sült sajt

    Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz;

  • Almás rántott palacsinta

    20 palacsinta, 3 alma, õrölt fahéj, porcukor, a bundázáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa.
    Az almát meghámozom, lereszelem, majd kevés porcukorral és csipetnyi õrölt fahéjjal két-három percig párolom.

  • Mákos-kávés sütik

    Hozzávalók:

    - 4 ek liszt
    - 3-4 ek cukor
    - 2 ek darált mák
    - 1 ek darált kávé
    - 3 ek olaj
    - 3-4 ek tej
    - 1 egész tojás
    - fél cs sütőpor
    - csipetnyi só

  • Egészben sült, töltött csirke

    Egészben sült, töltött csirkeMár a tisztításnál ügyeljünk arra, hogy bőre szét ne szakadjon! Kezünkkel ügyesen a bőr alá nyúlva elválasztjuk a bőrt a comb- és a mellehúsától. A csirkét kívül- belül gyengén besózzuk, kevés majoránnával fűszerezzük. A zsemlét tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirke elkapart máját, a zsemlét, a nyerj tojást, sót, borsot, apróra vagdalt zöldpetrezselymet. A tölteléket egyenletesen a bőr alá töltjük, egészen le a comb tövéig, amíg a bőr fel van nyitva, vagy a csirke hasüregébe nyomkodjuk, a nyílást a végén összetűzve.

  • Erdõmester sült

    Hozzávalók: 50 dkg tarhonya, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 evõkanál pirospaprika, zsemlemorzsa, 1 kg sertéscomb, 1 kg marhafelsál, 5 dl tejföl, só, bors és egy kukta.

  • Szezámmagos rudak

    Szezámmagos rudakA lisztet, a margarint, és a tojássárgáját és egy egész tojást, a tejfölben elkevert élesztőt a sóval és másfél evőkanál szezámmaggal jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle és egy órán át letakarva pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán körülbelül egy cm vastagságúra kinyújtjuk. Az egész tojást és a megmaradt tojásfehérjét felverjük, a tésztát megkenjük, megszórjuk a maradék szezámmaggal, majd derelyevágóval körülbelül egy cm széles és öt cm hosszú csíkokra vágjuk. Ez a nasi elkészíthető csak sós vagy köménymagos változatban is, ki hogy szereti.

  • Gombakrémleves pirított sajtos kenyérkockával

    Hozzávalók: 30 dkg barna champignon, 3 gyöngyhagyma, 30 dkg vaj, 1 evõkanál darált tönkölybúza, 1 liter zöldségleves, só, reszelt szerecsendió, néhány csepp citrom, 1/8 l tejszín, 1 köteg turbolya, néhány vérfûlevélke. A pirított sajtos kenyérkockához: 2 szelet pirított korpakenyér, 20 dkg vaj, 3 dkg parmezán.

  • Fejpástétom

    Hozzávalók: 1 kg fejhús, fél kg máj, 20 dkg hagyma, 10 dkg zsír, só, szerecsendió.

  • Ananászos husi

    Ananászos husiEgy tűzálló tálat kikenünk az olajjal. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és eloszlatjuk a tálban. A húst kis kockákra vagy csíkokra összevágjuk. Az ananászt leszűrjük, és ha esetleg túl nagyok, azt is felvágjuk. A szalonnára teszünk egy réteg husit, sózzuk, borsozzuk. Erre ananászt teszünk, majd megint hús, só, bors és ismét ananász. A tetejére annyi reszelt sajtot teszünk, hogy teljesen befedje. Fóliával letakarva megsütjük. A végén fólia nélkül, kicsit hagyjuk, hogy a sajt megpiruljon.

  • Bundás bodza

    A következõ ínyencség, amely csak virágzó bodzából jó, egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ.

  • Karfiolpörkölt

    Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 2 fej hagyma, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kicsi paradicsompüré konzerv, 2 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, késhegynyi pirospaprika, vegeta.

  • Burgonya pogácsa

    Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfõzünk, leszûrjük s még forrón szitán áttörjük.

  • Túrós meggyes rétes

    Hozzávalók: 30 dkg sovány túró, 15 dkg meggy, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dkg búzadara, 1 citrom, 2 tojás, 1,5 dl tejföl.

  • Pesto alla genovese

    Hozzávalók: 15 levél bazsalikom (friss), 1/2 pohár extra szûz olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek fenyõmag (vagy dió), 6 dkg parmezán sajt (reszelt).