rss
  • Paradicsomlekvár

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2,5 kg paradicsom, 10 dkg vaj, csipetnyi sáfrány, 4 evõkanál méz, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, 2 evõkanál szezámmag, só, bors.

    loading...

    A paradicsomokat néhány másodpercre forró, majd jéghideg vízbe mártjuk, így könnyen le tudjuk húzni a héjukat. A meghámozott paradicsomokat félbevágjuk, és szitán áttörve kimagozzuk. A vajat olvadásig hevítjük, hozzáadjuk a paradicsomot, a finomra vágott hagymát, a sáfrányt, kevés sót egészben hagyott borsot. Felforraljuk, majd kislángon, fedõ nélkül 1 óra alatt sûrû lekvárrá fõzzük. 40 perc elteltével már csak kevés folyadéknak kell maradnia. Amikor már elég sûrû, levesszük a tûzrõl, belekeverjük a mézet, a fahéjat, majd üvegekbe adagoljuk. Húsok mellé köretnek kiváló. Tálalás elõtt pirított szezámmaggal szórjuk meg.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Túrós-kapros rakott tészta

    Hozzávalók: 25 dkg túró, fél kg fõtt tészta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó kapor, 3 tojás, 1 pohár tejföl, só.

  • Paplanos csirkemell

    Lebõrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet és az így kapott nyolc húsdarabot szeletté verjük, megsózzuk, megborsozzuk. 5 dkg vajban a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük, majd tûzálló tálra egymás mellé fektetjük.

  • Egyszerû tejnélküli gofri

    Hozzávalók: 2 egész tojás, 1/2 csomag sütõpor, 4 evõkanál cukor, ( + 1 csomag vaníliás cukor az édes gofrihoz), 2 dl olaj, 5 dl meleg víz, kb 50-60 dkg rétesliszt ! (lisztérzékenyeknek lehet helyettesíteni kukoricaliszttel, de óvatosan, mert több vizet vesz fel), csipet só.

  • Nugátfagylalt

    Hozzávalók: 3/4 l tej, 1 csésze cukor, 5 tojás, 1 tk só, fél-fél csésze csokireszelék, pisztácia, mogyoró, dió és mandula, 1,5 csésze tejszín, kis keserûmandula aroma, 1 ek vaniliáscukor.

  • Bandi kedvence

    Hozzávalók: 4 személyre: 60dkg sertés karaj, 20 dkg fõtt füstölt csülök, 30dkg gomba, 30 dkg trappistasajt, mustár, vöröshagyma,só, bors, étolaj, tojás, liszt, zsemlemorzsa.

  • Ananászos szelet

    Ananászos szeletMelegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A megmosott csirkemelleket nagyjából kiklopfoljuk, nem kell nagyon laposra őket. A húsokat lesózzuk, borsozzuk, majd tetszőleges fűszerrel bekenjük. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, majd belehelyezzük a csirkemelleket, majd mehetnek a sütőbe. Amikor már nagyjából megpirultak és megpuhultak, kivesszük a tepsit. Mindegyik csirkemell tetejére ráteszünk egy karika ananászt, arra jöhet a szelet sajt. Visszatoljuk a sütőbe és a sajt barnulásáig sütjük.Tálaljuk bármilyen körettel, leginkább a rizs illik hozzá.

  • Sajttal töltött húsgombóc

    Hozzávalók: 2 szikkadt zsemle, 2 kis fej vöröshagyma, 15 dkg juhsajt, 1 kávéskanál mustár, 50 dkg darált hús, 1 tojás, só, bors, 2 evõkanál olaj, 4 db ecetes uborka.

  • Apró kiflik

    Hozzávalók:

    A tésztához: 50 dkg liszt, 45 dkg vaj, 2,4 dl tejföl, 4 tojássárgája, porcukor;

    A töltelékhez: baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk;

  • Fokhagymás spagetti zöldséggel

    Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. leveszöldség, só, 400 g spagetti, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cs. bazsalikom, 50 g parmezán, 4 ek. olívaolaj, 1 ek. kapribogyó, frissen õrölt fekete bors.

  • Egresmártás

    A megtisztított egrest, a cukrot és a fûszereket kevés vízben fõni tesszük, s amikor már majdnem puha, a tojásfehérjébõl habot verünk, lazán elkeverjük a liszttel és a tojássárgájával, majd a forró egrest beleszedjük. Jól összekeverjük, hidegen és melegen is tálalhatjuk.

  • Karácsonyi tonhalas rakottas

    Hozzávalók: 1 narancs lereszelt héja, 2 doboz tonhalkonzerv, 10 közepes burgonya, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, 1 pohár tejföl, só, olaj.

  • Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával

    Hozzávalók: 1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olivaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, õrölt feketebors.

  • Házi sportszelet

    Házi sportszeletA darált kekszet a kakaóporral egy nagy tálban összekeverjük. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, mikor már majdnem folyékonyra olvadt, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, majd az egészet felmelegítjük. A cukros-tejes olvasztott vajat a kakaós darált kekszre öntjük, majd a kimért rummal meglocsoljuk. Az egészet jól összegyúrjuk. Kb. egy 28x25-ös tepsiformát folpakkal kibéleljük, és ebbe simítjuk bele a kekszes masszát. Ha ez megvan a tepsit a hűtőbe teszem. A csokit gőz fölött egy kis olajjal elkeverve felolvasztjuk.

  • Sonkás polenta (Polenta con prosciutto)

    Hozzávalók: 1 ek só, 1,5 l víz, 30 dkg kukoricadara, 2 tojás, 6 ek vágott mandula, bors, szerecsendió, zsír a kikenéskez, 30 dkg nyers sonka, 2 ek vaj, 50 dkg mozzarella, 1 csomó zsálya.

  • Franciasaláta

    FranciasalátaA zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk majd megfőzzük. (Ha nem mirelit zöldségekből készítjük a salátát, akkor a répát csak a főzés után kockázzuk fel.) Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és a felaprított ecetes uborkát. Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük. Jól lehűtve kínáljuk. Ha valaki kicsit szeretné "tartalmasabbá" tenni, vágható bele néhány karika virsli is.

  • Tojásleves

    Hozzávalók: 1.5 liter víz, 2 ek. lisz, 2 ek. olaj, 1 tk. csemege pirospaprika, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5-6 tk. õrölt fûszerkömény, 8 tojás, só, delikát (ízlés szerint).

  • Szerelmeslevél

    Hozzávalók: (20 db süteményhez) 1,6 kg vajastészta (mélyhûtve is kapható). Töltelékhez: 5 db tojásnak fehérje 20 dkg cukor, 10 dkg finomra õrölt dió, 15 dkg durvára vagdalt dió evõkanál méz, 1 teáskanál õrölt fahéj. Kenéshez, illesztéshez: 5 tojássárgája, 10 dkg cukor,
    1 evõkanál napraforgóolaj, 5 dkg porcakor (a szóráshoz).

  • Hortobágyi tepertõsrudak

    1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütõporral, 10 deka zsírral, 2 egész tojással és kevés sóval rétestészta-keménységûre gyúrunk annyi tejföllel, amennyit kíván.

  • Túróval töltött párizsi szeletek

    Hozzávalók: 8 vastag szelet párizsi, 40 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dkg só, 1 csomó metélõhagyma, 2 dl tejföl.

  • Hagymás szalonnával töltött virsli

    Hozzávalók:

    - 2 pár virsli
    - pár karika lila hagyma
    - 1 szelet füstölt szalonna
    - 1 szelet trappista sajt
    - pár kanál tejföl

loading...