2024.03.29. - Auguszta

Egreses lepény

Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 2 dkg élesztõ, 2 evõkanál cukor, 1 tojás, 1,2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 kg egres, 2 karika kétszersült; a tetejére 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl tejszín, csipetnyi só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztõt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele.

Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztõt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kivajazzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-vajas masszát. 200º C-ra elõmelegített sütõben 50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!