rss
  • Boszorkány-szigeti batyus halászlé

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 4 kg ponty, 80 dkg hagyma, 5 dkg só, 10 dkg szegedi fûszerpaprika, 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 csípos paprika, 20 dkg paradicsom, 2 dkg fokhagyma, 2 kg halcsont, 2 dl olaj, fehérbors.

    loading...

    A megtisztított halat kifilézzük, a húst a bõrig egyenletesen bemetszve. A kb. 5-6 dkg súlyú szeleteket besózzuk és a hûtõbe rakjuk. Alaplé: a halcsontokból és a hal fejébõl alaplevet fõzünk 3 l vízben kb. másfél óráig - a hagymával, paradicsommal, sóval és az õrölt paprikával.

    Töltelék: apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk a felvágott paprikaszeletekkel és paradicsommal együtt, majd hozzáadjuk a belsõségeket. Ha megpuhultak, megsózzuk és megborsozzuk, a lisztet rászórjuk. Ehhez hozzáadunk annyit az alaplébõl, hogy sûrû masszát fõzhessünk belõle. Ezzel töltjük meg majd a tésztabatyukat. Batyutészta: lisztbõl és a tojásokból tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm nagyságú négyzeteket vágunk ki belõle.

    A belsõségekbõl kb. egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepükre és a sarkok összenyomásával kis batyukat formázunk. Tálalás elõtt az alaplevet átpasszírozzuk, hogy tartalmas, sûrû levest kapjunk. A befûszerezett halszeleteket hozzáadjuk és kb. 15 percig fõzzük a batyukkal együtt. A halászlét bográcsban, forrón tálaljuk zöld paprikakarikákkal díszítve.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pingui szelet

    Hozzávalók:

    Piskóta:
    1 csomag sütõpor
    3 dkg kakaó
    16 dkg liszt
    3 evõkanál víz
    15 dkg cukor
    6 db tojás
    csipet só
    pár csepp citromlé

    Krém:
    1 csomag zselatin
    5 dl tejszín
    vanília aroma

    Máz:
    10 dkg margarin
    1,5 dl tej
    35 dkg étcsoki

  • Tonhalas tészta

    Tonhalas tésztaFeltesszük a tésztának való vizet forrni, ha forr sózzuk, majd a tésztát az utasítás szerint készre főzzük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hidegvízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk. A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük.

  • Rakott túrós karfiol

    Hozzávalók:

    - 70 dkg karfiol
    - 5 dkg túró
    - 5 dkg sonka
    - 3 dkg sajt
    - 5 dkg snidling
    - 1,5 dl joghurt
    - só

  • Szegedi halászlé variáció

    Hozzávalók: 1 kg vegyes hal (ponty, keszeg), halbelsõség (ikra, tej), 3 nagy fej finomra vágott vöröshagyma, 2 evõkanál szegedi pirospaprika, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 evõkanál zsír, cseresznyepaprika, ízlés szerint só.

  • Édes-savanyú zöldség

    Hozzávalók: 60 dkg hagyma, 60 dkg zöldpaprika, 80 dkg apró paradicsom, 2 ek. só, 7,5 dl fehérborecet, 18 dkg cukor, 3 ek. koriandermag, 5 szem egész bors.

  • Trópusi jégvirág tea

    Hozzávalók: 1 l trópusi gyümölcs ízû tea, 1/2 dl citromlé, 2 dl narancslé és néhány karika kiwi.

  • Tésztába bújtatott virsli

    Tésztába bújtatott virsliA mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd lisztezett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. A virsliket hosszában négybe vágjuk, a csíkokat felezzük. A tésztát megkenjük ketchuppel, és kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokra tesszük a virslit, feltekerjük, és amikor jól áttekertük, elvágjuk, és jöhet a következő virsli a csíkra. Megkenjük felvert tojással, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rendezzük, és az előmelegített sütőben 5-6 perc alatt világosra sütjük.

  • Fahéjas banánkenyér

    Hozzávalók: Hozzávalók egy 22 cm hosszú formához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg cukor, 18 dkg olvasztott vaj, 2 nagy érett banán, 1 teáskanál õrölt fahéj, 1,5 teáskanál sütõpor, csipetnyi só.

  • Vadas gomba

    Hozzávalók: 1/2 kg gomba, sárgarépa, zeller, fehérrépa, kevés zsír vagy olaj, babérlevél, só, törött bors, mustár.

  • Mákos guba

    Hozzávalók: 5 kifli, 2-3 dl tej, méz, vanília aroma, 15 dkg cukros darált mák.

  • Zöldséges rétes

    Zöldséges rétesKevés olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott bacont, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát. Kb. 3-4 percig együtt pároljuk. A többi zöldséget vékony csíkokra vágjuk, és azt is az előzőekhez adom. Sózzuk, borsozzuk, kevéske csilivel ízesítjük, majd lefedve puhára pároljuk. 4 réteslapot úgy fektetünk egymásra, hogy egyenként mindegyiket lekenjük tejfölben elkevert olajjal, hogy ne száradjanak ki sütés közben. A teljesen kihűlt zöldséges tölteléket egy csíkban a réteslap felénk eső oldalára kanalazzuk, majd egy nedves konyharuha segítségével feltekerjük.

  • Káposztás galuska

    Hozzávalók: 40 dkg vöröskáposzta, 2 tojás, 2 evõkanál búzadara, 3-4 evõkanál liszt, 2 evõkanál olaj, 1 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál csombor;

  • Barackleves hidegen

    Barackleves hidegenA barackot megmossuk és a héját le hámozzuk majd fel kockázzuk.Egy lábosba tesszük és körülbelül egy liter vízzel felöntjük,bele tesszük a szegfűszeget,fahéjat,és fel forraljuk amíg a barack megpuhul. Egy nagyobb tálba bele tesszük a tejfölt a lisztet és a tejszínt, majd turmixgéppel jól össze keverjük.Ha ez kész bele merjük a barackot,de a szegfűszeget meg a fahéjat előtte ki kell szedni, ha őrölt akkor nem számít,majd szép lassan össze turmixoljuk az egészet. Az így elkészült levest kihűtjük és már fogyasztható is tegyünk a tetejére tejszínhabot úgy még finomabb.

  • Gyümölcsöntet

    Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs, 6-8 dkg cukor, 1/2 dl víz.

  • Karalábé leves

    Karalábé levesA zsenge karalábét megpucoljuk, feldaraboljuk, és kevés olajon megpároljuk, meghintjük liszttel és tovább pirítjuk. Majd vízzel felöntjük, a húsleveskockát hozzáadjuk, az apróra vágott fokhagymát és petrezselyemzöldet is, sózzuk, felfőzzük körülbelül 20 percig. Elkészítjük közben a csipetkét egy darab tojással, sóval, liszttel kemény tésztát gyúrunk, majd a fővő levesbe lisztes kézzel kicsi darabokat csipkedünk. Ezzel is főzzük még 10 percet, hogy a tészta jól átfőjön. De főzhetünk bele rizst vagy másfajta galuskát. Tejföllel ízesítve tálaljuk.

  • Pizzás csiga

    Hozzávalók:

    1/2 kg liszt, 2,5–3 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg margarin, kevés cukor, só, 3 dkg élesztõ, 1 pizzakrém, oregánó, reszelt sajt, olaj a kenéshez

  • Sajtban sült csirkemell

    Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell, 1 tojás, 1 dl tej, 3-4 evõkanál liszt, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, olaj a sütéshez;

  • Rakott tök

    Rakott tökA tököt meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát -vékony karikákra vágva-szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a már összerakott tökre.

  • Pesto alla genovese

    Hozzávalók: 15 levél bazsalikom (friss), 1/2 pohár extra szûz olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek fenyõmag (vagy dió), 6 dkg parmezán sajt (reszelt).

  • Mandulás-mogyorós szelet

    Hozzávalók:
    1 csésze liszt, 1/4 tk sütõpor, 10 dkg puha vaj, 1/3 csésze barna cukor, 5-5 dkg darált mogyoró és mandula;

    A tetejére:
    2 tojás 1/4 csésze barna cukor, 3/4 csésze méz, 2 ek liszt, csipetnyi só, 5-5 dkg aprított mogyoró és mandula, 5 ek aprított tejcsokoládé;

loading...