rss
  • Boszorkány-szigeti batyus halászlé

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 4 kg ponty, 80 dkg hagyma, 5 dkg só, 10 dkg szegedi fûszerpaprika, 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 csípos paprika, 20 dkg paradicsom, 2 dkg fokhagyma, 2 kg halcsont, 2 dl olaj, fehérbors.

    A megtisztított halat kifilézzük, a húst a bõrig egyenletesen bemetszve. A kb. 5-6 dkg súlyú szeleteket besózzuk és a hûtõbe rakjuk. Alaplé: a halcsontokból és a hal fejébõl alaplevet fõzünk 3 l vízben kb. másfél óráig - a hagymával, paradicsommal, sóval és az õrölt paprikával.

    Töltelék: apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk a felvágott paprikaszeletekkel és paradicsommal együtt, majd hozzáadjuk a belsõségeket. Ha megpuhultak, megsózzuk és megborsozzuk, a lisztet rászórjuk. Ehhez hozzáadunk annyit az alaplébõl, hogy sûrû masszát fõzhessünk belõle. Ezzel töltjük meg majd a tésztabatyukat. Batyutészta: lisztbõl és a tojásokból tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm nagyságú négyzeteket vágunk ki belõle.

    A belsõségekbõl kb. egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepükre és a sarkok összenyomásával kis batyukat formázunk. Tálalás elõtt az alaplevet átpasszírozzuk, hogy tartalmas, sûrû levest kapjunk. A befûszerezett halszeleteket hozzáadjuk és kb. 15 percig fõzzük a batyukkal együtt. A halászlét bográcsban, forrón tálaljuk zöld paprikakarikákkal díszítve.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Birsalmafánk

    Hozzávalók: 2 szép birsalma (vagy birskörte), 2 db egész tojás, 2 dl kefir (vagy házi aludttej), 15-20 dkg finomliszt, 10-15 dkg porcukor, 1 csapott teáskanál sütõpor, késhegynyi õrölt zegfûszeg, csipetnyi só, a tálaláshoz birsalmabefõtt (vagy almabefõtt).

  • Rántott tojás

    Húsmentes: 10 keménytojás, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj.

  • Karalábé fõzelék

    Hozzávalók:

    2 kg karalábé
    4 dkg zsír vagy olaj
    6 dkg liszt
    1 dl tej

    cukor
    törött bors
    1 csomó zöldpetrezselyem

  • Igazi cseh fánk

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojás, 2 dkg élesztõ, 2 ek. porcukor, 1 dl tej, 1 mk. olaj, vaníliás cukor, só.

  • Angol aszaltszilvás felfújt

    Hozzávalók 10 személyre: 20 dkg liszt, 7 dkg cukor, fél liter tej, 3 db tojás, csipet só, 20 dkg aszalt szilva, fél dl rum, 5 dkg vaj, csipet fahéj.

  • Ananászos édes-savanyú csirkemell

    Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 evõkanál szójaszósz, 50 dkg konzerv ananász, 3 evõkanál borecet, 1 evõkanál méz, 1 evõkanál ketchup, gyömbér, 1 dl fehérbor, 1 evõkanál étkezési keményítõ, 4 evõkanál rizsliszt, 4 evõkanál olaj, petrezselyem szál.

  • Mézescsók

    Hozzávalók: fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 ek õrölt fahéj, 1 kk õrölt szegfûszeg, 1 kk gyömbérpor, 1 ek szódabikarbóna, 1 tojás.

  • Húsos, rántott palacsinta

    Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 300 g sertéspörkölt, bármilyen sült vagy párolt hús, 1 dl tejföl, só, orölt bors;

    A bundázáshoz: 50 g liszt, 2 db tojás, 200 g zsemlemorzsa, 3 dl étolaj a sütéshez;

  • Sonkás rakott tészta

    Sonkás rakott tésztaFőzzük ki a tésztát, majd miután lecsepegett öntsük bele egy kiolajozott tepsibe. A sonkát apró kockára vágjuk össze majd egy kevés felhevített olajon pirítsuk meg. A sajtot reszeljük le, a tojásokat keverjük össze. Ezután a felvert tojást keverjük össze a tejföllel, a sonkával és reszelt sajt háromnegyedével. Ezt az elkészített keveréket öntsük rá a tepsiben lévő tésztára és alaposan keverjük össze, majd a tetejére szórjuk rá a megmaradt reszelt sajtot. Ezután a tészta mehet is az előmelegített sütőbe, ahol addig süssük míg a tetején lévő sajt el nem kezd pirulni. Ezután kivesszük a sütőből és már tálalhatjuk is.

  • Töltött fasírt

    Töltött fasírtA zsemléket vízbe áztatjuk. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megdinszteljük. A darált húshoz adjuk a kifacsart zsemléket, a nyers tojást, a hagymát, a reszelt fokhagymát, az összevágott petrezselymet, a mustárt, a kakukkfűt, a Piros Aranyat. Ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, és jól összedolgozzuk a masszát. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, megkenjük olajjal, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát. Megszórjuk reszelt sajttal, majd a szélétől kissé elhagyva rászórjuk a tojáskarikákat, a kolbász karikákat, valamint a paprika darabokat.

  • Camembertleves

    Hozzávalók: 20 dkg érett camembert, 4 dl zöldségleves, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, bors, 3,5 dl fehérbor, pirított zsemlekockák.

  • Rákkal töltött palacsinta

    Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 30 rákolló, és/vagy farok, 1,5 zsemle, fál dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, zsemlemorzsa, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.

  • Kókuszos sütemény

    Hozzávalók: 21 dkg liszt, 15 dkg margarin, 19 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg kókuszreszelék.

  • Túrókrémleves

    Hozzávalók: 20 dkg túró, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 8 dl húsleves, kapor.

  • Gombócleves

    Hozzávalók:

    A leveshez:

    - 1 nagy fej vöröshagyma
    - 2,5 dkg zsír
    - 1 tk vegeta
    - 2 púpos tk õrölt paprika
    - 1 tk pirosarany
    - 1 tk só
    - 1 db kisebb paradicsom
    - 1 db zöldpaprika
    - a gombóchoz megfõzött krumpli leve (kb. 2 liter)

    A gombóchoz:

    - kb. 16 dkg liszt
    - 1 tojás
    - 1 tk só
    - 1 ek olaj
    - 40 dkg krumpli

  • Körözöttel töltött zöldpaprika

    Hozzávalók: 4 db húsos zöldpaprika, 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evõkanál mus­tár, 1 evõkanál õrölt pirospaprika, só, õrölt bors, kömény­mag, 1 gerezd fokhagyma, 2-3-evõkanál sör. A tálaláshoz: 1 doboz ringli.

  • Orosz hússaláta

    Hozzávalók:

    20 dkg hideg fõtt vagy sült marha- vagy sertéshús, 15 dkg alma, 20 dkg fõtt burgonya,10 dkg ecetes uborka, kb. 2 dl tartármártás, 1 kemény tojás, só, õrölt bors ízlés szerint

  • Mandulában sült szilva

    Hozzávalók: 40 dkg szép, nagy szemû, magvaváló szilva, 10 dkg darált mandula, 2 db egész tojás, kevés porcukor a tetejére.

  • Húsvéti leves

    Hozzávalók:

    4 fõtt tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy csomó leveszöldség, 20 dkg gomba, só, 1 nagy csokor kapor, 20 dkg fõtt füstölt sonka, 1 csapott kiskanál pirospaprika, õrölt bors, 1-1 dl tejszin és száraz vörösbor, 1 ek. finomliszt

  • Ananászos-kókuszos kuglóf

    Hozzávalók 18 szeletes kuglófhoz: 50 dkg liszt, 4 tojás, 25 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg porcukor, 1 doboz (850 ml) ananászkonzerv, 20 dkg kókuszreszelék, 2 dl tejszín, 1,2 dl tej, 2 evõkanál rum, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evõkanál kakaó, csipetnyi só.