rss
  • Hal és tengeri rák aszpikban

  • Share on Tumblr

    Tetszés szerinti halat, legjobb persze a fogas, süllõ, vagy kecsege a fönt leírt mód szerint megfõzünk s ha kihûlt, ha kecsege, vastag bõrétõl megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Egy doboz tengeri rákot is szitára rakunk. Elõvesszük a már kész aspikot s egy alkalmas formát. Egy csészényi aspikot föloldunk, a formába töltjük s meghagyjuk kocsonyásodni.

    Most azután ízlésesen kirakjuk a formát karikára vágott kemény tojással, rák farkacskákkal, szeletekre vágott zöld uborkával és a haldarabokból, ráöntünk ismét olvasztott aspikot s így folytatjuk míg a hal és rák elfogyott s az aspik befödi az egészet. Pár órára jégre, vagy nagyon hideg helyre tesszük. Tálalásnál, ha nagyon nehezen jönne ki, hirtelen forró vízbe mártjuk a formát, letöröljük s egy gömbölyû tálra, melyen egy salvétát csinosan összehajtottunk, borítjuk az aspikot. Itt is még zöld saláta, tojás és caviárral ízlésesen díszíthetjük s külön csészében tartár mártással asztalra adhatjuk. Éppen így rakhatunk formába megsült hideg libamájat, vagy pástétomot is, mely szinte tartármártással adandó fel.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Diós-zelleres saláta

    A megmosott, megtisztított zöldségeket vágd szálakra, keverd össze egy tálban és locsold meg egy kis citromlével.

  • Kagylós vitaminsaláta

    Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 5 zöldpaprika, 20 dkg uborka, 4 fej saláta, 2 dkg só, 2 g õrölt feketebors, 1 g curry, 1 doboz kagyló (konzerv), 1 g chili fûszerkeverék, 2 g hagymasó, 1 citrom, 1 csomó zöldpetrezselyem.

  • Balatonszepezdi rakott rétes

    Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 100 g mák, 200 g cukor, 500 g tehéntúró, 100 g mazsola, 300 g alma, 100 g dió, 200 ml tejföl, 2 db tojás, 100 g vaj, 50 g zsemlemorzsa, õrölt fahéj, 1db citrom héja.

  • Avokadópürés, korpás toast

    Hozzávalók: 2 érett avokadó, 1 pohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, csipet só, frissen õrölt fekete bors, 8 szelet korpás toastkenyér, 1 csomag retek.

  • Vodkás citrom befõtt

    Hozzávalók: 1 kg kezeletlen citrom, 3 dl vodka, 20 dkg cukor, 15 mentalevél.

  • Zöldséges halleves

    Az apróra vágott hagymát 2 kanál vajban üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, majd vízzel felengedjük.

  • Sült pulykamell gyümölcsmártással

    Hozzávalók: kb 1 kg pulykamell (nagyobb pulykának a fél melle), só, 1 kanál olaj, esetleg 5 dkg füstölt, szeletelt marhaszegy.

    A mártáshoz: fél kg gyümölcs (alma, körte, birs), 1 dl fehér bor, ízlés szerint cukor, fahéj, szegfûszeg.

  • Spanyol burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, só, 1 csokor metélõhagyma (snidling).

  • Gombasaláta - csípõsen

    Hozzávalók: egy üveg gomba (apró), 1 hegyes erõs paprika, 2 ek 20 %-os ecet, 1 kk só, 1 kk cukor, késhegynyi õrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj, vegeta.

  • Csöröge- vagy forgácsfánk

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evõkanál vaj, 4 evõkanál porcukor, 5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só, a sütéshez: 50 dkg zsír.

  • Táplálkozásunk is befolyásolja a vérnyomásunk alakulását

    Vérnyomásértékeink alakításában táplálkozási szokásaink aktív szerepet vállalnak. Kutatások igazolják, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdõ és Vér Intézete által kifejlesztett DASH diéta követésével csökkenthetõ a magas vérnyomás, illetve megelõzhetõ a betegség kialakulása.

  • Fonott tejes kalács

    Két deci langyos tejben feloldunk 2 deka élesztõt, kis cukorral s 10 deka lisztbõl kovászt csinálunk. Fél kiló liszthez 2-3 tojássárgáját 1 kanál porcukrot, sót és annyi langyos tejet veszünk, hogy a tészta se kemény, se lágy ne legyen s kézzel folyton tépve és dagasztva a tésztát jól kidolgozzuk.

  • Lekváros, csokis finomság

    Lekváros, csokis finomságA lisztet elkeverjük a sóval, szódabikarbónával és a kakaóval. A vajat a cukorral habosra keverjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. A lisztet apránként a tojásos masszába szitáljuk, majd hozzáöntjük a tejet is, és az egészet habosra keverjük. A masszát egy kivajazott tepsibe öntjük és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrzöm. Egy rövid ideig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd az egészet megkenjük a baracklekvárral. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és rácsurgatjuk a lekvárral borított süteményre.

  • Borsodi palacsinta halom

    Hozzavalok: 10-12 db palacsinta, 1 pupozott ek. kakaopor, 10-10 dkg daralt dio es baracklekvar, 2 alma, 4 tojasfeherje, 4 ek. porcukor, 1 kk. rum, 1 ek. malnaszorp, 1 mk. orolt fahej;

  • Kaviáros palacsinta

    Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás

  • Püspökkenyér

    Hozzávalók:

    4 tojás, 25 deka cukor, 25 deka liszt, 1 csomag "Backin" sütõpor, 1 csomag vanillin-cukor, 10 deka durvára vagdalt, vagy hosszúkásra vágott mandula, 10 deka mazsola, 10 deka apró szõlõ, 2. evõkanál rum

  • Sajtos bundáskenyér

    A tojást sóval és - tojásonként egy evõkanál - tejjel keverd habosra. Az ujjnyi vastag (nem túl friss) kenyér- vagy zsemleszeleteket forgasd bele a tojásba, majd dobd bele - mintegy 1,5-2 ujjnyi - forró olajba. Ha az egyik oldala már megsült, - miután a kenyeret megfordítottad - szórj arra reszelt sajtot és a szeleteket így süsd készre.

  • Amerikai rakott palacsinta

    Amerikai rakott palacsintaElkészítés: A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejjel, a habtejszínnel és a sóval simára keverjük, majd a liszttel, a sütőporral és az olvasztott vajjal sűrű masszává összedolgozzuk. Teflon palacsintasütőben vastag palacsintákat sütünk. A palacsinta egyik oldalát tetszés szerinti töltelékkel megkenjük, majd egy másik lapot ráfektetünk, azt másik krémmel kenjük, és addig folytatjuk, amíg tart a palacsinta. (készülhet egyfajta töltelékkel vagy akár több fajtával is, ízlés szerint.) A tetejére porcukrot szórunk, és pár perc alatt a sütőben átforrósítjuk. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

  • Tejszines spenótos tészta

    Hozzávalók: 1/2 doboz mirelit leveles spenót, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk vaj, 1 kispohár fõzõtejszín, só, bors ízlés szerint, durumtészta (amennyit megeszel);

  • Gulyás német módra

    40 dkg apróra vágott hagymát zsíron fonnyasszunk meg. Megsózzuk, megpaprikázzuk, hozzáadunk kb. 40 dkg kockára vágott marhahúst.