2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Berni mártás

Hozzávalók: 30 g hagyma 3 ek.tárkonyecet, 3 szem bors, 3 tojássárgája, 1 ek. langyos víz, 120 g vaj, só, 1 ek. tárkonylevél, 1 ek. petrezselyemzöld.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk. Kis lábosba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a durvára törõtt borsot, és az egészet erõs tûzön jól beforraljuk úgy, hogy végül kb. 1 ek.leve maradjon. Ezt a redukciót leszûröm.

A mártásosedényt forró vízfürdõbe állítjuk, beletesszük a tojássárgáját, hozzáadunk 1 ek. langyos vizet, és kis habverõvel néhány perc alatt felverjük könnyû krémmé. Közben a vajat egy külön edényben felolvasztjuk.

Ha a tojáshab kellõ sûrûségû, beletesszük a redukciót, sózuk, majd állandó keverés kõzben kanalanként hozzá adjuk az olvasztott vajat, végül az apróra vágott tárkonylevelet és petrezselyemzöldet. Azonnal tálaljuk. A francia konyha világszerte híressé vált mártása, az angolosan sült húsok bélszín, hátszín, õzgerine legfinomabb kiegészítõje. Mindig frissen kell készíteni, újra nem melegíthetõ. Ha túl sûrûre sikerül, kis tejszínnel vagy langyos vízzel hígítható.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!