rss
  • Hamis ananászkompót (tökbõl készül)

  • Share on Tumblr

    A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd diszítõ késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következõ oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk.

    A töknek az odattal ellepve kell állni 24 órán át.

    24 óra után a tökkockákat leszûrjük, lecsöpögtetjük.

    A tökkompót fõzéséhez a következõ levet használjuk:
    4 kg kockákra vágott tök
    1,6 kg cukor
    1,4 l víz
    4 szelet citrom

    Ebben az oldatban fõzzük a lecsurgatott tökkockákat addig míg üveges, átlátszó színt nem kapnak. A megfõtt tököt üvegekbe rakjuk. Minden literes vagy 0,7 literes üvegre teszünk egy szelet megfõtt citromot, 1 kis stampedli rumot, 1 dcl ananász dzsúszt és a fõzõlébõl annyit, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és 80 °C mellett 15 percig dunsztoljuk.

    Narancssárga húsú óriástökbõl készítettem és nem tudta senki megállapítani, hogy mi ez ha nem ananász.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szilvás rizs

    Hozzávalók: 25 dkg rizs, 25-30 dkg házi ecetes szilva, 20 dkg fõtt füstölt tarja, 10 dkg reszelt parmezán (jellegû) sajt, 5 dkg vaj, 1 evõkanál ételízesítõ, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl.

  • Banánleves

    Hozzávalók: 2 banán, 1 liter tej, 4 babapiskóta, 2 evõkanál cukor.

  • Misoleves

    Hozzávalók:

    25 dkg tofu (ne használjuk a füstöltet), 2 evõkanál fehér miso, 8 dl dashi, 1 nori lap, 2-3 szál újhagyma

  • Csontleves

    Hozzávalók: 1 kg marhacsont, vegyes zöldség, néhány tisztított gombafej, 1 fej vöröshagyma, 1-3 fokhagyma, 2-3 kimagozott zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 ek só.

  • Almás-csirkemájas serpenyõ

    Hozzávalók: 4 szép lilahagyma, 50dkg alma, 3-4 ek olaj, 1 csokor zsálya, 40dkg csirkemáj, só,õrölt bors, 1 dl almabor.

  • Grape fruit saláta

    Hozzávalók: 2 kisebb grape fruit, 2 alma, 20 dkg párizsi, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, 3 evõkanál olaj, bors, só, késhegynyi cukor.

  • Sült cukkini (Kabak kizartmasi)

    Hozzávalók: 6 cukkini, só, liszt, sör, olaj.

  • Hagymás libamell

    Hozzávalók: 1 db nyúzott libamell, 1 nagy fej hagyma, 10 dkg füstölt szegy, 1 kanál zsír, só, bors.

  • Mogyorós csokis keksz

    Mogyorós csokis kekszA sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A csokoládét durvára vágva aprítjuk. A vajat a földimogyorókrémmel, a sóval, a cukorral és az édesítőszerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a tojásokat, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik benne. A lisztet és a sütőport rászitáljuk, és összegyúrjuk vele. Beledolgozzuk a földimogyorót és a csokoládédarabokat. A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól 3 cm-re a tepsire tesszük, kissé ellapítjuk őket, és sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

  • Tésztás csirkemáj

    Hozzávalók: só, bors, babérlevél, kakukkfû, 5 dkg vaj, 1 doboz paradicsompüré vagy áttört paradicsom, 1 dl vörösbor, 50 dkg csavart tészta, 1 dl tejszín, 40 dkg csirkemáj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma.

  • Grapefruit turmix

    Hozzávalók: 70 dkg grapefruit, 1 dl méz, 1,5 liter víz.

  • Húsos burgonyarétes

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 tojás, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg vaj, 2 evõkanál zsemlemorzsa, só; a töltelékhez: 10 dkg tepertõ, 20 dkg sonka, vagy megmaradt sült hús, 5 dkg füstölt szalonna, só, õrölt bors.

  • Gesztenyekrémleves

    GesztenyekrémlevesA mazsolát beáztatjuk egy kevés rumba. A pudingporból és a tejből híg pudingot főzünk a cukorral együtt. A gesztenyepürét villával összetörjük, és ha a puding elkészült hozzákeverjük, és még 1-2 percig főzzük. Ha megfőtt akkor az egészet botmixerrel összeturmixoljuk és a tetejére szórjuk a mazsolát. Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 8 dl tej, 3 ek cukor, egy csomag főzős vanília ízű pudingpor, 10 dkg mazsola, rum. Ez egy igazán különleges és ízletes leves, gyorsan, könnyen elkészíthető és a gyerekek is imádják!

  • Mandulás tormamártás

    Minden személyre vegyünk egy evõkanál jó tejfelt, egy kávéskanál lisztet; ezeket tegyük egy tálba; keverjük jól össze e habarást; tegyünk bele minden személyre egy kávés kanál, héjától megtisztitott és apróra megtört mandulát; továbbá minden személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés czukrot.

  • Málnás csigatorta

    Hozzávalók:

    A tésztához: 15 dkg liszt, 5 tojás, 7 dkg vaj, csipetnyi só;

    A töltelékhez: 25 dkg mirelit málna, 4 dl tejszín, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg Mascarpone, 7 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tojáslikõr, 5 lap fehér zselatin, 1 evõkanál porcukor;

  • Apró olajos gombafejek

    Hozzávalók: egy adaghoz: 50 dkg. megtisztított apró gombafej szár nélkül (csiperke, lila tönkû pereszke, szürke tölcsérgomba, stb.), 1 evõkanál sertészsír, só, 2 dl. étolaj.

  • Alap muffin

    Hozzávalók: 300 ml finomliszt, 1-1 csapott mokkáskanál sütõpor és szódabikarbóna, csipet só, 150 ml kristálycukor / méz vagy barnacukor is lehet/ 1db tojás, 200 ml tej vagy fõzõtejszín, 75 ml olaj és a forma kikenéséhez 20 g vaj.

  • Mazsolás kalács

    Hozzávalók a tésztához: 5 dkg élesztõ, 60 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2 evõkanál étolaj, 3 tojás sárgája, 4 dl tej. A krémhez: 25 dkg margarin, 3 ek. Kakaó, 15 dkg porcukor, mazsola.

  • Rokfortos rántott paradicsom

    Hozzávalók: 8 db kemény, egyforma paradicsom, 5 dkg reszelt rokfort, 1 db egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál búzadara, késhegynyi törött fehér bors, a bundázáshoz tojás, liszt és zsemlemorzsa;

  • Csokoládés puszedli

    A vajat, két féle cukrot, és a tojást habosra keverjük. Szitáljuk bele a lisztet, sütõport, a sót, a kakaóport és alaposan dolgozzuk ki. Keverjük hozzá a csokoládét. Vajazzunk ki egy sütõlemezt (vagy alufólián) és kiskanállal osszuk rajta szét a puszedliket.