rss
  • Kukoricalepény

  • Share on Tumblr

    Mérjünk ki 25 dg friss kukoricalisztet. Öntsünk rá 3 dl forró tejet, jól dolgozzuk össze, és hagyjuk állni néhány órán át, hogy megduzzadjon. Ezt követõen adjunk hozzá 1 tojássárgáját, 8 dg olvasztott mézet, 2 dg olvasztott vajat, 1 csapott kávéskanál szalalkálit, egy csipetnyi sót, 1 citrom reszelt héját, és keverjük simára.

    Utána egy kisebb zománcozott tepsi alját vékonyan vajazzuk ki, és hintsük meg kukoricaliszttel. Gyújtsuk be a sütõt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc fokozatú skálán 3. fokozat). Végül a megmaradt tojásfehérjét verjük kemény habbá, és finoman keverjük a kukoricás péphez. Öntsük a masszát a kikent tepsibe, egyenletesen kenjük szét benne, és mérsékelt tûzön süssük kb. 25 percig, amíg a teteje világos pirosra pirul.

    A sütõ ajtaját hurkapálcikával támasszuk ki, hogy a keletkezõ gõz eltávozhasson. Ha lehûlt, metéljük le a szélét, és a vékony lepényt vágjuk fel nagyobb kockákra. Vaníliarúddal átitatott szõlõcukorral jól megszórva tálaljuk. Még finomabb lesz, ha dzsemet is rakunk a tetejére. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Lencsekrémleves

    Hozzávalók: 40 dkg borjú- vagy sertéscsont, 1 db sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 25 dkg lencse, 3 evõkanál olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, fél babérlevél, 2 dl tej, 1 tojássárgája, kevés tejszín, 10 dkg vaj.

  • Becsinált pacal citrommal

    Hozzávalók: 1 kg elõfõzött pacal, 5 dkg füstölt szalonna, 1 citrom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 g bors, 10 dkg liszt, 10 dkg zsír.

  • Mandulatej tojáslikõrrel

    Hozzávalók: 25 dkg mandula, 20 dkg cukor, fél rúd vanilia, 8 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl tojáslikõr.

  • Brokkolis csirkemellcsíkok

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evõkanál búzakeményítõ, 4 evõkanál szójaszósz, 4 evõkanál sherry, õrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evõkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evõkanál cukor, 2 evõkanál citromlé, kevés cayenne-bors.

  • Halloween citromos süti

    Hozzávalók 40 darabhoz: 1/2 bögre kanolaolaj, 1/2 bögre olvasztott vaj, 1/2 bögre barna cukor, 1/2 bögre porcukor, 1 evõkanál citromlé, 1 evõkanál vanília, 1 és 1/2 teáskanál mandulaaroma, 2 bögre liszt, 1/2 teáskanál borkõsav, 1/2 teáskanál szódabikarbóna.

  • Paradicsomos kukoricasaláta

    Hozzávalók: 2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 nagy paradicsom, 6 evõkanál olaj, 2 evõkanál borecet, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi õrölt fehérbors, só.

  • Vese Fortuna módra

    A megtisztított veséket kis kockákra vágjuk és vajban reszelt vöröshagymával, sóval, borssal pár percig sütjük. Tûzforrón ráöntünk 5 cl erõs konyakot és meggyújtjuk, majd leöntjük egy dl pezsgõvel.

  • Sonkás hagymaleves

    Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, 10 dkg sonka, 3 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 5 dl tyúkhúsleves (leveskockából), 7,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, pirospaprika, õrölt szerecsendió, bors, só.

  • Vargabéles

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 1 csomag 6 lapos réteslap

    a kenéshez:

    - kb. 6 cl olaj

    A töltelékhez:

    - 50 dkg félzsíros áttört tehéntúró
    - 20 dkg cérnametélt
    - 1 evõkanál olaj
    - 15 dkg cukor
    - 4 tojás
    - 2,5 dl tejföl
    - 5 dkg puha vaj
    - reszelt narancs vagy citromhéj
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 5-10 dkg mazsola
    - 2 dkg olvasztott vaj
    - só

    A mártáshoz:

    - 5 dl tej
    - 2 tojás sárgája
    - 1 bõ teáskanál liszt
    - 5 dkg cukor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 1 dkg vaj

  • Fokhagymás pogácsa

    Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tojássárga, fél dl tej, 1 mk törött bors, 1 mk só.

  • Burgonyás lángos

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg fõtt burgonya, 2 dkg élesztõ, 1,5 dl tej, csipetnyi cukor, só, olaj.

  • Sonkás melegszendvics

    Hozzávalók: 2 szelet fehérkenyér, 2 szép szelet sonka, 2 dkg vaj, vagy margarin, 4 dkg reszelt sajt.

  • Csabai krokett

    A burgonyát meghámozzuk és az almareszelõ durva fokán nyersen lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a kolbászkrémmel, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a bõrétõl megfosztott és nagyon apróra vágott vagy ledarált füstölt kolbászt.

  • Ribiszkelé

    Hozzávalók: 5 kg ribiszke, fél liter víz.

  • Póréhagymás burgonyaleves

    Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 25 dkg póréhagyma, 3 csirkehúsleves kocka, margarin a pároláshoz, só, frissen õrölt bors, currypor, szerecsendió, 40 dkg friss krémsajt, 1 csokor petrezselyem, 4 szelet toast, kenyér, 15 dkg zöldfûszerekkel ízesített sajtkrém.

  • Vargabéles

    Hozzávalók: 4 fõ részére:

    200 g cérnametélt, 5 db gyermelyi tojás, 150 g margarin, 300 g cukor, 1 kg túró, 2 dl tejföl, 100 g mazsola, 1 citrom, 2 evõkanál vaníliás cukor, fél-fél adag vanília és gyümölcsmártás.

  • Baconos gombás kalács

    Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 g élesztõpor vagy 2,5 dkg friss élesztõ, 1 teáskanál só, 1 evõkanál cukor, 3 - 3,5 dl tej (a liszt minõségétõl függõen), 1 tojás sárgája, olaj, bacon, gomba, olajbogyó, egy kevés sajt, 1 tojás.

  • Szardiniakrém

    Hozzávalók: fél doboz olajoshal, 10 dkg puha vaj, fél ek citromlé, kapribogyó.

  • Szilvás sütemény

    Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 5 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 csomag vaníliacukor, ½ csomag sütõpor, 1 ek rum (elhagyható), szilva.

  • Blue Lagoon

    Az összetevõket egy pohárban jéggel elkeverjük, felöntjük a limonádéval, majd újra megkeverjük.