rss
  • Halleves

  • Share on Tumblr

    Jó böjti leves a többféle halból készített halleves. Kecsege, harcsa, süllõbõl vágunk nem túl nagy darabokat. Egy lábasba egy kanál zsírba két fej vereshagymát, melyet apróra vágtunk, sárgára pirítunk, egy kávéskanál jó paprikát teszünk hozzá, felöntjük melegvízzel, gyengén megsózzuk és körülbelül, egy- egy és fél óráig fõzzük.

    Akkor ezt a jól elfõtt hagymalét átszûrjük, ismét visszatehetjük a lábasba s most belerakjuk a haldarabokat és annyi ideig fõzzük, míg a hal puha lesz. Így készíthetjük a halpaprikást is, csak kevesebb lével és jól tejfelesen; ez a levesbe is szükséges. Ha szeretjük a levest savanykásan, ecetet tehetünk bele tetszés szerint s akkor zsirba pirított zsemlyekockát is adhatunk hozzá. A különbözõ hal csak javítja levest, azért ép úgy lehet azt csak egyféle halbol is csinálni, vagy csak fejek és farkakból, ha csak kisebb halak állnak rendelkezésünkre s a jobb darabokat felhasználhatjuk kirántva salátával.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Elhízás ellen nincs csodaszer

    Az elhízás a zsírszövet mennyiségének kóros megnövekedését jelenti. Normális esetben a bõr alatti zsírszövet és a zsigeri szerveket körbevevõ zsírszövet aránya megegyezik. A zsírszövet egészében egy egységes szerv, melynek feladata a szervezet mechanikai védelme. A zsírsejtek száma a születésünktõl két éves korunkig növekszik, pubertáskorban ismét emelkedik, és végül a 18. életévünkre megállapodik. A fogyáshoz rengeteg különféle módszer, csodaszer és megváltó recept terjedt a köztudatban. De eddig száz százalékos, mindenkire egyaránt alkalmazható és eredményes megoldás nem született, éppúgy a diéta, mint a gyógyszeres terápia oldaláról sem.

  • Görög hûsítõ narancssaláta

    Hozzávalók: 3 narancs, 3 alma, 10 dkg zeller, 3 ek majonéz, 1 citrom leve, só.

  • Paradicsomos káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 5 dl paradicsompüré, 1 fej hagyma, 30 g zsiradék, 30 g liszt.

  • Füstölés

    Füstöléssel úgy tartósíthatók a húsfélék, hogy közben még különleges ízzel gazdagodnak.

  • Bodzavirág bor

    Hozzávalók: 1 l lemorzsolt bodzavirág, 1 kg cukor, 1 karikára vágott citrom, 3 l víz, 50 g élesztõ.

  • Citromos csirke

    Hozzávalók: 1 kg. csirkemell, 10 dkg. vaj, 6 ek. citromlé, 3 ek. liszt, 3-4 dl. tej, só, bors, 1 ek. cukor, 2 kk. mustár.

  • Céklasaláta

    Hozzávalók: 5-6 db cékla, 5-6 db alma, 2 fej hagyma, fél csomag snidling, vagy újhagyma zöldje, 2 pohár joghurt, 1 db zelleres szójacsíra-konzerv, 1 tk só, 1 tk almaecet.

  • Zabpelyhes csirkefalatok

    Zabpelyhes csirkefalatokElkészítés: A megtisztított csirkemellet közepes darabokra vágjuk és megszórjuk sóval. Három tányért készítünk. Az elsőbe szórjuk a lisztet. A másodikban a tojásokat egy villával kicsit felverjük. A harmadikba szórjuk a zabpelyhet. A húsokat a fenti sorrendben bepanírozzuk, ugyanúgy mintha rántotthúst készítenénk. Egy kisebb serpenyőben olajat forrósítunk. A húsokat kisebb lángon szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Köretként krumplit, rizst vagy akár zöldségeket is tálalhatunk.

  • Száz magyar ételcsoda. Hagyományos ízek a pannon világból

    Hagyományos ételeink - legyen szó halászlérõl, töltött paprikáról vagy különféle ízesítésû rétesekrõl - páratlan elismerésnek örvendenek határainkon innen és túl.

    De hogyan is kell elkészíteni kedvenc ételeinket úgy, hogy ízük igazán eredeti legyen?

    Liptai Zoltán mesterszakács receptjei ehhez nyújtanak segítséget. A Száz magyar ételcsoda több mint egy szakácskönyv: hamisítatlan gasztronómiai kalandozás, hiszen a jól ismert alföldi és dunántúli ízvilág mellett megismertet Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a délvidék legfinomabb fogásaival.

  • Tormás csirkemell

    Hozzávalók: 3-4 csirkemell, 1 leveskocka, 3 ek frissen reszelt torma, 5 szem feketebors, 1 babérlevél, 1 ek. ecet.

  • Banános-szárnyas rizottó

    Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, pici darab zeller, csipet vöröshagyma apróra vágva, 10 dkg vaj, 5 dkg zöldborsó, 15 dkg parmezán sajt, 2 db banán, 3 dkg só, bors, 40 dkg rizs, étolaj, 10 dkg gomba.

  • Csirkemell süni

    Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 10 dkg tisztított, fehér mandula, 2 ek liszt, 2 púpozott ek zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors ízlés szerint, 2 db egész tojás, 1 mk mandulaaroma.

  • Diós kockák

    Hozzávalók: 17 dkg méz, 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1/2 csomag sütõpor, 1/2 citrom héja és leve, 15 dkg málnadzsem. Tojásfehérje hab: 3 fehérje, 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor.

  • Aszalt gyümölcsökből készült leves

    Aszalt gyümölcsökből készült levesAz aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, és 1-2 dl vízbe áztatjuk. A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, beletesszük a bort, a mézet, a reszelt citromhéjat, a leszűrt fűszeres levet és egy csipet sót. Amikor forr, belekeverjük a tejfölben kikevert lisztet, és 5-10 percen át összeforraljuk. Amikor jól kiforrt, leszűrjük, a citrom levével ízesítjük, és beletesszük az aszalt gyümölcsöket. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálaláskor megszórhatjuk frissen reszelt citrom vagy narancshéjjal.

  • Almatorta

    Hozzávalók:

    Tésztához:
    - 120 g liszt
    - 80 g pocukor
    - 100 gsütõmargarin
    - 2 egész tojás
    - 1 kis doboz natur joghurt
    - 1 cs vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja
    - 1/2 cs sütõpor

    Tetejére:
    - 3 db közepes alma

  • 33 étel a Paleolit táplálkozás jegyében

    A receptkönyvsorozat legújabb kötet az egyre népszerûbb paleolit táplálkozás jegyében született.

    A paleolit étrend tulajdonképpen kõkori étrendet jelent, amely állati eredetû fehérjéken és növényi szénhidrátokon, zöldségeken és gyümölcsökön, valamint magvakon alapul.

    Kerüli a tejet, és az egyéb tejtermékeket, a glutént tartalmazó gabonákat, a hüvelyeseket, a gyorsan felszívódó szénhidrátot, tartalmazó növényeket (rizs, burgonya, kukorica), valamint a hidrogénezett zsiradékot.

  • Padlizsános spagetti

    Hozzávalók: 2 db. padlizsán (közepes méretûek), 1 közepes fej hagyma, só, bors, szerecsendió, tejföl, francia (Dijoni) mustár, fél csokor zöld kapor, spagetti.

  • Csirkecomb gombában

    Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 zacskó gombalevespor, 8-10 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1,5-2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mk törött fekete bors.

  • Banánlikõr

    Elkészítése: 1/2 kg banánt felszeletelünk, és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet.

  • Parasztos báránysültek nyárson

    Hozzávalók: 6 szelet bárányborda, 6 db virsli, 6 db bárányvese, 6 db gomba, 3 kisebb paradicsom, 1 dl olaj, só, bors, 1 citrom;