2024.04.20. - Tivadar

Magos-burgonyás pogácsa

Elõkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfõzzük, majd leszûrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihûlni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 25 dkg burgonya
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj/ margarin
- 2 tojássárgája
- 2 evõkanál tejföl
- 10 dkg tisztított napraforgómag
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: A kihûlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belõle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hûtõbe tesszük. Kivesszük a hûtõbõl, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütõt 200 fokra (gázsütõ 3. fokozat) elõmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütõben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.

Megjegyzés:
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielõtt a tésztába kevernénk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 db: 187 kcal
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!