rss
  • Gombaleves

  • Share on Tumblr

    Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva.

    A rántást öntsük a zöldséges lébe és ha a leves a rántással együtt jól felforrt, szürjük át szitán, tegyünk bele sáfránt és apróra vágott zöld petrezselyem levelet, azután ujra forraljuk fel. Ha fõ, tegyünk bele szépen megmosott és felvágott csiperke gombát; mindezt negyedóráig fõzzük. Tálaláskor tegyünk a tányérra zsirban piritott zsemlyekoczkákat.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Cigánnyársak

    Hozzávalók: fél kg sertéslapocka, 15 dkg húsos szalonna, 2 közepes hagyma, 1,5 dl cigánypác.

  • Rántott gomba (gombafejek rántva)

    Hozzávalók: fél kg csiperkegomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.

  • Budai burgonyasaláta

    Hozzávalók: 60 dkg fõtt burgonya, 1 savanykás alma, 10-15 szem szilvabefõtt, 10 dkg reszelt rokfort, 4 ek. olaj, 3 ek. almaecet, 4 dl kefir, só, cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagymaszár, késhegyni tört szegfûszeg.

  • Töltött tojás

    Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 5 db egész tojás, 1 kis doboz (5 dkg) májkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, só és törött fekete bors ízlés szerint;

  • Csokis brownie

    Csokis brownieVajat a feldarabolt étcsokival vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk. Mikróval óvatosan, nehogy megégjen. Mikor már olvadt, elkeverjük benne a kakaóport, és félretesszük hűlni. Az egész tojásokat legjobb, ha a szobahőmérsékletű cukorral kb 10 percig jó habosra keverjük. Én a gépem legmagasabb fokozatán dolgoztam. Szép, fényes, sűrű habot kell kapjunk. Levesszük legkisebb fokozatra a konyhai segédeszközt, és hozzákeverjük lassan a vajas csokit. Marad az alacsony fokozat, így megy hozzá a liszt is végül.

  • Cseresznyés fánk

    Hozzávalók:

    14 dkg ráma, 18 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 cs. vaníliacukor, 27 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1,3 dl tej, 50 dkg cseresznyelekvár, a sütéshez papírhüvely

  • Sajtos rúd

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztõ, 1 kis kávéskanál só, 1 db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín, 5 dkg. reszelt sajt.

  • Tepsis krumpli

    A meghámozott burgonyát vékony hasábokra vágjuk, egy tepsibe töltjük az olajat, amit sütõben felforrósítunk, majd beletesszük a hasábburgonyát, sózzuk és 200c-on kb. 50 perc alatt aranysárgára sütjük. Végül ízlés szerint pirospaprikával megszórjuk.

  • Dorozsmai molnárponty

    Hozzávalók: 1,6 kg pontyfilé, 3 dl olaj, 40 dkg hagyma, 2 dkg fûszerpaprika, 20 dkg paradicsom, 40 dkg zöldpaprika, 4 dkg só, 3 pohár tejföl, 10 dkg liszt, fél kg szalagtészta, 4 dl hallé.

  • Gyors szílvás süti

    Hozzávalók 8 fõre: 200 g kristálycukor, 150 g szobahõmérsékletû vaj, 5 egész tojás, 300 g liszt, 1/2 cs. sütõpor. A tetejére: 600 g szilva, 4 ek kristálycukor, 1 ek õrölt fahéj.

  • Gyömbéres csirkeleves

    Hozzávalók:

    - 1 kg csirkehús
    - 5 gerezd fokhagyma
    - 2 fej vöröshagyma
    - 2 ek. olaj
    - 1-1 mk. õrölt bors,kurkuma, gyömbérpor
    - só és citromlé ízlés szerint

  • Fokhagymás rakott csirke

    Hozzávalók: 15 dkg bacon, 4 db egész csirkecomb, 50 dkg burgonya, 2 dl tejszín, 5-6 cikk fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió.

  • Brandied Banana Collins

    Jéggel félig töltött pohárba öntjük a brandyt, a likõrt és a citromlevet, megkeverjük, majd szódával felöntjük.

  • Almás-krémes sütemény

    Hozzávalók:

    - 1,5 kg alma
    - 1-2 ek cukor, ízlés szerint
    - fahéj
    - 8 tojás
    - 20 dkg liszt
    - 18 dkg porcukor
    - 8 ek víz
    - 1 ek kakaópor
    - 1/2 cs sütõpor

    Krém:

    - 8 dl tej
    - 15 dkg margarin
    - 15 dkg porcukor
    - 2 cs vaníliás pudingpor
    - 1 ek liszt
    - 1 cs vaníliás cukor

  • Sült ikra

    Fél kiló harcsa vagy pontyikrát jól megmosok, anélkül, hogy a hártyáját leszedném, besózom, vastag szeletekre vágom, lisztezett deszkán; tetejét...

  • Ribizli mártás

    Egy fél liter vizbe fél liter szépen megtisztitott ribizlit tegyünk fõzni; ha megfõtt, a mi igen gyorsan történik, tegyünk bele kevés sót és több czukrot mint az almába, mert ez savanyu.

  • Rakott csirke

    Hozzávalók:
    10 dkg csirkemell filé megpárolva vízben, 15 dkg fõtt karfiol, 15 dkg fõtt répa, 10 dkg fõtt zöldség, 1 fej hagyma, 2 dl natúr joghurt, petrezselyem, só,1 ek. oliva olaj, 10 dkg reszelt sajt;

  • Gombás rizs

    35 dkg megválogatott rizst szûrõkanálban, meleg folyóvíz alatt mossunk meg, és 2 evõkanál olajon dinszteljük pár percig, majd engedjük fel 7 dl forró vízzel. Utána adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót, és fedõvel letakarva, lángterelõ felett, takaréklángon fõzzük puhára.

  • Francia hagymaleves sajtgombóccal

    Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál cukor, 2 evõkanál vörösborecet, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 4,5 dl erõleves (kockából), 1 kávéskanál ételízesítõ, 2 evõkanál vágott petrezselyem.

  • Csirkés rakott krumpli

    Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 szép filézett csirkemell, kb. 15 deka füstölt kolbász, zsír, kevés vaj vagy margarin, só(ételízesítõ), 2 deci tejföl, 1 egész tojás, ízlés szerint kis reszelt sajt.