rss
  • Tanyasi paprikás szalámi

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 5 kg kicsontozott sertéslapocka, 0,5 dkg köménymag, 2,5 dkg õrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 14 dkg só, 2 dkg csipõs paprika, 2 dkg édes - nemes paprika, 5 g salétromsó, 0,5 dkg porcukor.

    A kicsontozott húsról gondosan levágom az inas, porcos részeket, majd nagy lyukú tárcsán ledarálom. A köménymagot, a borsot frissen õrlöm. A fokhagymát megtisztítom, összezúzom és rövid ideig két evõkanál vízben áztatom. A ledarált húst az elõkészített fûszerekkel, a fokhagymás lével és a salétromsóval összedolgozom, ügyelve arra, hogy a fûszerek egyenletesen elkeveredjenek a hússal.

    A keveréket letakarva, hûvös helyen, egy éjszakán át pihentetem. Ezután a szalámimasszát vastag bélbe jó szorosan betöltöm és egyforma nagyságúra kötözöm. A szalámirudak egyik végére spárgahurkot kötök, s ennél fogva akasztom fel. 24 órán át hûvös, szellõs helyen szikkasztom. Ezután hideg füst felett addig füstölöm, amíg pirosas színû nem lesz. Füstölés után hûvös, szellõs helyen felakasztva tárolom.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Karfiolpörkölt

    Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 2 fej hagyma, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kicsi paradicsompüré konzerv, 2 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, késhegynyi pirospaprika, vegeta.

  • Kassai szelet

    35 deka lisztet jól összegyúrunk 1 csomag Váncza-sütõporral, 20 deka zsírral, 10 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipetnyi törött fahéjjal, 1 egész tojással és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. A tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszük és 5-6 deka mazsolával megszórjuk, melyeket ujjal a tésztába nyomkodunk.

  • Körte leves

    Körte levesA hagymát finomra aprítjuk, és a vajon üvegesre dinszteljük. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, darabokra vágjuk, majd a hagymás vajra szedjük. Rászórjuk a nádcukrot, és hagyjuk karamellizálódni kicsit. A rózsabors szemeket összetörjük, a citrom héját lereszeljük, majd a lime levéllel együtt a körtéhez adjuk. Felöntjük vízzel, puhára pároljuk az egészet. Sóval ízesítjük figyelve arra, hogy az édes és a sós között egy kellemes, és kiegyensúlyozott arány maradjon. Ha elkészült, leturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a keményítőt, és a tejet is.

  • Egyszerû élesztõs kuglóf

    Hozzávalók: egy liter lisztet tálba teszünk, oldalt kis mélyedést csinálva belõle, 2 deka langyos tejbe feloldott élesztõbõl kis sukkorral kovászt csinálunk s meleg helyen kelni hagyjuk.

  • Gesztenye krém

    Egy fél kiló gesztenyét megfõzünk, meghámozzuk és szitán áttörjük. 20 deka cukrot egynegyed liter vízzel sûrû szörpnek fõzünk, hozzá adjuk a gesztenyét...

  • Fonott mákos kalács

    Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 10 dkg margarin, 3 ek olaj, 3 ek cukor, 15 db édesítõszer, 2,5 dkg élesztõ, tej.

  • Zöldséges halleves

    Az apróra vágott hagymát 2 kanál vajban üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, majd vízzel felengedjük.

  • Finom káposztaleves

    Hozzávalók: 75 dkg sertéscsont, 25 dkg sertésszív, 5 dkg zsír, 30 dkg fehérkáposzta, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 2,5 dl tejföl, 1/2 babérlevél, 5 dkg hagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 dkg só, csipetnyi bors, paradicsompüré.

  • Paradicsomos húsgombóc

    Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg csirkemell, 2 tojás, kb. 4-5 evõkanál zabkorpa, 2 fej hagyma, fokhagyma, olívaolaj, pirospaprika, bors, paradicsompüré, kb. 1 liter paradicsomlé.

  • Mákos-áfonyás kekesz

    Hozzávalók: 5 deka darált mák, 25 deka liszt,15 deka vaj, 8 deka cukor, 8 deka aszalt vörös-áfonya, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kisebb tojás.

  • Tojásos nokedli

    Tojásos nokedliA saláta levéhez egy lábosba ecetet öntünk, felengedjük vízzel , cukrot adunk hozzá, és melegíteni kezdjük. Forraljuk fel, és pár csepp olajat adjunk hozzá. Hagyjuk hűlni. A salátát mossuk meg, kissé tépkedjük össze, hogy egyszerűbb legyen a fogyasztása, és a langyos salátalével öntsük le. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Kisütjük a zsírját, és erre két felvert tojást ráöntünk. Rántottát készítünk belőle. A lisztből két tojással, 1 tk sóval és vízzel nokedlit készítünk, lobogó sós vízben kifőzzük, és összeforgatjuk a kész rántottával.

  • Tojásos pogácsa

    Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 1 zsemle, tej, zsemlemorzsa, só, bors, zsíradék.

  • Sajttal töltött fasírtgolyók

    Sajttal töltött fasírtgolyókA húst megdaráljuk, a zsömléket (vagy kenyeret) kevés langyos vízben megáztatjuk, aztán jól kinyomkodjuk. A hagymát a lehető legapróbb kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk. A húst és a kinyomkodott zsömlét a sajton kívül az összes többi hozzávalóval összekeverjük, aztán kézzel jól összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk úgy, hogy minden gombóc közepébe egy-egy kocka sajtot teszünk. A gombócokat bő, közepesen meleg olajban nem túl hirtelen (hogy jól átsüljenek) barnára sütjük.

  • Csirke tojásban

    Hozzávalók: 2 db kicsi csibe (összesen 1 kg-nyi), 3 db egész tojás, teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.

  • Mandarintorta

    Hozzávalók:

    4 tojás, 6 dkg margarin, 11 dkg finomított kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 16 dkg darált héjas mandula, 2 evõkanál finom zsemlemorzsa, 1 1/2 teáskanál sütõpor, 2 doboz mandarinbefött, 24 g szintelen zselatin, 2,5 dl krémföl, 2 dl tejföl, 1/4 liter tojáslikör, 3,5 dl tejszín, 12-16 szelet tejcsokoládés ostyarúd, 12-16 étcsokoládés ostyarúd; a diszítéshez: 2 evõkanál tojáslikör, és 1-2 teáskanálfinomra apritott, nem sózott pisztácia, a forma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa

  • Gyors csokis kocka

    Gyors csokis kockaA cukrot a vajat és a vaníliaaromát krémes állagúra keverjük.Fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat és felverjük. A sütőport,a kakaóport és a lisztet összeszitáljuk és a tojásos masszához adjuk, a tejet is hozzáöntjük. Kivajazott lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük a kész masszát. 190 fokon 55 percig sütjük. Ha kisült a tepsiben hagyjuk kihűlni. A sütemény tölthető csoki krémmel vagy valamilyen gyümölcsízzel is. De magában is fogyasztható, a tetejét bevonhatjuk csokival, de porcukorral megszórva is finom.

  • Reggelivel a fogyásért!

    Rendesen bereggelizve nem csak a munka vagy a tanulás megy jobban, de a fogyás is.
    Amerikai kutatók szerint a fogyókúrázók mindennapjaiban a reggelinek kellene lennie a legfontosabb étkezésnek.

  • Csirkesaláta

    Hozzávalók:

    - maradék sült csirkemell
    - 3-4 levél medvehagyma
    - 1 nagy pohár joghurt
    - 1 db kígyóuborka
    - 2 db paradicsom
    - 1/2 fej saláta
    - 2 db paprika
    - 1 db hegyes erõs paprika
    - 1 csokor piros retek
    - olívaolaj
    - só
    - õrölt fehérbors

  • Karaláb, vagy kelrépa töltve

    A nem túl nagy és még fiatal kelrépát megtisztítjuk, a gyönge zöldjét félre tesszük. Ha meghámoztuk, kanállal kellõen kivájjuk mindegyiket, megmossuk és gyönge sós vízben fõzzük, de nem egész puhára.

  • Kapros gombás rákragu

    Hozzávalók: 1 csomag koktélrák (mirelit), 1 doboz kínai gombakonzerv, 1 csomó kapor, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, 1 dkg só.