rss
  • Disznó kocsonya

  • Share on Tumblr

    Veszünk 1 1/2 kiló disznófülét, farkát, lábát, szóval kocsonyának valót, jól megmosva, 2 litervízzel föltesszük s egy egész délelõttön át lassan forrni hagyjuk, míg egészen megpuhult s a víz körülbelül a felére beforrt. Közben egy néhány szem borst, sót, 1 babérlevelet, kis fej vereshagymát teszünk bele.

    Az egészet aztán úgy ahogy van, eltesszük másnapig. amikor aztán meglátjuk hogy eléggé befõtt-e a lé, vagyis, hogy megkocsonyásodott-e. Ha nem, akkor tovább kell fõznünk, Ha igen, akkor leszedjük a fönt képzõdött zsírhártyát s a tûzhelyre tesszük, hogy az egész fölolvadjon. Leszûrjük, a húst minden csontos résztõl megszabadítva, hosszúkás kis darabokra vágjuk s egy formába tesszük.

    A levét egy tiszta fazékba a tûzhelyre tesszük. 3-4 tojás habját a habverõvel jól belekeverünk s evvel együtt 1-2 forrást hagyunk tenni, ha tiszta a lé félrehúzzuk s egy kis ideig így állni hagyjuk, azután szitán vagy leves szûrõn át a formában lévõ húsra öntjük s hideg helyre tesszük.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hagyma saláta

    Hozzávalók: hagyma 2 fej, zöldpaprika 0.5 kg, sós ecetes víz 3 dl, cukor 2 kocka.

  • Marhapörkölt

    Hozzávalók:

    60 dkg marhaszínhús, 2 evõkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evõkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só

  • Sonkás rakott hal

    Hozzávalók:
    1 kg hal, 20 dkg sonka, 1 teáskanál mustár, ételízesítõ, só, õrölt bors, õrölt paprika, 1 db tojás, 1 dl kefir, 20 dkg uborka, étolaj;

  • Flambírozott szûznyárs

    Hozzávalók: 40 dkg sertésszûz, só, bors, olaj, 2 tk vaj, 8 cl konyak.

  • Almás-diós muffin

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg cukor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 5 kávéskanál sütõpor, 2 közepes méretû (Gála) alma, fél csésze õrölt dió.

  • Capresesaláta

    Hozzávalók: fél kg szép, érett paradicsom, 25 dkg mozzarellasajt, olivaolaj, bazsalikom, 5 szem kapribogyó (finomra vágva), só, bors, és oregano.

  • Vietnámi Pho leves

    Hozzávalók (4-6 fõre): fél csirke (vagy a mennyiségnek megfelelõ csirke darabok), 1 csomag leveszöldség, 3 dkg szárított shiitake gomba, 20 dkg brokkoli, 1 nagyujjnyi darab gyömbér, 6 db újhagyma, 2 chilipaprika, 6 db szegfûszeg, 2 rúd fahéj, 1 tk feketebors, kevés só, 3 ek szójaszósz, 40 dkg ázsiai tészta, 10 dkg szójababcsíra, 2 zöldcitrom.

  • Karácsonyi tonhalas rakottas

    Hozzávalók: 1 narancs lereszelt héja, 2 doboz tonhalkonzerv, 10 közepes burgonya, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, 1 pohár tejföl, só, olaj.

  • Csemegeuborka

    Az egészen apró, friss, hibátlan uborkákat megmossuk, és üvegbe rakjuk. Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk.

  • Sült gyöngyhagyma

    Hozzávalók: 50-60 dkg gyöngyhagyma (vagy dughagyma), késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, törött bors, só ízlés szerint.

  • Gombakrémleves pirított sajtos kenyérkockával

    Hozzávalók: 30 dkg barna champignon, 3 gyöngyhagyma, 30 dkg vaj, 1 evõkanál darált tönkölybúza, 1 liter zöldségleves, só, reszelt szerecsendió, néhány csepp citrom, 1/8 l tejszín, 1 köteg turbolya, néhány vérfûlevélke. A pirított sajtos kenyérkockához: 2 szelet pirított korpakenyér, 20 dkg vaj, 3 dkg parmezán.

  • Hagymás ecetes babsaláta

    Hozzávalók: 40 dkg fõtt bab, 2 fej hagyma, 1 mk só, 1 ek cukor, 2 kanál 20 %-os ecet, 1 deci víz, késhegynyi törött bors.

  • Tartármártás - tojás nélkül

    Hozzávalók: 1 evõkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tej, 1 evõkanál olaj, mustár, ízlés szerint, 1 dl fehérbor, egy csipet cukor.

  • Sült oldalas (Rippenfleisch)

    Hozzávalók: 1,5-2 kg oldalas, 2 hagyma, 8-10 gerezd fokhagyma, zsír, köménymag, só.

  • Csõben sült burgonya

    Hozzávalók:

    kb. 1 kg burgonya, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 4 -5 szelet bacon, 20 dkg reszelt sajt, 3 gerezd fokhagyma, só, zöldfûszerek (zöldpetrezselyem, bazsalikom, snidling)

  • Natúr halszelet

    Hozzávalók: 15 dkg szálkamentes hal, csipetnyi só, kevés paprikás liszt, olaj a kisütéshez.

  • Bolgár pacalleves

    Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erõs-paprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet. Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel. Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedõ alatt fél óráig fõzöm. Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával.

  • Bolognai varázs

    Hozávalók: 10-12 dkg bacon, 30 dkg darált hús, 50 dkg paradicsommártás (konzerv vagy paradicsomból), 2 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál vörösborecet, 1 kanál cukor, oregánó vagy reszelt parmezán sajt, só,bors, spagetti tészta;

  • Frankfurti leves

    Hozzávalók:

    45 dkg kínai kel
    20 dkg savanyú káposzta
    3-4 burgonya
    3 sárgarépa
    1 fehérrépa
    1 nagy vöröshagyma
    4 virsli
    1 gerezd fokhagyma
    só, bors
    ételízesítõ
    1 tk majoranna
    1 kk õrölt kömény
    1 tk fûszerpaprika
    1 ek csemege paprikakrém
    1 tk csípõs paprikakrém
    fél tk fokhagymakrém
    petrezselyemzöld
    2,5 l víz

  • Törpeharcsa fehérborban

    Hozzávalók: 100 dkg törpeharcsa, 2 dl félédes fehérbor, 1 citrom, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 30 dkg fehér csemegeszõlõ, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg, sárgarépa, 40 dkg burgonya, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg liszt, só;