rss
  • Húsvéti aprósütemény

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg õrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál õrölt fahéj, 3-4 szem õrölt szegfûszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró szines cukorkák.

    A tojásfehérjébõl kemény habot verünk és a mandulát, a fûszereket, meg a cukrot hozzákeverjük. (liszt nem kell hozzá) Fólián, vagy lisztezett deszkán félcenti vastagra nyújtjuk és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk.

    Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütõlemezre fektetjük. Elõmelegített sütõben kis lángon kb 25 percig sütjük, ha túl forró a sütõ, a mandula megkeseredik.

    Amikor kihûlt, savanykás lekvárral kettõt-kettõt összeragasztunk és apró szines cukorkákkal, vagy cukormázzal, mandulával, mogyoróval, kandírozott gyümölccsel díszítjük.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kakaspörkölt túrós csuszával

    Hozzávalók: 1 öregkakas, 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, 2-3 kanálnyi lecsó, erõspaprika.

  • Olasz tatár

    Hozzávalók: 20 dkg bélszín, vagy hátszín, 1 tojássárgája, 1 ek apróra vágott hagyma, 1/2 ek citromlé, 1 ek olivaolaj, 1 kk só, 1/2 ek apróra vágott zöldpetrezselyem, 1/2 kk mustár, 2 ek ketchup, 5 szem kapribogyó (összevágva), 5 csepp Tabasco, bors, paprika.

  • Roston sült süllõ

    Hozzávalók: 4 db süllõ, zsemlemorzsa, olaj, só.

  • Mandulás vendégváró - borjúmáj-kocsonya

    A BORJÚMÁJAS-t turmixgép poharába teszem, hozzáadom a sherryt, a mustárt, felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát az összes fûszert, valamint 1/2 dl tejszínt. Pépesre töröm.

  • Krokett

    Hozzávalók: fél kg héjában fõtt burgonya, l tojás, 1 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze liszt, só, olaj a sütéshez;

  • Tócsni

    Hozzávalók 4 személyre:

    1 kg burgonya, 2 tojás, 2-3 evõkanál liszt, olaj a sütéshez

  • Káposztás tekercs

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt
    - 25 dkg sütõmargarin
    - fél dl tejföl
    - 1 ek. ecet
    - 1 tojássárgája
    - csipetnyi só
    - csipetnyi cukor
    - szénsavas ásványvíz

    Töltelékhez:

    - 1 fej édes káposzta
    - só
    - bors
    - fél dl olaj
    - apró darabokra vágott kolbász

  • Pikáns sárgabaracklekvár

    A sárgabarackokat forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, félbevágjuk. Összekeverjük a barackpálinkával és a zselésítõporral. Felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot.

  • Burgonyafánk

    Hozzávalók: 800 g burgonya, 2,5 dl tej, 60 g vaj, 1 kávéskanál porcukor, 2 csipet só, 150 g átszitált liszt, 4 tojás, só és bors, 1 csipetnyi õrölt szerecsendió, 2 l napraforgóolaj.

  • Uborkás tökfõzelék

    Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 2 kovászos uborka, 3-4 dl kovászosuborka-lé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, cukor, ízlés szerint, 1 evõkanál liszt, 3 evõkanál olaj;

  • Rizs tejszínhabbal

    Háromnegyed liter tejben megfõzünk 14 deka rizst puhára és jó sûrûre s teljesen ki hagyjuk hûlni, 1/2 liter tejszint fölverünk s a rizshez keverünk 14 deka cukor és 4 lap feloldott gelatinnal együtt, mindent jól elvegyítve.

  • Burgonyás tésztában sült vagdalthús

    Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 vagdalthús-konzerv, 6 dkg sima liszt, 2 evõkanál tej, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 10 dkg zsír.

  • Müzliszelet készítése házilag

    Müzliszelet készítése házilagMüzliszelet készítése abszolút nem ördöngös. Csupán elkeverjük a gabonapelyheket az aszalt gyümölcsökkel és magvakkal, majd leöntjük olvasztott vaj és cukor (vagy méz, cukorszirup) keverékével. Az elkevert, ragadós masszát egy lapos tepsibe nyomjuk – ezt vagy kisütjük (kb 20-25 percig) vagy a hűtőszekrényben pihentetjük, amíg megkeményedik. A sütésmentes verziókban a vaj és méz megszilárdul – ez fogja össze az elemeket. A sült verzió ropogósabb, néha túl száraz, ezt viszont friss gyümölcsök vagy lekvár hozzáadásával lehet puhábbá tenni.

  • Hagymás csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db szép csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint;

  • Burgonyaleves

    BurgonyalevesA megtisztított, megmosott burgonyát kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Közben zsemleszínű rántást készítünk, amelyet ízesítünk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk és a tűzről lehúzva simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt, besűrítjük a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük.

  • Gombóc leves

    Gombóc levesA leveshez a zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon kicsit megpároljuk. Párolás után vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük. Közben a gombóchoz a burgonyát feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 10 perc múlva már lehet is a gombócot készíteni. Összetörjük villával, majd a tojással, kevés fűszerrel és annyi liszttel, amennyit felvesz összekeverni. Ha a levesben a zöldségek megfőttek, vizes kézzel kicsi gombócokat formálunk a krumplis tésztából, beletesszük a levesbe, és ha feljön a tetejére, kész is a levesünk.

  • Chilis, fokhagymás csicseriborsó

    Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, ¾ l zöldségleves, 1 fej lilahagyma, 2 fokhagymagerezd, 1 piros chilipaprika, 1 ek. olaj, só.

  • Karfiolleves húsgombóccal

    Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, 1/3 csésze rizs, 1/3 csomag szója-granulátum, 1 db tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 evõkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, 1-1 késhegynyi hagyma és fokhagymakrém, 1 késhegynyi õrölt bors, 1 teáskanál só;

  • Gyors habcsók

    Hozzávalók:

    - 3 tojásfehérje
    - 9 evõkanál cukor
    - 3 kávéskanál ecet
    - pici citromlé

  • Olasz spagetti-leves

    Hozzávalók: 2 db közepes burgonya, 2 db kemény paradicsom, 2 fej hagyma, 2-3 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg spagetti, 10 dkg parmezán, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 kávéskanál olasz fûszerkeverék, csipetnyi curry, 1 kávéskanál olaj.