2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Besameles rakott zöldbab

Hozzávalók 4 személy részére: 60 dkg zöldbab, 15 dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Besamel: 1/2 l tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 20 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors, õrölt szerecsendió.

Elõször elkészítjük a besamelt. Felforrósítjuk a tejet, és a vajon világosra pirítjuk a lisztet. Apránként, folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet. Simára eldolgozzuk, és kis lángon krémmé fõzzük. Gyakran megkevergetve hagyjuk langyosra hûlni.

Megsózzuk, megborsozzuk, ízesítjük 1 csipet szerecsendióval, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a reszelt sajtot. A babot megtisztítjuk, és enyhén sós vízben, csipetnyi szódabikarbónával 1/4 óráig fõzzük, majd lecsepegtetjük. Kivajazunk egy kb. 10 x 20 cm, 8 cm magas formát, aljára fektetünk kissé egymásra csúsztatva 2 - 3 szelet sonkát. Díszítéshez félreteszünk egy félmarék szép szál zöldbabot, a többit pedig 3 - 4 cm-es darabokra, a maradék sonkát pedig vékony csíkokra vágjuk.

Mindegyiket finoman a besamelhez keverjük, és az egészet a formába simítjuk úgy, hogy lehetõleg az egészet kitöltse. A masszával telt formát tepsibe rakjuk, és annyi meleg vizet öntünk alá, hogy az a formát ellepje kb. 2 - 3 ujjnyi magasan.

Elõmelegített sütõben, közepes hõmérsékleten gõzöljük kb. 1/4 - óráig. Hústûvel szurkálva gyõzõdjünk meg arról, hogy valóban megsült-e. Kivéve a sütõbõl tálra borítjuk, a tetejét szép babszálakkal díszítjük, és 4 - 5 cm vastag szeletekre vágjuk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!