2024.04.20. - Tivadar

Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók: 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj), 200 g darált sertéshús, 100 g rizs, 4 db debreceni, 60 g vöröshagyma, 8 db savanyú káposztalevél, 800 g Savanyúkáposzta, 80 g császárszalonna, 20 g liszt, 1 db tojás, 1 db füstölt köröm, 3 dl tejföl, 20 g fokhagyma,
1 csomó kapor, 50 g zsír, 150 g füstölt szalonna, só, fûszerpaprika, õrölt bors, majoránna, õrölt kömény, csombor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rizst félig megfõzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, õrölt borssal és majoránnával fûszerezzük, összekeverjük.

A káposztalevelekrõl a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tûzrõl levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fûszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedõ alatt puhára fõzzük. Amíg a káposzta fõ, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bõréig bevágjuk, majd erre merõlegesen kockázzuk), és serpenyõben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besûrítjük, kiforraljuk.

Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!