2024.04.23. - Béla

Cassoulet (francia étel)

Hozzávalók: 60 dkg disznókaraj, 30 dkg ürücomb csont nélkül, 1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg szalonnabor, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy szemû fehérbab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa, szegfûszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 4 dkg só, kakukkfû, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld, 2 dl húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az elõre beáztatott babot a füstölt csülökkel, a szalonnával és a szalonnabõrre) feltesszük fõni. Beletesszük a megtisztított sárgarépát, egy gerezd fokhagymát és a fûszerzacskót (a fazék füléhez kötözve), melybe elhelyeztük az egy fej vöröshagymát (amelybe beleszúrtunk 2 db szegfûszeget), a babérlevelet és a többi zöld finom füvet.

A babot félig puhára fõzzük. Ez alatt a disznóbordákat és a felszeletelt ürücombot zsírban elõsütjük, a zsírjában megfonnyasztunk egy fej finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd szétzúzott fokhagymát, és ebbe visszahelyezve a húsokat húslevessel felöntjük. Hozzátesszük a szál kolbászt, és fedõ alatt puhára pároljuk.

Amikor félig megpuhult, a babból kiemeljük a fûszerzacskót, a csülköt, a szalonnát, a szalonnabõrt, a hagymát, majd leszûrjük. Ezután egy tûzálló edényt teljesen befedünk a szalonnabõrrel, erre rétegezzük elõször a babot (kb. 1/3-át), majd a sertésbordákat és az ürühúst, a feldarabolt füstölt húst, a felszeletelt húsos szalonnát és a kolbászt.

A maradék babbal egyenletesen befedjük a Cassoulet-et. A bab fõzõlevével simára elkeverjük a paradicsompürét, szükség szerint megsózzuk, és egyenletesen ráöntjük az ételre, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Végül közepes hõmérsékletû sütõben másfél-két órán át, sütõben pároljuk és összeérleljük, amíg a teteje megpirul.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!