rss
  • Erdélyi kapros káposztafõzelék

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 5 cl étolaj, 12 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só.

    A savanyú káposztát annyi füstölt lébe rakjuk fel fõni, amennyi ellepi. Sóval ízesítjük és beleteszünk egy kisebb fej megtisztított vöröshagymát, amelyet az étel elkészültével kiveszünk.

    Egy kisebb serpenyõben kevés olajat hevítünk, beletesszük az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát, és üvegesre pirítjuk. Végül a szalonnazsírban megfuttatjuk az apróra összevágott kapor felét. Ezután belekeverjük a káposztába, majd fedõvel letakarva közepes tûzön pároljuk.

    Világos rántást készítünk, amikor a káposztaroppanós puhára fõtt, a rántással besûrítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt. Néhány percig forraljuk, ekkor belekeverjük az összevágott kapor másik felét is.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egresmártás

    Hozzávalók: fél kg egres, 15 dkg cukor, fél liter víz, pici só, egy pohár tejföl, egy 5 dkg liszt, 6 dkg vaj, kevés citromhéj.

  • Tárkonyos húsgombócleves

    Tárkonyos húsgombóclevesA hagymát apróra vágjuk, a répát-burgonyát meghámozzuk, a répát karikákra a burgonyát kockákra vágjuk. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, burgonyát, borsót, zöldbabot, szeletelt gombát. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tárkonyt, borsot, sót és felöntjük a vízzel. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Addig elkészítjük a gombócokat is had álljon kicsit. A darált húshoz adjuk a tojást, búzadarát, aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük, majd amíg a zöldségek megpuhulnak, hagyjuk pihenni.

  • Kaviáros palacsinta

    Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás.

  • Méhkas süti

    Hozzávalók :

    24 dkg darált keksz, 13.5 dkg margarin (olvasztva ), 15 dkg porcukor,3 ek. kakaó, 2-3 ek. rum, 4 ek. tej

  • Májleves

    MájlevesA sertésmájat megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a fekete borsot, a babérlevelet. Megvárjuk, amíg felforr, majd lassú tűzön fél óráig tovább főzzük. Elkészítjük a rántást: felhevített olajon megdinszteljük a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, megszórjuk liszttel, tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. A máj főzőlevéből kiveszünk 2 merőkanállal, és felengedjük vele a rántást. Szűrőkanál segítségével a levesbe szűrjük, hogy a hagyma ne kerüljön bele.

  • Halpástétom

    Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, 1 evõkanál vaj vagy margarin, 2 evõkanál darált dió, 1 evõkanál paradicsom püré, kevés só.

  • Tormakrém

    Hozzávalók: 20 dkg ecetes torma vagy 30 dkg friss, 20 dkg Besamel, 5 dkg margarin, 2 evõkanál ecet (ha a torma nem ecetes, hanem friss), 5 dkg porcukor.

  • Birsalmás csirkemáj

    Hozzávalók: 8 db csirkemáj, 1 közepes nagyságú birsalma (vagy birskörte), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi õrölt szegfûszeg.

  • Gundelpalacsinta

    Palacsinta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl ásványvíz, vagy szódavíz, 2 dl olaj, 2 dkg cukor, só.

  • Bazsalikomos paradicsomleves

    Bazsalikomos paradicsomlevesA paradicsomokat meghámozzuk, félbevágjuk, majd kikaparjuk a magjaikat, majd körülbelül dobókockányi darabokra aprítjuk őket. A sült paprikát is apró darabokra felkockázzuk. (Ezt a hozzávalót a sütőben mi is elkészíthetjük, de készen is meg lehet vásárolni.) A paradicsomkockákat és a paprikakockákat a mézzel és a bazsalikommal mixerbe belerakjuk, majd teljesen simára pürésítjük. Ha kész, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszítjük a levest.

  • Rizsfõzés egyszerûen

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy 2 evõkanál olaj, 1 húsleveskocka.

  • Zalai sós bukta

    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, fél csomag sütõpor (10 gramm), 2 tojássárga, kevés tejföl, mokkáskanálnyi só.

  • Kókuszos csirke

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb vagy -mell, 1 hagyma, 4 gerezd fokhagyma, diónyi friss gyömbér reszelve.

  • Ribiszkezselé

    Hozzávalók: 1 liter ribizlilé, 1 kg zselécukor, 1 citrom leve.

  • Rizses gombaleves

    Hozzávalók: 30 dkg csiperkegomba, fél csésze (lehetõleg barna) rizs, 2 fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 teáskanál só, csöpp mustár, csipetnyi curry, csipetnyi õrölt bors, fél pohár tejföl, vegeta.

  • Vegyes grill

    Hozzávalók: 1 csirkemell, 1 kisebb cukkini, 2 paradicsom, 2 kis endívia, 2 evõkanál olaj, 1 evõkanál citrom kifacsart leve, 2 szelet tonhal, 8 garnélarák, néhány szál bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, só, bors.

  • Csirke karfiol

    A karfiolt kis rózsákra darabolva, vagy ha kalarábéval készítjük, azokat kocka, vagy tetszés szerinti darabokra vágva egy földarabolt csirkével együtt sósvízben puhára fõzünk.

  • Baklava

    Elkészítése: A diót tálba rakjuk és hozzáadjuk a fahéjat. A réteslap mennyiséget elfelezzük. Az egyik felét lerakjuk egy tepsibe úgy, hogy a réteslapok közé olajat öntünk. Össze is ráncolhatjuk a lapokat.

  • Casino tojás

    Hozzávalók: 5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dl tartármártás, petrezselyemzöld, só, õrölt bors, mustár, szardellapaszta ízlés szerint, aszpik, és besamel.

  • Lengyeles libacomb

    Hozzávalók: 2 db libacomb, 20 dkg gersli, 2 szál sárgarépa, 1 csésze zöldborsó (lehet fagyasztott is), 1 nagy fej hagyma, 2 evõkanál libazsír, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.