2024.04.25. - Márk

Marhapörkölt variációk

A pörkölt igazi magyar étel, így most adunk Önöknek néhány tippet, hogy milyen marhapörkölteket is lehet készíteni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Marhapörkölt 1

Hozzávalók: 60 dkg marhaszínhús, 2 evõkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 evõkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, só.

Elkészítés: Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és kevés vízzel felöntjük. Gyakran megkeverjük és idõnként vízzel felöntve, tovább fõzzük. Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a cikkekre vágott zöldpaprikát is.

Marhapörkölt 2

Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk, és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk, és a hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd fedõ alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

Marhapörkölt 3

Hozzávalók: 40-50 dkg lábszár, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál piros fûszerpaprika, 4 evõkanál olaj, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cikk zeller, 1 dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.

A húst megmosom, leszárítom, és kis kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet, és az edényt visszateszem a tûzre. Beleteszem a húsleveskockákat, és folyamatosan kevergetve, fehéredésig pirítom. Hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint a megtisztított, és lereszelt zellert. Együtt pirítom pár percig, ezután ráöntök 1 pohár forró vizet, és fedõ alatt párolom. Kevés forró vizet folyamatosan, apránként hozzátöltök, aszerint, hogy mennyire fõ el a leve. Ügyelek arra, hogy csak keveset öntsek a húsra, majdnem saját levében kell megpuhulnia. Ha már puha, beleteszem a kockákra vágott paradicsomot, felöntöm a vörösborral, és zúzott fokhagymával fûszerezem. Ezután addig forralom, amíg csak sûrû, kevés lé marad alatta. Tarhonyával vagy sós vízben fõtt burgonyával a legjobb.

Marhapörkölt 4

Hozzávalók: Marhafartõ, vagy hátszín 1 kg, zsír 15 dkg, vöröshagyma 3 fej, paprika, só 1 késh., zöldpaprika 1 db, paradicsom 1 db.

Marhafartõt, vagy hátszínt apró, egyenletes kockákra vágunk fel. Ez alatt zsírban párolunk hagymát, ha ez sárgára pirult, tegyünk bele paprikát, és hagyjuk még néhány percig pirulni. A megmosott, és felkockázott húst tegyük bele, befödve párolni hagyjuk. Vigyázzunk, hogy le ne égjen, és öntsünk rá közben egy-egy kis vizet. Tegyünk bele egy kis sót, zöldpaprikát, és 1 db paradicsomot. Fõzzük jó puhára, és körítve tálaljuk.

Marhapörkölt 5

Hozzávalók: 50-60 dkg marhahús, 2 kanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, késhegynyi köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

A kicsit kövérebb marhahúst kockára vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban átkeverjük, hozzá tesszük az apróra vágott fokhagymát, a köménymagot, a pirospaprikát, elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Néhány percnyi fõzés után hozzátesszük a húst, megsózzuk, és fedõ alatt pároljuk. Idõnként megkeverjük, ha a leve elfõtt, a vizet pótoljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Így készre pároljuk a pörköltet. Csak annyi lé legyen rajta párolás közben, ami éppen ellepi.

Köretnek tarhonyát vagy galuskát adjunk.

Marhapörkölt 6

Hozzávalók 5 - 6 személy részére: 1.5 kg marhahús, 2 fej hagyma, 70 dkg krumpli,
1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 3 ek. zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 ek. pirospaprika, 1 mk. majoránna, 1 mk. ételízesítõ, 1 db csípõs paprika, bors, só.

A zsírt felolvasztjuk a bográcsban, majd apróra vágott hagymát szórunk bele, majd halványsárgára pirítjuk. Ezután a tûzrõl levéve az üstöt, belekavarjuk a pirospaprikát. A feldarabolt húst, a zöldpaprikát, a paradicsom felét a bográcsba tesszük, és visszarakjuk a tûz felé. Felöntjük bõven vízzel, hogy megpuhuljon a hús. Amikor felforr a víz, ízesítjük borssal, csípõs paprikával, kevés majoránnával, ételízesítõvel és összezúzott fokhagymával. Gyakori kavargatás mellett hosszabb ideig fõni hagyjuk. Sózni csak a víz elpárolgása után érdemes, különben a hús nehezebben puhul meg.
Körítésként sós vízben fõtt krumplit tálalunk, erre szedjük rá a szaftos pörköltet.

Marhapörkölt 7

Az apróhúsból 3-4 dkg-os darabokat vágunk, megmossuk, és jól lecsurgatjuk. Felhevített zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl levéve piros paprikát adunk hozzá, elkeverjük, és kevés vízzel felengedjük. Beletesszük az összevágott apróhúst, megsózzuk és köménymagot, finomra vágott fokhagymát teszünk bele. Idõnként megkeverve mérsékelt tûzön pároljuk, amíg a levét zsírjáig elfövi, majd enyhe pirítás után kevés vízzel ismét felengedve tovább pároljuk.

Ha majdnem puha, zsírjára pirítjuk, ezután hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és a zöldpaprikát. Tartalmas mélyvörös színû leve legyen.

Tálaláskor elõmelegített tálba tesszük, tetejét néhány karika zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük. Köretként tarhonyát, galuskát vagy petrezselymes burgonyát adhatunk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!