Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztõ
40 dkg liszt
1 tojás
6 dkg margarin
4 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A narancstöltelékhez:
1 nagy narancs
10 dkg cukor
A máktöltelékhez:
10 dkg darált mák
1-1 evõkanál mazsola és porcukor
1/2 citrom héja
1 dl tej
A diótöltelékhez:
10 dkg darált dió
1-1 evõkanál mazsola és porcukor
1/2 citrom héja
1 dl tej
A kenéshez: 1 tojás
A sütéshez:
4 tojás
2 evõkanál olaj
Elkészítés: Elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan, csak a narancssárga héját - a belsõ, fehér bundáját érintetlenül hagyva - meghámozzuk, és a héjat egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. Rászórjuk a cukrot, kevés vizet öntünk alá, és lefödve puhára fõzzük. Kihûtjük. A narancshéjat lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk, vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával, a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótöltelékeket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként fölcsavarjuk, finoman megsodorjuk, és hármas fonással kalácscopfot formálunk belõle. Kivajazzuk a tortaformát , a kalácsot "beletekergetjük", majd a tetejét fölvert tojással lekenjük. Langyos helyen 30 percet kelesztjük. A sütõt 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. Sütés elõtt a kalácsot tojással még egyszer tojással lekenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Alufóliába csomagolunk 4 tojást, kívülrõl olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe ültetjük. A sütõben kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük. Így a tészta nem "ázik el". Amikor a kalács kihûlt, a fóliás tojás helyére hímes tojást illesztünk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: 3 óra múlva
1 szelet: 645 kcal