2024.04.20. - Tivadar

Sonkás rakott zöldbab

Hozzávalók: 1 kg zöldbab (lehetõleg sárga hüvelyû), 20 dkg fõtt sonkaféle, 2 tojás, 3 dkg margarin, 1 púpozott evõkanál teljes kiõrlésû liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafû), 3 dl tej.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A zöldbabot gondosan megtisztítom, illetve az esetleges szálkáitól megfosztva megmosom, lecsöpögtetem, és 2-3 cm-es darabokra töröm. Annyi forrásban lévõ, enyhén sós vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, majd az újraforrástól számított 5 percig fõzöm. Leszûröm, és hagyom kihûlni.

A margarint habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a forró tejet, és folytonos keverés közben sûrûre fõzöm. Ha már majdnem elválik az edény falától, belekeverem a közben nagyon apróra vágott sonkát, megsózom, belekeverem a fele mennyiségû finomra metélt petrezselyemzöldet, a csombort és a tejfölt.

Ha már nem forró, simára keverem a nyers tojásokkal. A zöldbabot beleterítem egy lapos, széles tepsibe vagy tûzálló tálba, és rákenem a sûrû mártást. Elõmelegített, forró sütõbe tolva fedetlenül addig pirítom, amíg szép pirosbarna kéreg keletkezik tetején.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!