2024.04.25. - Márk

Banándesszert

Személyenként 1 banánt hámozzunk meg, és 2 dg vajban mindkét oldalát süssük néhány percig, hogy átforrósodjon. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk meg, mert akkor szétesik és elveszti a kellemes ízét. Rósejbnisüto kanállal, óvatosan forgassuk át.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Utána a serpenyobol kiemelve helyezzük a banánokat egy-egy lapos tányérra, majd a visszamaradt vajban, lassú tuzön, állandóan kevergetve pirítsunk aranysárgára személyenként 1 dg mandulát. (A mandulabelet elozoleg lobogó forró vízben kb. 1 percig fozzük, és szurokanállal kiszedve rántsuk le róla a héját.)

Amikor a mandula megsült, keverjünk hozzá személyenként 1 evokanál friss tejszínt, 1 evokanál mézet és negyed mokkáskanál mandulaaromát. Lassan melegítsük fel az öntetet (forralni nem szabad), és csurgassuk rá a banánok tetejére. Melegen tálaljuk. Hutoszekrényben tároljuk. Másnap grillsütoben átmelegítve fogyaszthatjuk, de hidegen is nagyon finom. A változatosság kedvéért az öntetet ízesíthetjük rumaromával is. Ebben az esetben ne mandulát, hanem földimogyorót tegyünk bele.

Személyenként 2 dg pörkölt mogyorót törjünk fel, és vékony belso héját ledörzsölve adjuk az öntethez. A pörkölt földimogyorót a vajban már nem kell pirítani, csak átforrósítani. Ha nem ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, akkor az egészségkárosító szerekbol álló aromákat el is hagyhatjuk, és helyettük személyenként negyed mokkáskanál orölt fahéjjal vagy orölt kardamommaggal is ízesíthetjük az öntetet.

Nem túl intenzív, de kellemes ízt érhetünk el egy kis darab hosszában kettéhasított vaníliarúddal, amelyet elozoleg a tejszínben fozzünk ki. Hatékonyabbá válik a "kilúgozás", ha a kettéhasított vaníliarúd közepébol a velos állományt kikaparjuk, és úgy adjuk a tejszínhez.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!