rss
  • Ribizli mártás

  • Share on Tumblr

    Egy fél liter vizbe fél liter szépen megtisztitott ribizlit tegyünk fõzni; ha megfõtt, a mi igen gyorsan történik, tegyünk bele kevés sót és több czukrot mint az almába, mert ez savanyu. Ehhez is tegyünk minden személyre egy bádog kanál jó tejfelt és egy kávéskanál lisztet.

    A tejfelt és lisztet habarjuk jól össze egy literesnél nagyobb tálban; a forró ribizlit lassan keverjük össze a habarással; tegyük öt perczig ujra forrni, azután tegyük félre az erõs tûztõl, mig tálalni kell, mert ha igen melegen áll, meghigul és nem lesz jó.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Francia vékonyhurka

    Hozzávalók: 1,5 kg póréhagyma, 1 diónyi vaj, 1 ek. olaj, 4 kis hurka, 3 mogyoróhagyma, 3 dl pouilly bor, 1 csokor petrezselyem, só és bors.

  • Csokoládé kifli

    Hozzávalók: 25 deka liszt, 12 deka vaj, 4 sárgája, kevés cukor, kis s6 és 2 deka élesztõbõl készített kovászból nem nagyon kemény tésztát készítünk.

  • Fahéjas csemege

    Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg hámozott, õrölt mandula, fél citrom leve, 1 mokkáskanálnyi õrölt fahéj, kevés szódabikarbóna, liszt.

  • Burgonya saláta

    Legjobb hozzá a sárga burgonya, melybõl 6-8 darabot puhára fõzve, leszûrünk és kihûlni hagyjuk.

  • Meggy-tej shake

    Hozzávalók: 40 g aprított, friss meggyhús, 100 g vaníliafagylalt (2 adagolókanálnyi), 1 dash citromoldat, 1/8 liter tej.

  • Írómártás avokádóval és kaprival

    Az avokádókat meghámozzuk, magjukat eltávolítjuk és 10 dkg gyümölcsöt kis kockákra vágunk. A többit a tejszínnel, az íróval, a citromlével és a fokhagymagerezddel finom pürévé mixeljük, majd szitán átpasszírozzuk. Tipp: A mártást közvetlenül fogyasztás elõtt készítsük el, mert hamar elszínezõdik. Fontos, hogy teljesen érett avokádót használjunk.

  • Nutellás túrógombóc

    Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 1 egész tojás, 6 dkg búzadara, 1 kávéskanál liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 vaníliáscukor, 1 kávéskanál vaj, nutella, szükség szerint.

  • Újházy tyúkleves

    Hozzávalók: 1,5 kg-os tyúk, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, fél zeller, egy fej vöröshagyma, 2 fej gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg cérnametélt, 1 csokor petrezselyem, só, egész bors.

  • Házi pizzás csiga

    Házi pizzás csigaA langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót és az olajat, majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerve hűvös helyen pihentetjük kb. 1 órán át. A töltelékhez az olívaolajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Ízlés szerint sóval, oregánóval és cukorral ízesítjük.

  • Sonkás kocka

    Fél kg kockatészta, 35-40 dkg füstölt fõtt húsféle, 2 tojás, egy pohár tejföl, feketebors, (só, olaj a tésztafõzéshez), (zsír, morzsa az edényhez).

  • Borsóleves nokedlivel

    Borsóleves nokedlivelA zöldborsót ételízesítős vagy sós vízbe feltesszük főni, majd hozzáadom a karikára vagy kockákra vágott sárgarépát. Ha mindkettő megpuhult,akkor elkészítjük a rántást kb. 2 kanál lisztből kevés olajjal, ha megpirult, pici piros paprikát adunk hozzá,és besűrítjük vele a levest. A tojásokból a liszttel, pici sóval a szokásos módon nokedlit készítünk és beleszaggatjuk a levesbe és ha a nokedli puhára főtt, elkészült a leves. Ha konzervből, üveges borsóból készítjük, akkor előbb a répát megfőzzük, beleszaggatjuk a nokedlit, majd a rántás jön, és csak utólag adjuk hozzá a borsót.

  • Húsgombócleves

    Hozzávalók

    - 500 gramm darált marhahús
    - 2 hagyma
    -2 sárgarépa
    - 2 tojás
    - 1 paprika
    - 1 tök
    - 1 petrezselyem gyökér
    - bors
    - só
    - zöldségek
    - 2 kanál olaj
    - 100 gramm rizs
    - 3 kanál sûrített paradicsom
    - 1 csomag korpacibere
    - tejföl

  • Csokis mazsolás süti

    Csokis mazsolás sütiA 7,5 dkg margarint feldaraboljuk és a lisztel együtt elmorzsoljuk. A sütőport, a cukrot, a tojást és a tejet hozzáadva puha tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett deszkán 35 cm*35 cm nagyságú lapot nyújtunk belőle. Ecsettel megkenjük az olvasztott margarinnal és elosztjuk rajta a mazsolát és az apróra darabolt csokit. Az így töltött tésztából tekercset formázunk és kb. 2,5cm széles szeletekre vágjuk. A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és a szeleteket koszorú szerűen beállítjuk a formába és a tetejét a tejjel megkenjük.

  • Burgonyasaláta sütõtökkel

    Hozzávalók: 50 dkg fõtt burgonya, 40 dkg sütõtök, 4 dl kefir, 2 savanyú alma, 1 lilahagyma, 1 ek. mustár, 1 tk. paradicsompüré, 1 tk. só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

  • Mandulás tormamártás

    Minden személyre vegyünk egy evõkanál jó tejfelt, egy kávéskanál lisztet; ezeket tegyük egy tálba; keverjük jól össze e habarást; tegyünk bele minden személyre egy kávés kanál, héjától megtisztitott és apróra megtört mandulát; továbbá minden személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés cukrot.

  • Fokhagymás füstölt csülökfalatok

    Hozzávalók: 1 fõtt füstölt csülök, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evõkanál finomliszt, -1 dl tej (vagy csülökfõzõlé), ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi csípõs paprika, 1 evõkanál mustár.

  • Sajtos csirkemell

    Hozzávalók:

    2 csirkemell filé (bõr nélkül), kb. 5 dkg vaj/ margarin, ételízesítõ, 1 csokor petrus, fél citrom leve, 20 + 10 dkg reszelt sajt (lehet a maradék sajtokat felhasználni, csak füstöltet ne!), 1 egész tojás, 2-3 dl tejföl, pici mustár, só, bors

  • Kugler torta

    Hozzávalók:14 deka cukor, 18 deka vaj, 10 tojás, 16 deka csokoládé, 21 deka mandula, 1 kanál zsemlyemorzsa, 3 kanál porcukor, 3 deci tej, fél rúd vanília, narancshéj.

  • Zebra szelet

    Hozzávalók:

    5 db tojás
    35 dkg kristálycukor
    2 db vaníliás cukor
    40 dkg +3 evõkanál liszt
    3 evõkanál kakaó
    1/2 cs sütõpor
    2,5 dl étolaj
    2,5 dl szódavíz

  • Fóliás ponty

    Hozzávalók: 4 nagyobb pontyszelet, 2 kanál olívaolaj, 2 kiskanál õrölt kömény, só, bors, burgonya.