2024.04.25. - Márk

Asztúriai sólet (Fabada Asturiana)

Hozzávalók: 50 dkg nagy szemû fehér bab, 25 dkg füstölt sertésoldalas, 25 dkg csontos marharostélyos, 1 kisméretû füstölt csülök, esetleg még egy sertésláb, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 20 dkg paprikás lángolt kolbász, 20 dkg debreceni kolbász, 1-2 babérlevél, 1 csõ hegyes pirosra színezõdött zöldpaprika, egy kevés só, törött bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és nagy
lábasba, hideg vízbe téve a babot, babérlevéllel ízesítve, lefödve, mérsékelt tûzön felfõzzük. Ekkor a bab tetejére tesszük a sertés- és marhahúst, a csülköt, a lábat, egészben a vöröshagymát, a fej fokhagymát és a kimagozott pirospaprikát. Ha szükséges, még annyi forró vizet öntünk rá, hogy a húsokat ellepje.

Megsózzuk, és megborsozzuk. Lefödve, takaréklángon kb. 2 és fél órán át, fõzzük, néha leszedve a habját. Az esetlegesen elfõtt levet forró vízzel pótoljuk. A karikákra szeletelt kolbászokat a fõzés befejezése elõtt 15 perccel tegyük a lábasba. Amikor elkészült - puha a bab és a hús -, kidobjuk belõle a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet.

Levesestálba tesszük a babot, tetejére a kicsontozott húsokat, és a levével leöntve tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is. A Fabada Asztúria leghíresebb ételkülönlegessége. Valódi ízeit akkor élvezhetjük igazán, ha cserépedényben készítjük el, és a lehetõ leghosszabb ideig fõzzük, illetve lefödve sütjük. A többszörös felmelegítés egyre ízletesebbé teszi.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!