Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Amikor a lecsó zsírjára sült, rakjuk bele a gombát, szórjunk rá 1 mokkáskanál fûszerpaprikát, fél mokkáskanál sót, egy csipet õrölt borsot, majd öntsünk rá 1 dl vizet, és jól összekeverve fedõ alatt pároljuk, amíg megpuhul. Esõs idõszakban a nagy nedvességtartalmú erdei gombára csak 0, 8 dl vizet öntsünk. Miután puhára fõtt, adjuk a párolt rizshez, és villával alaposan összekeverve takaréklángon, fedõ nélkül fõzzük még pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Ne várjuk meg, amíg a gomba teljesen elfövi a levét, mert a bácskai rizses gomba úgy jó, ha kissé leveses, nem maradhat száraz.
Ha a gomba nem enged elég levet, akkor öntsünk rá még egy kis vizet. Önálló ételként, melegen tálaljuk. Hûtõszekrényben tároljuk. Készíthetjük úgy is, hogy a paprikát és a paradicsomot nem sütjük le zsírjára, hanem rövid dinsztelés után a gombával együtt puhára pároljuk. Így gusztusosabb ugyan, de nem lesz olyan finom.
Télen a paprika és a paradicsom 4 púpozott evõkanál sótlan lecsóval helyettesíthetõ. Hasonló módon készül a Bácskai rizses szója is. Ebben az esetben a zsírjára sült lecsóra szórjuk rá a fûszerpaprikát és a sót, majd engedjük fel 0, 5 dl vízzel, és felforralva keverjük össze a párolt rizzsel. Utána adjunk a rizshez egy adag félig megpirított szójatepertõt, és jól összedolgozva, takaréklángon, fedõ nélkül forraljuk át, hogy az ízek összeérjenek. Aki a rizses hús szárazságához van szokva, az ne öntsön vizet a lecsóra. Kovászos uborkával fogyasztva különösen jó íze van. Az elõzõ este beáztatott szójakockát a Húspótló szójamasszánál leírtak szerint 1 dl olajban külön pirítsuk.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!