A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az intézmény gyûjteményeiben kutatva Davies olyan kávécserjelevélbõl készült tea mintáira bukkant, amelyek nagyjából száz évvel ezelõttrõl származnak. Korabeli beszámolók alapján a fõzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes "felfrissíteni az agyat". A különleges teának emellett frissítõ hatást is tulajdonítottak, habár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték.
A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebbõl hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsõként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületbõl, amely gyulladáscsökkentõ hatással bír, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.
A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévõ vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához.