rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

  • Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nõk heti étrendjébe. Ez az egyszerû étrendváltozás jelentõs hatással van a megelõzési erõfeszítésekre.

    Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nõ étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendõn át kérdõívet töltöttek ki négyévente étrendjükrõl.


    A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nõknél 32 százalékkal esett a szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat, sõt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.

    Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet késõbbi szakaszában- mondta a tanulmány vezetõ szerzõje.

    Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Veszélyes táplálékkiegészítõk

    A multivitaminok, izomfejlesztõ szerek és egyéb táplálékkiegészítõk eladása az Egyesült Államokban a forgalmazóknak évi 23 millárd dollár hasznot hoz: a természetes eredetûnek mondott anyagok forgalma a leggyorsabban fejlõdõ üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás.

    Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintõ közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Húszezer forintos leves

    Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre esõ Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerû ramenbõl is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevõbõl fõzik, és elõre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el.

    A 22 ezer forintos ramen leves luxusváltozatának elõkészítése három napba telik, és természetesen minden összetevõje a lehetõ legjobb minõségû. Nem szerepel az étlapon, annak, aki megkóstolná, a helyfoglalással együtt kell megrendelnie.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Mit adjunk a picinek? - Egészségtelen gyermek-élelmiszerek

    Tíz kifejezetten gyermekek számára készült élelmiszer közül kilencnek csekély a tápértéke, mivel sok benne a cukor, a zsír vagy a só - derül ki egy kanadai tanulmányból.

    A 367 vizsgált termék 70 százaléka túl sok cukrot, csaknem egy negyede (23 százalék) túl sok zsírt és 17 százaléka túl sok sót tartalmazott. Ennek ellenére a csekély tápértékû termékek hatvankét százaléka hirdette csomagolásán, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz - írja a ScienceDaily internetes portál.

  • Sok rost? Hosszú élet?

    Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói szerint ha rostokban gazdag diétát követünk, 22 százalékkal csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, légzõszervi betegségek vagy egyéb más súlyos egészségügyi problémák miatt veszítsük életünket.

    A rostok csökkentik a szívbetegségek, a rákos elváltozások, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának esélyét is Segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást is.

  • Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyása

    Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyásaA reggelizés nagyon fontos dolog, ugyanis ennek az étkezésnek az elhagyása komoly betegségeket is maga után vonhat. A rohanó világban sokan nem szakítanak arra időt, hogy reggelivel indítsák a napjukat, pedig mindenféleképpen kell időt szakítani rá.A reggeli kihagyása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt: kiderült, hogy a heti 0-6 alkalommal reggelizőknél nagyobb a 2-es típusú diabétesz veszélye, mint a mindennap reggelizőknél. Kiemelten fontos tehát, hogy az étkezés a napi rutin része legyen.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Stangli álomdiéta módra

    A stanglinak számtalan változata létezik: köményes, diós, sajtos, mézes, és még sorolhatnám... lehet próbálkozni, új ízekkel kísérletezni!

    Nyugodtan elkészíthetõ elõre is, és egész héten eszegethetünk belõle. Nálunk még aznap el szokott fogyni, mivel isteni finom, és elég nehézkes abbahagyni.

    Jó étvágyat kívánok az egészséghez:
    Dr. Csábi Bettina

  • A csicseriborsó nemcsak finom, az egészségre is jó hatással van

    A csicseriborsó hazánkban is egyre népszerûbb a gasztronómiában, mely magas tápértéke miatt nem csak finom alapanyag, de egészségünkre is jó hatással van.

    A csicseriborsót - bár ez kevésbé ismert róla -, bagolyborsónak is nevezik. A bab és a lencse mellett a harmadik legfontosabb hüvelyes, Kis-Ázsiából indult hódító útjára. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvezõ, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Kérek 2 gombóc Crema Italiana Premiumot!

    Sokan nem merik megkockáztatni, hogy a fagyiújdonságokból kérjenek, mert azt sem tudják mit jelent a neve...

    Magyarországon egyre rafináltasbb fagylaltújdonságokat kínálnak, miközben külföldön ismét hódítanak a régi klasszikusok: a fantázianevek illetve a készítmények lassan már egyáltalán nem emlékeztetnek - sem nevükben, sem színükben - a hagyományos fagylaltokra. Sokan azért nem vásárolnak például Creme Brulée néven kínált, s gyakorlatilag karamellás ízû gombócot, mert egyrészt nem ismerik.

  • Hódításra készül a bálnaburger

    Bálnaburgerrel szeretné meghódítani a japán fiatalokat a távol-keleti szigetország egyik gyorsétterme. Mivel az ifjú vásárlók többsége jobban kedveli a hamburgert, mint a hagyományos japán konyhát, az egyik japán étterem gondolt egy nagyot: rántott bálnahússal, salátával és majonézes és ketchupos szósszal töltött szendvicseket hozott forgalomba. A bálnaburgert egy hónapban mindössze egyetlen napon árusítják, de így is sikert hozott az újítás: a premier napján: 700 darabot adtak el belõle. "A fiatalok szerint a bálna húsa és a kenyér íze remekül illik egymáshoz, ezért a cetburger viszonylag népszerû - mondta az étterem tulajdonosa, Akiji Icsihara.

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

    Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • Gyógyulás mézzel - nem csak finom, egészséges is

    A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet, a piramisokban pedig mézes sütemények receptjeit is felfedezték.

    Az ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet. Plinius egyenesen mennyei csodaszernek nevezte, Püthagorasz pedig úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken pedig fizetõeszközként szolgált.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...