2024.04.23. - Béla

Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz

Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz
A téli idõszakban a méz az egyik legjobb gyógyszer a meghûléses, megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére. Bár magas cukortartalma miatt sokan félnek a fogyasztásától, egyéb gyógyító hatásainak köszönhetõen nem érdemes lemondani róla. A méz az egyik legjobb természetes édesítõszer. 80 százalékban szõlõcukorból és gyümölcscukorból épül fel. Bár sokan félnek fogyasztásától magas cukortartalma miatt, jó hír, hogy a mézben lévõ cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el, nem pedig zsírrá alakul.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elmondható a mézrõl az is, hogy rendszeres fogyasztásával csökken az édes íz utáni vágyunk, és kevesebb édességet kívánunk, hiszen a méz annyira kielégíti ezen szükségleteinket, hogy más édességforrásra szinte nem is vágyunk. Persze ezzel is óvatosnak kell lenni, és ügyelni a mértékre.

Azonkívül, hogy a méz fogyasztásával nem finomított, hanem természetes formában elõforduló cukrokat juttatunk szervezetünkbe, egyéb jótékony összetevõk és szinte az összes szervezetünk számára fontos ásványi anyag is megtalálhatók benne. B1-, B2-, B3- és C-vitamin, valamint folsav-tartalma magas.

A méz kiválóan alkalmazható megfázás, valamint influenza és torokfájás esetén is. Elõsegíti a belekben a jótékony baktériumok szaporodását, ezáltal erõsíti a bélflórát és az immunrendszert. Közvetlenül a bélbõl szívódik fel, így kíméli a hasnyálmirigyet, bár ettõl függetlenül cukorbetegeknek fogyasztása nem javasolt. Elõsegíti a vérképzõdést, tisztítja a vért, ezáltal frissíti a szervezetet is. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a koleszterinszintet, és bélrák esetén is hatásos lehet.

Külsõleg használhatjuk sebek fertõtlenítésére, gyógyítására. Baktériumölõ hatása kiváló, emiatt a szépségiparban is elõszeretettel használják, hiszen a zsíros, pattanásos bõr kezelésében is hatékonyan alkalmazható. Emellett puhítja és rugalmassá varázsolja a bõrt.

A méznek igen sok fajtája létezik, attól függõen, hogy a méhek milyen virágról gyûjtik be. A leggyakrabban a vegyes virágméz fordul elõ. De természetesen lehet fajtamézeket is kapni, ezek közül a legnépszerûbb talán az akácméz, de kapható meg repce-, napraforgó-, selyemfû-, hársméz is, a különlegesebb fajták közül pedig a levendula-, édesharmat-, eukaliptusz- vagy a gesztenyeméz.

Általános használatra elsõsorban az akácméz javasolt, ennek az íze kevésbé jellegzetes és erõteljes. Ha viszont szeretnénk, ha az ételünk hordozná a méz jellemzõ zamatát, akkor használhatjuk az erõteljesebb fajtákat is.

Forró teába soha ne tegyük, csak ha kihûlt már egy kicsit, mert a magas hõ hatására a benne lévõ értékes anyagok kárba vesznek. Ha lehetséges, magas hõnek se tegyük ki. Mivel folyékony állapotú, elsõsorban olyan ételekhez, süteményekhez használjuk, ahol az édesítõszer térfogata nem fontos szempont az étel megfelelõ állagának eléréséhez.

Fogyasztása cukorbetegeknek nem ajánlott, illetve a pollenallergiásoknak is érdemes óvatosnak lennie vele.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!