2024.03.29. - Auguszta

A csicseriborsó nemcsak finom, az egészségre is jó hatással van

A csicseriborsó nemcsak finom, az egészségre is jó hatással van
A csicseriborsó hazánkban is egyre népszerûbb a gasztronómiában, mely magas tápértéke miatt nem csak finom alapanyag, de egészségünkre is jó hatással van.

A csicseriborsót - bár ez kevésbé ismert róla -, bagolyborsónak is nevezik. A bab és a lencse mellett a harmadik legfontosabb hüvelyes, Kis-Ázsiából indult hódító útjára. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvezõ, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Fehérjében és rostokban gazdag, így segíti emésztésünket és kiválóan alkalmas a székrekedés megelõzésére, kezelésére is. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nõk, vérszegények, növésben lévõ gyerekek számára. Antioxidáns tulajdonsága is ismert. A téli idõszakban fogyasztása kifejezetten ajánlott, melegítõ hatású zöldség.



A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért felhasználás elõtt mindenképpen szükséges beáztatni, és az elsõ áztatólevet leönteni. Fõzni csak friss vízben szabad.

A többi hüvelyeshez hasonlóan sokoldalúan felhasználható. Készíthetõk belõle fõzelékek, levesek, pástétomok és salátákhoz is kiváló alapanyag. Az indiai és arab egytálételekben igen gyakran megfordul, többek között azért is, mert a vegetáriánus étkezésben kiváló húspótló. Sok helyen a csicseriborsót lisztté õrlik, és ily módon használják fel. A csicseriborsóliszt a gluténmentes diétában is kiválóan alkalmazható.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!