2024.04.19. - Emma

Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió
A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kiemelkedõ egészségvédõ hatás

Gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén). A diófélék tartalmazzák a rák-, illetve a szívbetegségek kialakulásának megelõzését igen hatékonyan segítõ antioxidánsokat és az E-vitamint is. A dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja.

Nagy mennyiségben tartalmazza a kedvezõ élettani hatású omega-3 zsírokat, melyek az emberi szervezetben csökkentik a nem kívánatos triglicerid-szintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Segít megõrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító hatású, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregûzõ hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás nõknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget is.

Dió a konyhában

A diót igen sokféleképpen fel tudjuk használni. Kedvelt alapanyag és töltelék süteményekhez, gabonakásákhoz, de salátákba is kiváló. Nagyon finom pesto készíthetõ belõle, és pástétom is, ha egy kevés sárgarépával összedaráljuk. De önmagában is kiváló nassolnivaló.

Igazi kincs a dióolaj

A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erõteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetõen védi immunrendszerünket, egészségmegõrzõ és gombaölõ hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetõen kiválóan ápolja bõrünket.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!