rss
  • Egy kanál cukortól megnõ az akaraterõ

  • Egy kanálka cukortól megnõ az akaraterõ és az édesség erõsíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erõ rejtõzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni elõnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerûen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnõ az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentõ akadályokat is. "Úgy tûnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetõje, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

    loading...

    Korábban már kimutatták, hogy az akaraterõ és az önkontroll energiaigényesek, de ez nem csak az emberre jellemzõ. Még a kutyák is agresszívvé válnak, ha túl sokáig kell türtõztetniük magukat. Az embernél viszont egy gyors cukorlöket segíthet. Az még nem világos, hogy az agyban glükózhiány keletkezik-e a nehéz pillanatokban. Sportolókon már megfigyelték, hogy az édes energiaitalok puszta megkóstolásával javulhat a teljesítményük, akkor is, ha elõtte elegendõ szénhidrátot fogyasztottak.


    Hagger és munkatársai öt kísérletet végeztek el annak feltárására, hogy a cukor lebontása vagy az íze erõsíti-e az akaratot. A résztvevõk akaraterõt igénylõ feladatokat végeztek: megoldhatatlan keresztrejtvényeket töltöttek ki, vagy unalmas szöveget olvastak. Más alkalommal fizikai erejüket kellett próbára tenniük, vagy valamilyen kísértésnek ellenállniuk. Az elsõ próbatételt követõen egy részük cukros italt kapott, a többiek viszont édesítõszert tartalmazót. Öblögetniük kellett vele, de nem nyelhették le. Ezután egy újabb próbatétel következett és kiderült, hogy akik cukros folyadékkal mosták át a szájukat, azok jobban teljesítettek a többieknél.

    "Gyakorlatilag tehát aki nehéz feladatok elé néz, annak valahogy cukrot kell juttatni a szájüregébe" - tanácsolta Hagger. Az innivaló köpködése nem mindig megoldható, de cukor rágógumival vagy cukorkákkal is ugyanolyan eredmény érhetõ el. Igaz, hogy ilyenkor el is kell azt fogyasztani. Arra kell csak ügyelni, hogy ezekben a termékekben ne legyen aszpartám, vagy más mesterséges édesítõ.

    A jelenség legvalószínûbb magyarázata az lehet, hogy a szájban olyan receptorok helyezkednek el, melyek a valódi cukor hatására jelzéseket küldenek az agyba, ahol a motivációért és kontrollért felelõs területek aktivizálódnak. Ugyanez nem mûködik az édesítõszerekkel. Az adagolás tekintetében még további kutatások szükségesek. "Azt is tudni szeretnénk, hogy a hatás mennyire tartós" - tette hozzá Hagger.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

    Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

    Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.

  • Fogyjon így: igyon és ne éhezzen!

    A fogyni vágyónak fel kell rázni az anyagcseréjét. Az evés élvezet. Szenteljen idõt neki: étkezzen terített asztalnál, és élvezze az étel ízét. Napközben nem szabad éhesnek lennie, ezért reggelizzen, ebédeljen, vacsorázzon, lehetõleg mindig ugyanabban az idõben. Legkésõbb 18 órakor vacsorázzon, de az utolsó esti és az elsõ reggeli étkezés között 14 óra legyen, vagyis ha 18 órakor vacsorázik, akkor 8 órakor reggelizzen. Ez alatt az idõ alatt ne egyen gyümölcsöt se, esetleg csak folyadékot.

  • Őszi-téli kedvencünk: a mandarin

    Őszi-téli kedvencünk: a mandarinA mandarint jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. Többek között ezen tulajdonságai miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcs ősszel és télen. A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.

  • New York-i ízek

    A helyiek Big Apple-nek, vagyis Nagy Almának hívják szeretett városukat. Íme egy kis kóstoló belõle!

    Úgy tûnik, New York soha nem alszik. Az üzleti, a divat- és a reklámvilág fellegvárának tartott város 8 millió lakosa állandóan rohan, nehogy valamirõl lemaradjon, vagy valamibõl kimaradjon – ezt az utazó is érzékelheti. A metropoliszban megannyi kulturális és kulináris élménnyel gazdagodhat, ám ezek élvezetéhez szerencsére nem kell felvennie a helyi tempót.

  • Oxitocin helyett gránátalma

    Brit és thai kutatók szerint a gránátalmamagban megtalálható egyik természetes szteroid serkenti a méhösszehúzódásokat.

    A béta-szitoszterol nemcsak a koleszterin bélbõl történõ felszívódását gátolja, de segítségével szülés közben is összehúzódásokra serkenthetjük a méhet. A gránátalma levének számos pozitív hatása ismert a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésétõl az egyes daganatok elleni védelemig, azonban a méhizomzatra gyakorolt hatását eddig nem bizonyították. Sue Wray, a Liverpooli Egyetem Élettani Tanszékének professzora munkatársaival vizsgálatukhoz a méh simaizomzatából származó mintákat használtak fel.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • Probiotikumok étellel-itallal

    Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • Mikor nem ajánlott az étkezés utáni kávézás?

    A koffeinfogyasztás csökkentése javíthat a leggyakoribb, 2-es típusú (felnõttkori) diabétesszel élõk állapotán - állítják amerikai kutatók. Különösen az étkezés utáni kávézás koffeinje emelte meg egész napra a vizsgálatban résztvevõk vércukorszintjét - állapították meg az észak-karolinai Duke University orvosi fakultásának kutatói. "Úgy tûnik, a koffein úgy avatkozik bele a szervezet glükózlebontásába, hogy az ártalmas a 2-es típushoz tartozó cukorbetegek számára" - jelentette ki James Lane, a kutatás vezetõje.

  • Amit a whiskyrõl feltétlenül tudni kell

    A whisk(e)y történetének ismertetése elõtt mindenképp tisztáznunk kell a helyes írásmódot. Az Angliában, Skóciában és Kanadában készülõ italokat whisky-nek, az írországi és az Egyesült Államokbeli termékeket pedig whiskey-nek kell írni. Ez persze csak az elmélet, a gyakorlatban kevés olyan hely van a világon, ahol mindenki pontosan tartaná magát ehhez a szabályhoz. A továbbiakban az egyszerûség kedvéért a whisky alakot használjuk, amikor az italról általában beszélünk. Ha hihetünk a hagyománynak, az elsõ hivatalos whiskykészítõ ugyanúgy egy szerzetes volt, mint ahogy a pezsgõé is.

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztása

    Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztásaFogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. Jótékony hatásai miatt kapta egyes vidékeken a csodabogyó nevet! A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás.

  • Pálinkavilág - magazin pálinkabarátoknak

    Budapest - Megjelent Magyarország elsõ pálinkamagazinja: a lap 52 oldalon szinte kizárólag a pálinkával és az azt körülvevõ világgal foglalkozik.

    A pálinka a magyaroknak ugyanolyan nemzeti sajátossága, mint a pirospaprika vagy a tokaji aszú. Míg régen a reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, manapság inkább ünnepi eseményeken, családi összejöveteleken fogyasztják. Népszerûsége egyre nõ, köszönhetõ ez annak is, hogy a szakértõk egyre több felületet találnak a kulturált pálinkafogyasztás népszerûsítésére, a jó minõségû hungarikum megismertetésére.

  • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

    Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

    Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségetHa sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat. A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig.

  • Nõi bajban segít a szójabab

    Félelem és szégyenérzet keríti hatalmába nõk millióit a klimax miatt, s ezzel nem csak a saját, de környezetük életét is megkeserítik. Pedig a kellemetlen tünetek a család szeretetével és megfelelõ készítményekkel enyhíthetõk. Itt a klimax, itt a vég! – ijed meg ma is sok nõ, holott a szervezet természetes változásai teljesen egészségesek, és közel sem olyan vészesek, ahogy sokan hiszik. Kétségbeesés helyett érdemes a dolgok jó oldalát nézni. Például felszabadító érzés, hogy a változó kor elhozza a gondtalan szex idejét, amikor fogamzásgátlással már nem kell bajlódni.

  • Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt

    Vagy inkább bulit?

    Hatéves kor felett, fõleg ha fiú csapat jön össze valamelyik barát születésnapján, kizárt, hogy a zsúr szó kicsússzon a szájukon. Ahogy az is kizárt, hogy lányokat is meghívjanak. Már az is ront egy kicsit a hangulaton, ha az ünnepeltnek történetesen van egy húga, aki képes otthon tartózkodni, amikor a "nagyfiúk" játszanak.

  • Mennyire egészségesek az almás ételek?

    Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

    Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

loading...