rss
  • A mogyoró csökkenti a szívbetegségek kialakulását

  • Tegyük félre elõítéleteinket a mogyoróval szemben, miszerint fogyasztása egészségtelen. Ha mértékletesen, de rendszeresen falatozgatunk belõle, pozitív hatással van szervezetünkre.

    A mogyoró a nyírfafélék családjába tartozik, már az õskorban is kedvelt finomság volt. Õshonos Nyugat-Ázsiában, a Balkán-félszigeten, Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában. Õsidõk óta termesztik Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, késõbb már Amerikában, Franciaországban és Angliában is.

    Miért jó fogyasztani?

    A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, és 100 g-onként 5 mg C-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalória található benne.

    A mogyoró olaja alapvetõen telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat, ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett gazdag növényi rostokban, valamint meglehetõsen sok B1-, B2-, H- és E-vitamint, és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. Segíti egészségünk megõrzését és a szívbetegségek megelõzését, sõt még az elhízás ellen is véd, hiszen a benne lévõ rostok jóllakottság érzést keltenek azáltal, hogy a gyomor- és bélrendszerben megduzzadnak.



    Felhasználása

    A mogyoró szó hallatán ma legtöbben a földimogyoróra (más nevén amerikai mogyoró) gondolnak, pedig ekkor a bokron nõtt termésre kell gondolnunk. Bár manapság a földimogyoróból fogyasztanak többet, a mogyoró is igen sokféleképpen felhasználható. Fogyasztható nyersen, pörkölve, õrölve sütemények lisztjét adhatja, de a diót vagy a mandulát is helyettesítheti töltelékekben. A cukrászipar elõszeretettel használja.

    A mogyoróbokor kora tavasszal virágzik, ez adja az elsõ virágport a méheknek, az így készülõ mogyoróméz pedig igazán ízletes csemege. Gyógynövényként a levelét és termését is felhasználják. A mogyorólevélbõl készített tea kiváló izzasztó, valamint vizelethajtó hatású, és jól alkalmazható bélhurut és aranyér ellen.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnek

    A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnekFinom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van. Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

  • Az amaránt mag mint élelmiszer

    Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehetõ ideálissá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerû, amit a táplálék-kiegészítõk gyártásának egész iparággá fejlõdése is bizonyít. A különbözõ hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent az ételallergiában szenvedõknek, vagy - bármennyire meglepõ - a vegetáriánusoknak is. Az amaránt, ez a Magyarországon még kevéssé ismert növény, sok szempontból jelent megoldást.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

  • Egy kivi egy ember napi C-vitamin adagját fedezi

    A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával, egy nagyobb gyümölcs egy felnõtt ember napi szükségletét fedezi.

    Kálium tartalma kedvezõen hat a vérnyomásra, és segíti a normális szívmûködést. A sok ásványi anyag jó az izomfogyás megelõzésére. A K-vitamin tartalma a vér olvadékonyságágát biztosítja. A vesékre is jó hatással van. A csontozatot is erõsíti. Fáradékonyságot,és a stresszet megelõzi. Gyümölcssalátákhoz, süteményekhez, szörp, bólé és sorbet készítéséhez is kiváló. A C-vitamin könnyen bomlik, ezért a kivit fõleg nyersen érdemes fogyasztani.

  • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

    Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

    Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  • Mi történik, amikor megiszol egy kólát?

    Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tõle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.

    Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.

  • Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket

    Minden nap tüsténkedünk a konyhában, elkészítünk sok féle finomságot.

    Az ételkészítés egyik elengedhetetlen kelléke a fûszer. Rengeteg féle fûszerrel találkozhatunk. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.

    A következõkben láthatják, hogy milyen fûszerekkel ízesíthetjük a különféle leveseket, húsokat, halakat, vadakat, zöldségeket.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • A céklalé csökkenti a vérnyomást

    A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében - idézte londoni kutatók megállapítását.

    A céklalé jótékony hatására vonatkozó tanulmány a Hypertension címû amerikai szakfolyóiratban jelent meg. Szerzõi szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentõsebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók úgy vélik, a magas vérnyomást a mostaninál természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát.

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • Napi három alma a szívnek

    Napi három alma vagy annak megfelelõ mennyiségû élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentõsen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve. A mintegy 300 ezer felnõtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelû érrendszeri megbetegedés veszélyét.

  • Mindennapi kenyér: a sajt

    Teve, kecske, juh vagy tehén - Giovanni Migliore szívét megdobogtatja a sajt. A sajtkészítés olasz szakértõje a stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatója. A tevesajt kutatását 1995-ben kezdte egy EU-projekt keretében, amely azt tûzte ki céljául, hogy Kenyában nomádoknak új megélhetési forrást találjanak, felmerült a tevesajt elkészítésének ötlete - számolt be Migliore. Eleinte a tevetejet repülõgépen hozatták Kenyából, de hamar túl költségesnek bizonyult és így az olasz szakember más lehetõséget keresett, s a németországi Feketeerdõben találta meg. Ott ugyanis 35 igazi tevét tartanak a Fata Morgana farmon. Az állatok tejelnek, és lovagolni is lehet rajtuk.

  • Méregteleníts dinnyével!

    A nagy kánikulában a behûtött dinnye kiváló felfrissülést hoz. A nyár méregtelenítésre is igen alkalmas, mert ilyenkor sokkal több folyadékot kívánunk, mint télen. Aktiválhatjuk vízháztartásunkat, ezt a sejtek felgyorsult anyagcseréje is segíti. Zöldségekhez, gyümölcsökhöz pedig könnyen és olcsóbban juthatunk. Háromnapos léböjtöt ajánlunk. A rendszeres gyümölcsfogyasztás a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére.

  • A sushi a japánok hosszú életének titka

    Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend. A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekbõl, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

  • Rákellenes ételek

    A helyes táplálkozás is védelem lehet a rák ellen. Vitaminokkal, mozgással és némi lelki békével kiegészítve pedig teljesen felfegyverkezhetsz a betegséggel szemben. A rákos sejteknek cukorra vagy cukorrá alakítható szénhidrátra van szükségük a növekedéshez és az életben maradáshoz. Ezért talán a legfontosabb, hogy mérsékeld a cukor fogyasztását. Ezen kívül a beteg sejtek oxigénhiányos környezetben érzik jól magukat, ezért az antioxidánsokban gazdag étrend - amely biztosítja a megfelelõ oxigénellátást -, a legjobb megelõzés.

  • A spárga

    Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrõ tornagyakorlat, kötözõ anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amirõl beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a mûvészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani.

  • Tanácsok a téli napok egészséges átvészelésére

    Téli idõszakban tapasztalhatjuk, hogy ösztönösen más jellegû ételek fogyasztására vágyunk. Az is igaz, hogy a hideg hónapok alatt jó néhányan állapítják meg a ruháikról, hogy mintha egy kicsit szûkebbek lennének, mint azelõtt. Kevesebbet is mozgunk. Valóban változnak-e az élettani igények a téli hónapokban? Az energiaszükséglet egy adott személy energiaigényét jelenti, adott környezeti körülmények között. Ebbõl már kitûnik, hogy a szükséglet mindenki számára...

  • Gabonaevés a hosszú élet titka

    Azok a cukorbeteg nõk élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes õrlésû gabonából készült ételt fogyasztják.

    Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdõdött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónõ adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyûjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ ápolónõ 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.

  • Gofri - Köszönjük Amerika!

    Az Amerikából indult desszert Magyarországot is meghódította. A folyékony tésztából készülõ ostyaszerû sült édes tésztát ma már több mint 1000 formában készítik.

    A desszert különleges ismertetõjele, hogy rácsos formájú sütõben készül. Így a barázdák felfogják azokat az önteteket, amelyekkel ízesíthetjük az USA kedvenc édességét. Ma már itthon is különbözõ formájú, mintájú és ízû gofrit kapthatunk a boltokban, de az igazi az, amikor otthon sütjük meg, és a készülõ finomság illata bejárja az egész lakást.